Espoo päätti: Kehä III:n varteen uusia kauppoja
Espoon valtuusto näytti vihreää valoa kahdelle uudelle kauppakeskushankkeelle Kirkkonummen rajan tuntumassa: Lommilaan voidaan rakentaa mittava kauppakeskus ja Kauklahteen ostoskeskus.
Lommilan uudesta kauppakeskuskusta on suunniteltu ja riidelty siitä pitkään. Vuosi sitten valtuusto palautti koko hankkeen uudelleen käsittelyyn. Kesko ja HOK-Elanto olisivat halunneet rakentaa Citymarketin ja Prisman Ikean lähelle, mutta siihen ei Espoossa suostuttu.
Maanantai-iltana hyväksytty asemakaava mahdollistaa Ison Omen suuruisen kauppakeskuksen rakentamisen Lommilaan. Päivittäistavarakaupan neliöt on kuitenkin karsittu 4 000 kerrosneliömetriin, joten Prisman-kokoisia ruokakaupan yksiköitä ei Lommilaan tule. Alue on tarkoitettu lähinnä sisustus-ja huonekalukaupan tyyppisille liikkeille.
Ruokakaupan neliöt haluttiin pienentää, jotta Espoonkeskuksen kaupalliset palvelut eivät näivettyisi Lommilan takia.
Valtuusto hyväksyi Lommilan asemakaavan muutoksen äänin 57-16. Kaava mahdollistaa liikerakentamista 110 000 kerrosneliömetriä kauppakeskusta varten. Kauppakeskus toteutetaan kahdessa vaiheessa. Myös hotelli voidaan alueelle rakentaa.
Kauklahteen uusi ostoskeskus
Valtuusto hyväksyi myös Kauklahdessa asemakaavamuutoksen. Se mahdollistaa noin 7 000 neliömetrin ostoskeskuksen rakentamisen Kauklahdenväylän varteen Lumenen tehdashallien viereen.
Kauklahden ostoskeskus on rakennusyhtiö NCC:n hanke. Ostoskeskukseen on tarkoitus tulla suurehko ruokakauppa ja muita pienempiä liikkeitä.
Kauklahteen tulee myös uusi Lidl:n kauppa. Sitä rakennetaan parhaillaan Kauklahdenväylän lähelle polttoainejakeluaseman viereen. Uusi Lidl avataan syksyllä.
Kirkkonummella on myös oma kauppakeskushankkeensa Kehä III:n päässä. Inkilänportin asemakaavaehdotus on tulossa valtuuston käsittelyyn.
Toinen kaupallinen hanke Kirkkonummella on Jorvaksen kolmio, josta on osayleiskaava tulossa valtuustoon.
Kommentit (9)
En näe vieläkään mitää toimintaa
Milloin valmistuu Lommilan kauppakeskus? Onko vielä jotain esteitä?
Voisiko joku hieman tutkia miten raha on taas liikkunut näitä päätöksiä tehdessä?
(Esim Mankin päätös tehtiin monen vuoden takaisilla käyttöluvuilla ja niissä ei huomioitu ollenkaan alueen kehittymistä ja tulevia uusia asuinalueita jotka moninkertaistavat liikenteen)
Sieltä mäkkikansa voi menomatkallaan hankkia mökille vietävät tarvikkeet. Palveluja siis niin, että kaikki tarvittava löytyy Inkilänportista. Näin kaupankäynti on turvattu.
Ja joku muu yritys kuin Varuboden. Kilpailua on hyvä olla. Muuten Varuboden on se, joka määrää hinnan ja täten korkeampien hintojen vuoksi kaupa ei käy.
Kommentoi