(35) kommenttia

Aarnion budjettiesitys: Lasten koithoidontuki kokonaan pois

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio poistaisi Kirkkonummi-lisän ja kasvattaisi yksityisen päivähoidon tukea.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio esittää budjettiehdotuksessaan, että lasten kotihoidontuki eli Kirkkonummi-lisä poistettaisiin kokonaan ensi vuonna 1.3. lähtien.

Aarnio esitteli ensi vuoden talousarvioehdotuksensa tänään (10.10.). Suurin keskustelu kunnanjohtajan ehdotuksista syntyy varmasti kotihoidontuesta. Viime vuonna Aarnio ehdotti Kirkkonummi-lisän poistamista yli 3-vuotialta lapsilta, nyt ehdotus veisi kuntalisän kaikilta.

Samalla kun kotihoidonlisä poistettaisiin, kasvattaisi Aarnio yksityisen päivähoidon tukea. Aarnio laskee, että kuntalisän poistamisella säästettäisiin ensi vuonna noin 700 000 euroa.

Aarnio perustelee esitystään sillä, että Kirkkonummella on hyvin tarjolla päivähoitopaikkoja.

- Uudistuksen tavoitteena on houkutella myös alle kolmivuotiaita nykyistä enemmän yksityisen hoidon piiriin, Aarnio toteaa.

Aarnio lisäisi yksityisen päivähoidon eli ryhmäperhepäivähoidon ja yksityisten päiväkotien kunnallista tukea alle kolmivuotiaiden hoidosta 50 eurolla kuukaudessa. Uusi tuki olisi 600 euroa lasta kohden.

Ehdotus tukisi selkeästi yksityisen päivähoidoin lisäämistä Kirkkonummella. Aarnio muistuttaa, että kunta maksaa jo nykyisin kertakorvauksena 1 500 euroa päivähoitopaikkaa kohden, kun yksityinen taho perustaa päivähoitopaikkoja.

- Usein väitetään, että kunnallisen kotihoidontuen poisto lisää päiväkotipaikkojen kysyntää. Mutta missään tätä ei ole kunnolla todistettu. Tätä kannattaisi ainakin testata Kirkkonummella.

Tällä hetkellä kotihoidontuki eli Kirkkonummi-lisä on alle kolmivuotiaille lapsille 165 euroa kuussa ja yli kolmivuotiaille 60 euroa.

Aarnio ennustaa vilkasta keskustelua aiheesta. Kunnanhallitus käsittelee budjettiehdotusta maanantai-iltana (13.10.), jolloin se jää pöydälle vajaaksi kuukaudeksi. Sinä aikana valtuustoryhmät käsittelevät ehdotusta.

Budjetti: Kirkkonummi velkaantuu maltillisesti

Budjetti: Kirjaston laajennus sittenkin ohjelmaan

Budjetti: Veikkolaan uusi lähiliikuntapaikka

Aarnio: Talous nyt paremmalla uralla - katso videohaastattelu!

Kirkkonummen talousrarvioehdotus 2015

(35) kommenttia
Kommentit (35)

Kommentit (35)

Sivut

kuntalisä pois vuan. Saavat lapsilisääkin tarpeeksi
kerttuli
Meidän perheessä kotihoidontuen kuntalisän lakkauttaminen tarkoittaisi sitä, että nykyisen 80% työajan sijasta menisin täysaikaisesti töihin ja lapsi siirtyisi kotihoidosta päiväkotiin. Säästääkö kunta tässä todella? Ei hyvä!
Perheenäiti
Ilman kuntalisää kotihoidontuella elävän tulot jäävät pienemmiksi kuin minimityöttömyyspäiväraha. Silti tästä sosiaalietuudesta maksetaan enemmän veroa, kuin vastaavasta summasta ansiotuloa.
Eivät perheetkään tyhmiä ole. Jos ei ole järkevää tai mahdollista kituuttaa kotihoitaen lapsiaan, ne kenellä on työpaikka, palaavat töihin. Ne, ketkä tekevät nyt osa-aikaisesti töitä hoitaen lapsensa kotona, menevät koko-aikaisesti töihin ja laittavat lapsensa hoitoon.
Kuka voittaa? Kunta maksaa enemmän, päivähoito pursuaa yli äyräidensä, ryhmät isonevat, tarvitaan enemmän hoitajia, joista on nytkin osa epäpätevää. Kunnan toki pitää vartioida kirstuansa, mutta järkevää olisi nähdä, mikä leikkaus toteutuu säästönä ja mikä ei.
Asia täysin erikseen ovat vielä ne arvot, joita Kirkkonummi mainostaa ominaan. Viivan voi ainakin vetää "lapsiystävällisen" yli, jos tämä päätös menee läpi.
Yksi
Elleivät kunnanjohtaja ja vastuullinen enemmistö valtuutetuista olisi olleet tiukkoina kuntatalouden suhteen vuosi sitten, niin leikkauksia olisi tulossa nyt esitettyä paljon enemmän. Eli nöyrä kiitos kunnan johdolle ja henkilöstölle oikeista ratkaisuista ja niiden toteutuksesta. Huhhulit voisivat kerrankin toteuttaa "uhkauksensa" ja todella vaihtaa asuinkuntaa.
Realisti
Kunnanjohtaja vaihtoon. Käsittämätön kaveri - Aarnion ihannekunnassa ei olisi varmaan yhtäkään alle kouluikäistä jaloissa pyörimässä. Pitänee miettiä asuinpaikan vaihdosta, jos tällainen menee läpi. Kirkkonummiko lapsiystävällinen kunta? Nyt tarkkana, ketkä tällaista valtuustossa kannattaa!
Ei huhhuh.
Täällä spekuloidaan kokoomuksella ja rkp:llä. Eikö ole juuri näiden puolueiden ansiota, että kuntalisä on alunperin saatu Kirkkonummelle? Tuskin valtuuston vähemmistökään on sellaista päätöstä voinut tehdä. Kyllä se päätös on joskus tehty enemmistön (kok+rkp) voimin ja jos se halutaan nyt pois, niin sekin tapahtuu enemmistön (kok+rkp) tahdolla.
lapsperheellinen
Perhepäivähoito, varsinkaan yksityinen, ei palvele kaikkia perheitä. Moneenko perhepäivähoitoon esimerkiksi saa kerralla kolme? Kuinka moni ottaa osa-aikaisia tai viikkoisia? Myös henkilökohtaiset tekijät korostuvat, kun hoitajia on yksi, kohtaavatko henkilökemiat tai lasten kemiat ja iät keskenään? Myös hoitajan sairastuminen mietityttää, miten varahoito on järjestetty, onko sitä järjestetty? Perhepäivähoitoon vaikuttaa useampi yksittäinen tekijä verrattuna päiväkotihoitoon. Yksi aikuinen on hoitaja, siivooja, keittäjä. Oma lapseni on ollut perhepäivähoidossa, joten tiedän mistä puhun. Tekijöiden osuessa kohdalleen, se on hoitomuodoista suloisin, etenkin pienille lapsille.
Kokeillu
Kyllä sitä valitetaan hoitapaikkojen tiloista, tasosta ja puutteesta yms. Puolisoni on tarjonnut pidemmän aikaa yksityistä perhepäivähoitoa eteläisellä alueella, mutta tulijoita ei vaan tunnu olevan....Jos tasokas ja virikkeellinen hoito on se mitä halutaan, niin muutaman kympin kalliimmasta hinnasta kuin kunnallinen hoitopaikka se ei voi olla kiinni.
Hoitopaikkaa tarjolla
Parasta Kirkkonummen kunnalle olisi sinkut, eivät tarvitsisi kunnalta juurikaan palveluja.Ja kuitenkin maksaisivat veroja .
Päivähoitopaikkojen tilanne tälläkin kertaa on haasteellinen. On päiväkoteja, joissa on ongelmaa sisäilman kanssa ... Kantvik,Jolkby, ... tämä jo lakkautettu Finnsbacka.
Joten mihin sitä lapset hoitoon ???
Kuinka on kunnassa tälläerää perhepäivähoitajien tilanne? Jos pienten lasten Äidit lähteekin töihin ( jos saa työpaikan ?), niin mistä löytyy lapsille hoitopaikat ??
Realismia !
Muuttosuuntaus on pois päin Kirkkonummelta tämän "lapsikielteisyyden" vuoksi. Kukaan ei halua lasta liian isoon päiväkotiryhmään homeiseen päiväkotirakennukseen. Yksityisissä ryhmät ovat jopa isompia. Ehkä tämä on tarkoituskin? Kuntaan pyritään houkutteleaan vain perheitä, joiden lapset ovat kouluiässä? Näin voidaan ajatella vain Kokoomus/RKP -johtoisessa kunnassa.
kylllästynyt
Tässä asiassa, jos ylipäänsä jossain, kannattaa seurata valtuutettujen äänestyskäyttäytymistä. Ainakin kokoomuksessa on tahoja, joiden mukaan kuntalisä on poikkeuksellinen asia kuntakentästä, eikä sen poistaminen tutkitusti lisää kunnallisen päivähoidon tarvetta. Uskoo ken haluaa.
Anonyymi
Minne tuo säästö sit siirretään? Meneekö se uusien parkkihallien rakennukseen, jotka sit autiona asiakkaita huutaa, vai herrojen budjettiriihimatkoihin? Noilla konsteilla saadaan sosiaalitoimiston asiakkita lisää ja lapsiperheiden arki tehdään entistäkin vaikeammaksi. Jos säästö menisi lasten- ja nuorten mielenterveystyöhön tai nuorten huumehoitoihin pääsymahdollisuuksiin...Ehkä ymmärtäisi paremmin tuonkin leikkauksen.
Senja Sinikka
Myös Vihdissä on esillä kuntalisän poistaminen.

http://www.vihdinuutiset.fi/artikkeli/243073-valtuutetut-ennen-vaaleja-vihti-lisa-on-sailytettava

Monissa muissakin kunnissa, kaupungeissa on ollut asia jossain vaiheessa esillä. Kyseessä on ylimääräinen kuntakohtainen lisä jonka maksamiseen ei ole lakisääteistä perustetta. Toki kun kerran kunta on mennyt tämmöisen myöntämään (kaikilla kunnilla ei ole tätä) niin siitä luopuminen on tuskallista. Saavutetuista eduista luopuminen on joskus vaikeaa tai jopa mahdotonta.
naapuri
700 000 eurolla pääsee kunnanvaltuusto sitten jälleen joko Vanajanlinnaan ja Ruotsin risteilylle kerran ihmettelemään kuntalaisten huonoa käytöstä, kun eivät ole mihinkään tyytyväisiä. No, keväällä on sitten vaalit, kannattaa seurata minkä puolueen jäsenet tätä kannattavat ja jokainen voi sen jälkeen päättää ketä äänestää.
tyrmistynyt
Seuraako joku valtion politiikkaa ja sen vaikutuksia kuntasektorille? Julkiset palvelut ja niiden karsiminen on tosiasia. Yksityisen sektorin tuottamat palvelut ovat yksi vaihtoehto muiden joukossa vaikkakin aina ne ei tule halvemmaksi. Ja kuka valvoo yksityisen sektorin tuottamia palveluita? Joku kunnan virkamies?
Kirkkonummi-lisän poistamisen kokeileminen voi olla hyvä juttu, tai sitten ei. Kuka sen tietää? Epäilen vahvasti, ettei tule menemään läpi valtuustossa. Kunnanjohtaja antaa politiikoille vaikuttamisen mahdollisuuden isolla kaavalla! Mielenkiintoista katsoa kuka poliitikoista uskaltaa ottaa haasteen vastaan selvittääkseen mitä Kirkkonummi-lisän poistaminen tarkoittaa oikeasti. Politiikkaa voisi tehdä välillä asiasta eikä mutuilemalla...
Äänestäjä
Bron yksityinen päiväkoti on jo toiminnassa. Ollut 1.8. alkaen. Etelä alueella on täyttä. Ihan kaikkialla. Miksi muuten lapsia joudutaan vuoden alusta laittamaan taas muille alueille? Näin sanottiin aluevastaavilta.
Kantvikin päiväkoti on aivan yliäyräiden täynnä ja todella karmeassa kunnossa. Sisäilmassa ehkä hometta? Kolsari on täynnä. Upinniemi lakkautettu. Bron yksityinen ei vakuuta toiminnallaan. Sopimusehdot sellaiset ettei sinne kaikki halua.

Jos jossain on paikkoja nyt vapaana, tuskin on enää vuodenvaihteesta. Aarnion esitys ja lausunto on lapsiperheitä loukkaava. Lisäksi se herättää ihmetystä. Miksi juuri yksityiselle? Miksi alle 3-vuotiaita sinne?
Bron yksityinen
Osaako kukaan sitten vastata mikä on päivähoidon tilanne Kirkkonummella?
Onko vapaita paikkoja olemassa? (Uusi yksityinen päiväkoti valmistuu Brohon piakkoin) Ja jos on niin missä ja minkäikäisissä & -kielisissä ryhmissä? Niin ja millä tavalla eskarin muutokset vaikuttavat tilanteeseen?


Vai onko esitys täky johon yleinen huomio kiinnitetään jotta:
* politikot voivat olla hyviä kun eivät hyväksy ainakaan koko ehdotusta (kuten viime vuonna)?
* ei huomata jotain muuta esityksestä?
Jerri Kämpe-Hellenius
Kolsarin päiväkoti meni täyteen ja on pysynyt täynnä kun se avattiin 2010, Kantvik on täynnä. Ei kai ihme, jos yksi pk tulee täyteen, kun neljä vuotta on virrannut lapsiperheitä eteläiselle alueelle. Alueen lapsiahan on ollut Masalaa asti hoidossa, kun lähempää ei ole hoitopaikkaa järjestynyt, toivottavasti he ovat saaneet paikallisia paikkoja.
Helpotusta ei tuo lähivuosille edes Sepänkankaan päiväkoti, jos se joskus todenteolla tehdään, sillä Kantvik väistää ensin sinne ja lisää hoitopaikkoja tulee vasta kun Kantvik valmistuu uudelleen käyttöön.
Yleensä kuntalisällä houkutellaan väkeä jäämään kotiin, koska päivähoitopaikkoja ei ole tai ei haluta rakentaa lisää tms. Kirkkonummella on toinen kanta. Ei tarjota hoitopaikkoja JA viedään tuet. Siinä on perheillä lokoisat oltavat. Voisi miettiä, mikä on kohtuullinen matka kuljettaa lapsia päivähoitoon. Onko 60-80kilometrin päivittäiset hoitokuljetukset, pahimmillaan työpaikkaa vastakkaiseen suuntaan kohtuullisia? Millaisia hoitopäiviä jää silloin lapsille? Ei kaikilla ole mahdollisuutta joustaa töiden kanssa tehden vajaata päivää/viikkoa, vuorotella lapsen vientiä ja hakua kahden aikuisen kesken tai tehdä töitä etänä.
Kuntalisän säilyttäminen on jokaisen kuntalaisen etu. Lapseton kuntalainen säästää veroeuroja, koska kiistämättä kotihoito on kunnalle edullisin hoitomuoto. Kunnallisessa hoidossa oleva lapsi saa kenties väljemmät tilat ja paremmin hoitajia sekä helpommin päivähoitopaikan sitä hakiessa. Kotihoito perheet saavat jatkaa kotihoitoa ja säästää kunnalle moninkertaisesti rahaa joka ikinen kuukausi per jokainen lapsi.
Äiti
Eihän pohjoiskirkkonummella / evitskog/ lapinkylä/ veikkolassa ole vieläkään omaa rakennusta ruotsinkieliselle päiväkotia kun veikkolasss ne on suomenkielisessa koulussa..ja kun milloin se nyt on niin se on täysin metsässä/ sjökullassa..ihme että ruotsinkieliset perheet laittaa lapsensa suomenkieliseen päiväkotiin niin tottakai ruotsinkielisillä päiväkodeilla on vapaita paikkoja...mutta sitähän ei huomata konttorilla..
suomenruotsalainen joiden ystävät katoaa
Kirkkonummi on (joskus) mainostanut olevansa lapsiystävällinen kunta. Käytännön toimenpiteen nykyisellä valtuustokaudella ovat tosin olleet ristiriidassa tämän väitteen kanssa. Päivähoitovaihtoehtoja on systemaattisesti karsittu ja palveluvalikoimaa kavennettu. Näissä "taloudellisissa laskelmissa" ei huomioida vaihtoehtoiskustannuksia, jotka päätösten seurauksena syntyvät. Lapsivaikutusten arviointia ei tehdä, sen sijaan esitykset perustuvat "mututuntumaan" ja koviin arvoihin. Perheille pitää jatkossakin turvata kotihoidon vaihtoehto ja tukea (usein pienituloisia) lapsiperheitä Kirkkonummilisällä! Se on myös lapsen edun mukaista - eikä voi olla liikaa vaadittu Kirkkonummen kaltaiselta kunnalta!
Marjut Frantsi-Lankia
Esitys sopii vallan mainiosti kuntaan voimakkaasti investoivalle, Suomen suurimmalle yksityiselle päiväkotiyhtiölle.
Petri
Vaihtakaa kunnanjohtaja!
Tyytymätön
Onko tosiaan eteläisellä alueella vielä jonoa päivähoitoon kun syksyllä aukesi yksityinen 80 paikkainen päiväkoti?
ihmetys
Kyllä vain, kaksi eri asiaa:
Kelan eli valtion maksama kotihoidontuki ja
Kunnallinen kotihoidontuki, joka tunnetaan paikallisesti Kirkkonummi-lisänä
Paavo Rantalainen
Kunta ei voi lakkauttaa kotihoidontukea, joka on lakisääteinen etuus jonka Kela maksaa. Kotihoidontuen kuntalisän kunta sen sijaan voi lakkauttaa. Toimittajalla on termit tässä jutussa iloisesti sekaisin.
Paukku
On kova väite, että kuntalisällä ei olisi merkitystä. Kotihoidontuella elävä tienaa noin 340 alle kolmevuotiaasta ja sisaruksista noin 60€. Tästä kaikesta maksetaan 20% veroa. Ansiotyöstä moisilla tuloilla ei tarvitsisi edes veroja maksaa.
ystävällinen
Kunnanjohtaja haluaa säästää lisäämällä kalliiden alle kolmevuotiaiden hoitoa. Alle 3vuotiaat tarvitsevat pienemmän ryhmän ja enemmän aikuisia. Ilmeisesti jossain päin kuntaa on päiväkoti, jossa on riittävästi tilaa ja markkinoilla riittävästi asiantuntevaa ja koulutettua henkilökuntaa tarjolla.

Aidosti lapsiystävällinen kunta tarkistaisi päivähoitotarjontansa, huomaisi sen tilan ja nostaisi kuntalisän sisarosuutta. Silloin kotihoidossa voisivat olla pitempään ne, ketkä eniten kunnan kuluja säästäisivät. Samalla päiväkotien ryhmäkoot pysyisivät maltillisempina, eskariliset ja ekaluokkalaiset kotona iltapäiväkerhojen sijaan, tila ei loppuisi päiväkodeista kesken.
Se jos mikä, olisi rohkeaa ja edistyksellistä ja säästäisi kunnan kuluja.
lapsiystävällinen
Talousarviossa kerrotaan vanhaa kunnantaloa korjattavan 700 000€:lla. Saman verran mitä tällä yritetään säästää. Miten olis vaihto?
Vanha kunnan talo
Alle 3-vuotiaalle paras paikka on kotona! Tämän tietävät kaikki kasvatusalan ihmiset ja vähänkin jotain päivähoidosta tietävät. Voi helvetti tätä kuntaa!
Aargh!
Eikö Vantaa tehnyt jo aiemmin moisen päätöksen ja perui sen sitten hiljaa? Kirkkonummilisä on niin onnettoman pieni verrattuna tulevien päivähoitopaikkojen kasvun määrään, että voidaan todella kyseenalaistaa säästö. Kunta voisi miettiä säästökohteena esim. uuden kunnantalon vuokrauksen jatkamista.
kyllästynyt hölmöilyyn

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä