Demari on nyt demari seurakuntavaalissakin
- Srk-vaalit 2014
- Ennakkoäänestys alkaa 27.10.
Sosiaalidemokraatit osallistuvat Kirkkonummella seurakuntavaaleihin selkeästi puolueen omalla nimellä. Demarit löytävät oman aatteensa jo alkuseurakunnan toiminnasta.
Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan vaalissa yksi kolmesta ehdokaslistasta on Sosiaalidemokraatit ja sitoutumattomat –valitsijayhdistys. Viisykkönen esittelee vaalien kaikki kolme valitsijayhdistystä.
Perinteisesti seurakuntavaaleissa on peitelty puolueiden nimiä ja nimetty niitä aakkosilla. Kirkkonummella näissä vaaleissa esiintyy kuitenkin neljän puolueen tunnukset.
Jo kolmannelle seurakuntavaalikaudelle pyrkivän Ari Harisen mielestä avoimempi linja puolueiden esiintymisessä on hyvä.
– Samanlaisia ihmisiähän me loppujen lopuksi olemme ehdokkaatkin. Jotkut ovat enemmän uskovia ja jotkut vähemmän, Harinen sanoo.
Lähtökohtaisesti seurakuntavaaleihin osallistuminen on Harisen mukaan vaikuttamista, vaikka ei suoranaisesti puoluepolitiikkaa olekaan. – Politiikkaahan se on aina, kun jotain asioita päätetään.
Oppia alkuseurakunnasta
Harinen sanoo, että sosiaalidemokraattiset arvot sopivat hyvin seurakuntaelämään. – Seurakunnan pitäisi nostaa perusarvoja enemmän esiin ja palata kohtia juuria eli heikompien ja vähävaraisten auttamiseen. Tämä oli tärkeää jo alkuseurakunnassa parituhatta vuotta sitten, Harinen pohtii.
Harinen pistäisi seurakuntien resursseja nykyistä enemmän vähäosaisten hyväksi eli tehostaisi seurakunnan diakoniatoimintaan. – Vanhustyöhön pitäisi paneutua vahvasti. Yksinäisiä vanhuksia on paljon, siinä olisi yhä enemmän työsarkaa.
Toisena kohderyhmänä Harinen muistaisi lapsia. – Valitettavasti lapsityötä ajetaan ahdinkoon. Sekin on hyvä muistaa, että seurakunnan lapsityö tavoittaa paljon ulkomaalaistaustaisia lapsia ja perheitä.
Omaisuutta ei tarvitsee keräämällä kerätä
Harisen mielestä seurakunnilta pitäisi löytyä lisää resursseja perustoimintoihin. – Arvostuksia olisi syytä vähän tarkistaa. Omaisuutta on hyvä vaalia, mutta sen lisäkerääminen on sitten ihan eri asia, Harinen muistuttaa.
Harinen on aktiivisesti mukana niin kunnan kuin seurakunnankin päätöksenteossa. Hänen mielestään on hyvä, että on samoja vaikuttajia molemmin puolin.
Jatkossa pitäisi Harisen mielestä ehdottomasti miettiä nykyistä enemmän kuntien ja seurakuntien yhteispeliä, muuten tästä lamasta ei selvitä. – Nuoriso-ja vanhustyössä on paljon yhteistä, mutta myös päivähoidossa voitaisiin etsiä ennakkoluulottomasti enemmän yhteistyötä.
Seurakuntien voi laittaa yhteen
Seurakuntien hallinnon puolella Harinen näkisi paljon kehitettävää. Hänen mielestään seurakuntia ja nimenomaan niiden hallintoa voisi yhdistää.
– Aivan samoja asioita tehdään nykyisin luikuisissa seurakunnissa, ne voisi tehdä yhdessä ja samalla kertaa. Mihinköhän kirkkoherranvirastoakin nykyisin tarvitaan joka seurakunnassa, kun kaikki voi tehdä sähköisesti, Harinen kysyy.
Hallinto on paisunut Harisen mielestä turhan isoksi ja sitä voisi karsia ja siirtää tekemistä seurakunnan peruspalveluihin.
Henkisellä puolella Harinen pitää kirkkoa ja erityisesti Kirkkonummen seurakuntaelämää vapaana ja liberaalina.
- Ei täällä esiinny painostavaa uskonnollisuutta. Kyllä kirkko ainakin täällä on päivittänyt itsensä aika hyvin nykypäivään.
Sosiaalidemokraattien ja sitoutumattomien –valitsijayhdistyksellä on Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan kirkkovaltuustoon ehdolla yhdeksän ehdokasta ja seurakuntaneuvostoon kymmenen. Samoja henkilöitä pyrkii molempiin toimielimiin.
Ehdokkaiden mielipiteisiin voi tutustua vaalikoneessa
Ennakkoäänestys on 27. – 31.10. Kirkkoherranvirastossa voi äänestää joka päivä, muut vaalipaikat näet tästä
Vaalipäivä on 9.11. Silloin voi äänestää Pyhän Mikaelin kirkossa, Veikkolan seurakuntatalolla ja Masalan kirkossa. Ajat näet tästä.
> (25.10.) "Srk-vaaleissa ei puoluepolitiikkaa, mutta arvoissa eroja"
> (26.10.) Vihreät: Myös seksuaalivähemmistöt hyväksyttävä kirkkoon
> 51-Arkisto (17.9.) Srk-vaalissa lähes sata ehdokasta
> 51-Arkisto (17.9.) Srk-vaali: Ehdokkaita tullut lisää – vihreät mukaan
> 51-Arkisto (18.9.) Vain harva valtuutettu on mukana srk-vaalissa
Kommentit (2)
Seksimessuille osallistuva kirkko kaikkine parkkihallihäineen ja muine epätoivoisineen tempauksineen on kaiken lisäksi kasvavin määrin ajautumassa pienen porukan piiriksi.
Eikö olisi jo korkea aika erottaa valtio ja kirkko toisistaan ja lopettaa ylenpalttinen verottaminen siirtymällä jäsenmaksupohjaiseksi yhteisöksi kuten muutkin?
Mihin Kirkkonummella tarvitaan kaksi seurakuntaa? Erikseen suomen - ja ruotsinkielinen. Onko ruotsinkielinen Jumala erilainen vai saako toisen kielisellä lupauksella helpomman kuoleman ja jälkeisen elämän? Te ruotsinkieliset huijaatte omianne -olette vain uskossanne ahneita. Tässäkin seurakunnassa riittää usko yhteen Jumalaan. Enemmistö päättää täälläkin oikeasta Jumalasta, kun se on lopulta vain uskon asia. Säästyy euroja oikeaan auttamiseen, kun ei tarvitse kustantaa tyhjänpuhujia.
Kommentoi