(0) kommenttia

Lukiovertailu – viihdettä vai kannustusta

STT:n tuoreessa lukiovertailussa Kirkkonummen lukiot sijoittuvat ihan mukavasti: Kyrkslätts gymnasium 28. ja Porkkalan lukio 107. Lukioitahan on Suomessa 390.

STT:n vertailu julkaistiin nyt, koska siinä on syksyn kirjoittajat mukana. Varsinainen rumba lukiovertailuissa on keväällä, jolloin niitä tekevät kaikki suuret mediatalot.

Tässä pieni katsaus lukiovertailujen historiaan. Ajatus lukioiden listaamisesta syntyi kymmenkunta vuotta sitten MTV:n uutistoimituksessa. Ylioppilaslautakunta suhtautui tuolloin suorastaan vihamielisesti ajatukseenkin, että lukioita arvotettaisiin. Lautakunta ei aluksi suostunut antamaan edes tietoja muuten kuin paperilla lautakunnan toimistossa, missä tuloksia sai kirjoittaa kynällä lehtiöön.

Vertailu tehtiin kuitenkin sinnikkäästi, ja siitä alkoi perinne. Totuuden nimissä ensimmäiset vertailut olivat enemmänkin viihdettä, ne eivät kertoneet juuri mistään. Ikävä kyllä ensimmäisen lukiovertailun viimeinen oli Masalan lukio, joka myöhemmin yhdistettiin Porkkalan lukioon.

Alkuvuosina vertailut kertoivat juurikin sen, että kun lukioon tulee hyviä oppilaita, heistä tulee hyviä ylioppilaita. Kärjessä keikkuivat aina Helsingin eliittilukiot.

Sittemmin vertailuista on tullut monipuolisempia. STT:n nyt julkaistussa vertailussa on otettu huomioon opiskelijoiden lähtötaso, mikä on ilman muuta edellytys järkevälle lukiovertailulle.

Vertailuihin suhtaudutaan hyvin kahtiajakoisesti. Kun vertailuja pystytään tekemään nykyisin varsin laadukkaasti, en ymmärrä miksi niitä ei tehtäisi.  Kaikkeahan tässä maailmassa mitataan ja pistetään johonkin järjestykseen.

Onhan näissä kannustavaakin vaikutusta – kilpailu piristää. Ja niin kauan kuin nämä ovat epävirallisia ja tiedostusvälineiden tekemiä, vertailuihin ei tarvitse suhtautua kovin suurella vakavuudella.

Sitten vasta jos opetusministeriö rupeaa vertailemaan lukioiden tuloksia ja jakamaan rahaa sen mukaan, on tilanne toinen.  Siihen suuntaan vähän vihjattiin perjantaina hallituksen rakennepaketin julkistuksessa. Hallitus kertoi, että toisen asteen koulutuksessa rahanjaossa otetaan jatkossa huomioon suoritetut tutkinnot eikä vain koulutuspaikat.

Kirkkonummella 1.12.2013

Paavo Rantalainen

(1.12.) STT-vertailu: K-nummen lukioille hyvät arvosanat

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä