(0) kommenttia

Olisipa vielä kouluhallitus, joka päättää koulujen lomista

Koulujen lomista tulee joka vuosi kiinnostava keskustelu. Asia on konkreettinen, ja siihen on monilla mielipide.

Monenmoista näkökulmaa pitkistä ja lyhyistä lomista löytyy, kuten viikon verran Viisykkösen koululomajutuista voi todeta. Aika vähän kuitenkaan tulee uutta esiin.

Monilla kuten minulla on myös pitkä perspektiivi kysymykseen. Kun kävin kansakoulua, lauantait olivat koulupäiviä, mutta kesäloma kolme kuukautta.

Sitten tuli viisipäiväinen kouluviikko, ja kesälomasta niistettiin pala pois. Se oli muuten 1971. Sen jälkeen koulujen lomista on puhetta riittänyt, ja kyllä sitä ennenkin kuten muistetaan Tahko Pihkalan taisto urheilulomasta tai hiihtolomahan se oli nimeltään.

Keskustelu pyörii kiivaimmin syysloman ympärillä. Siinä on eniten variaatioita kuntien kesken. Kaikki perustelut lienee sanottu, ei niistä sen enempää. Syyslomakin oli ennen muuten perunannostoloma, ja käytössä lähinnä maalla.

Kommenteista näyttäisi nousevan esiin selvästi kahtalainen joukko. Niissä perheissä, joissa kannatetaan viikon lomaa, on aikaa, mahdollisuuksia ja rahaa viettää varsinaisia lomia etelässä, mökillä tai jossakin.

Ne perheet, joilla syystä tai toisesta on vaikeuksia pitää yhteistä viikon lomaa syksyllä, kannatetaan lyhyttä syyslomaa ja päivien säätämistä esimerkiksi kesälle.

Ennenhän loma-ajoista päätti keskushallinto, mutta nykyisin kunnat - tosin varsin tiukoissa rajoissa. Sitä sopii kysyä, mikä järki tässäkin on.

Hangosta Utsjoelle käydään sama keskustelu joka vuosi. Lopputulema on pitkän päälle lähes sama kaikkialla, lomat ovat hyvin yhteneväiset. Jossakin koulu alkaa 10.8, jossakin 11.8. ja oikein jos on tehty radikaali linjanveto, koulu alkaakin 13.8. Jossakin helatorstain jälkeinen perjantai on vapaa, jossain ei, mutta puolet luokasta kuitenkin vapaalla.

Helsingissä olisi varmasti viisaita ihmisiä päätöksen tekemään. Silloin olisi yhtenäinen linja. Lisäksi saataisiin kovempaa porrastusta aikaan, jos niin halutaan esimerkiksi matkailuelinkeinon vaatimuksesta.

Sen verran täytyy kuitenkin puuttua itse lomakeskusteluun. Kyllä koulujen kesälomaa voisi siirtää eteenpäin eli se alkaisi ja loppuisi nykyistä myöhemmin.

Perustelut: Suomessa kesälomaa vietetään yleisesti vedessä, vesillä tai veden äärellä. Vedet ovat keskimäärin elokuussa lämpimämpiä kuin kesäkuun alussa. Sääntö pitää sitä paremmin paikkansa, mitä suurempi vesi on kyseessä.

Kirkkonummella 20.11.2014

Paavo Rantalainen

> Kirkkonummen kouluille viikon syysloma ensi vuonna

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä