(0) kommenttia

Inkoossa tutustutaan kuntaan kyläkävelyillä – vuorossa kuntakeskus

Inkoon kirkko on valmistunut 1200-luvulla. (kuva: Laura Taskinen)

Inkoon vuosittaiset kyläkävelyt vievät vierailijat tänä kesänä opastetuille kiertokäynneille Inkoon kirkonkylään ja Västankvarniin.

Kävelyt ovat järjestyksessään 18. ja 19. kyläkävely, ja niitä johtaa matkaopas Nils Kevin, kuten aiempinakin vuosina. Järjestäjä on Ingå musei- och hembygdsförening.

– Nämä kaksi kyläkävelyä ovat aivan erityisiä, sanoo Kevin.

Vaikka kyläkävelyitä on järjestetty pian kymmenen vuoden ajan, Inkoon keskusta on vasta nyt ensimmäistä kertaa mukana ohjelmassa.

– Inkoon kunta mainittiin ensimmäistä kertaa kirjoituksessa vuonna 1336. Maininta oli ostokirjeessä, joka tehtiin, kun isoja alueita Inkoosta myytiin virolaisille ostajille.

Kivikirkkoa alettiin rakentaa jo 1200-luvulla, ja se valmistui 1400-luvulla, sanoo Kevin.

Inkoon keskustan kyläkävely järjestetään 6. heinäkuuta, ja kokoontuminen kirkon parkkipaikalle on kello 18. Sen jälkeen seuraa kyläkävely kirkonkylässä, ja lopuksi nautitaan kahvia ja pullaa Gammelgårdenilla.

Kuningas halusi olla ajan tasalla kaikesta

Västankvarnin kylä mainitaan ensimmäistä kertaa hämmästyttävän laajassa asiakirjassa vuodelta 1540. Kuningas Kustaa Vaasan pyynnöstä kaikkien tilojen piti kirjata, kuinka monta kanaa, lehmää ja muuta käyttöeläintä niillä oli.

Siihen aikaan pyyntö aiheutti mahdollisesti ylimääräistä päänsärkyä maanviljelijöille, mutta asetuksen ansiosta nykyään tiedetään paljon siitä, millaista elämä tiloilla oli entisaikaan.

Västankvarnin kyläkävely järjestetään 20. heinäkuuta, ja kokoontuminen on osoitteessa Västankvarnintie 413 kello 18.00.
Nils Kevinin on tänä kesänä viimeistä kertaa vetämässä kyläkävelyjä.

– On aika antaa tilaa nuoremmille kyvyille, sanoo hän ja toivoo, että joku tarttuu viestikapulaan.

Inkoon ensimmäinen kyläkävely järjestettiin vuonna 2009, ja se suuntautui Brännbollstaan. Yhdistys sai inspiraationsa Tenholasta, missä on jo pitkään järjestetty arvostettuja kyläkävelyitä.

Tapahtumat houkuttelevat Inkooseen keskimäärin 80–100 osallistujaa kerralla. Suosituin on ollut muutaman vuoden takainen Fagervikiin suuntautunut kyläkävely, jolle osallistui yli 250 osallistujaa.

Teksti: Benjamin Lundin
 

 

(0) kommenttia

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx