(8) kommenttia

HSL:n automaattisotku: Ministeriö väläyttää tarkastusmaksun poistoa – Voisiko Kirkkonummelta ajaa pummilla?

Kirkkonummen asemalla ei ole vielä lippuautomaattia. Junalippuja voi ostaa R-kioskilta. Asema on saanut kesän mittaan uuden peltikaton.

Lipunmyynnin lopettaminen paikallisjunista ja automaattien viivästyminen kiinnostaa jo viranomaisia. Ministeriö ja oikeusoppinut epäilee, onko HSL:llä oikeutta kirjoittaa tarkastusmaksuja.

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun konduktöörit lopettivat kesäkuussa lipunmyynnin lähijunissa. Kaikille asemille piti tulla automaatit ennen uudistusta.

Näin ei käynyt. Automaattien toimituksessa on ollut ongelmia. Lippuautomaatti puuttuu yhä useilta asemilta kuten Kirkkonummelta, Kauklahdesta ja Siuntiosta.

Liikenne-ja viestintäministeriö on Helsingin Sanomien mukaan lähettänyt HSL:lle selvityspyynnön siitä, miten lipunmyynti voidaan taata junamatkustajille.

Lain mukaan HSL:llä pitäisi olla kaikille matkustajille tarpeeksi kattava ja yksikertainen järjestelmä lipunostoon. Ministeriö epäilee, ettei näin ole tällä hetkellä.

Ministeriö jopa väläyttää, että HSL:ltä voidaan ottaa pois oikeus kirjoittaa liputtomille matkustajille tarkastusmaksuja.

HSL on vedonnut, että lippuja voi ostaa nytkin useista paikoista ja myös mobiilisovelluksella.

Kirkkonummen keskustassa HSL:n matkalippuja saa ostaa Prismasta, Citymarketista ja R-kioskeilta.

Siuntiossa ja useilla muilla asemilla ja seisakkeilla ei ole mahdollisuutta ostaa lippuja ennakkoon.

Hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään arvion mukaan oikeus saattaisi kumota tässä tilanteessa tarkastusmaksun, jos ”sakon” saanut matkustaja siitä valittaisi.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä valittanut.

(8) kommenttia

Kommentit (8)

Sivut

Tämä sotku lisää yksityisautoilua. Kaikki eivät edes pärjää tässä tietoyhteiskunnassa saati omista älypuhelinta Kyllä lähijunissa pitäisi olla lipunmyynti.
Tämä ei ole kehitystä
Ei VR tai HSL voi vaatia että kaikilla ihmisillä on älypuhelimet käytössä! Sellainen on jo laitonta! Ja sellaiset joilla se puhelin on, sellaiset ihmiset eivät kaikki halua laittaa koko elämäänsä puhelimen varaan. Eikä sellaisenkaan vaatiminen ole laillista!
Itse en koskaan tule ostamaan mitään puhelimeni kautta. Minulle puhelin on vain ja ainoastaan puhelin, ja sellaista lakia ei ole olemassa että puhelinta täytyy käyttää mihinkään muuhun kuin puhelimena pitämiseen.
Onko tämä laillista?
Huomatkaapa, että noista HSL-automaateista saakin sitten vain HSL-lippuja. HSL:n asemilta junaan nouseville on edelleen voimassa kaksi rinnakkaista lippujärjestelmää, riippuen minne junaan nousija on matkalla. Konduktööriltä sai ennen ensinnäkin HSL-lippuja, jos matka alkoi ja päättyi HSL-alueen asemalle. Toisena vaihtoehtona konduktööriltä sai myös VR-lähiliikennelippuja, jos HSL-alueelta alkava matka jatkuu HSL-rajan ylitse VR-lähiliikennealueelle. Jos esim. Tolsan asemalta junaan nouseva matkustaa Siuntion asemalle tai Keravalta pohjoiseen oleville asemille kuten Järvenpäähän tai Mäntsälään paikallisjunalla, ainoa oikea lippulaji on edelleen VR-lähiliikennelippu. VR-lähiliikennelippuja HSL ei halua kuitenkaan myydä omista automaateistaan, eikä VR suostu asentamaan omia automaattejaan HSL-"pikkuasemille". Niiltä asemilta, jossa ei ole lähettyvillä R-kioskia tai se ei ole auki, älypuhelimeton ei siis voi hankkia matkaan tarvitsemaansa lippua käytännössä mistään. Siis vaikka asemalle olisikin jo asennettu HSL-lippuautomaatti. Toivottavasti ministeriö puuttuu tähänkin puutteeseen. Täytyyhän matkustajalla olla lain edellyttämä yksinkertainen tapa saada itselleen tarvitsemansa lajinen junalippu. Ei ole siis kysymys vain HSL-automaattien asentamisen viivästymisestä.
Eero Karttunen
Mobiililipulla ei ole vaihtoehtoja lasten- eikä muihin alennuslippuihin. Kaikista lippuja myyvistä paikoista ei saa kertalippuja. HSL ei ole hoitanut tätä hyvin. Kertoo jälleen kerran, miten pääkaupunkiseuden rajakuntia arvostetaan.
Anna-Mari Toikka
Miten on hoidettu Tolsan seisakkeen lipunmyynti?
Gertrud Engberg

Sivut

Kommentoi

(1) kommentti

Gunnel Hellström jos kuka tuntee Kirkkonummen pikkutiet – yli 16 vuotta ratkomassa joskus visaisiakin tieasioita

(9) kommenttia

Kirkkonummi metroasemasta: Kunnan rajalle Kivenlahteen tulee liian vähän parkkipaikkoja – myös polkupyörille niukasti tilaa

(0) kommenttia

Valtio myi Kirkkonummella mahtavan lomapaikan –  hintaa ei määrätty ennakkoon, kauppa syntyi tarjousten perusteella

(1) kommentti

Nuuksiossa on retkeilijöitä alkusyksystä jopa ruuhkaksi asti – Metsähallitus kehottaa menemään myös Kirkkonummen kohteisiin

(9) kommenttia

Kirkkonummen ravintolamaailman uutuus: Yli 90 eri viiniä valikoimassa – Sakke Järvenpään sisustama viinitupa on jo sinänsä nähtävyys

(8) kommenttia

Olikohan historiallinen tapaus? Mielenosoitus Kirkkonummella kunnantalon edessä – poliisipartio valvoi järjestystä

(9) kommenttia

Skanska rakentaisi viimein tyhjälle tontille kerrostalot – kunta on vastustanut kuitenkin autopaikkojen vähentämistä

(4) kommenttia

”Kyllä minä niin mieleni pahoitin” − Kirkkonummelle haetaan kuvauksiin avustajia, rakastettu jääräpää palaa valkokankaalle

(0) kommenttia

Vaalien vilkkainta äänestyspaikkaa joudutaan vaihtamaan taas – presidentinvaalien ennakkoäänestys palaa lähtöruutuun

(2) kommenttia

Tällaiset ale-laatikot on myyty hetkessä kahdella eurolla – nyt hävikkilajitelmia saa kaikista VBO:n kaupoista

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx