(10) kommenttia

HSL:n matkustajien on opeteltava uudet vyöhykkeet ja vaihdettava matkakortit

Uudet HSL:n matkalippuvyöhykkeet. Matkustajalla on aina oltava vähintään kahden vyöhykkeen lippu, paitsi D-vyöhykkeella.

Joukkoliikennevälineiden matkustajilla on opeteltavaa loppuvuodesta, kun HSL:n vyöhykkeet ja liput muuttuvat. Tavoitteena on, että uusi järjestelmä on käytössä ensi vuoden alussa.

Vuosia valmistellussa uudessa matkalippujärjestelmässä koko pääkaupunkiseutu jaetaan neljään vyöhykkeeseen, jotka eivät enää välttämättä noudata kuntarajoja.

Helsinki, Espoo ja Vantaan jaetaan kahtia. Sen sijaan HSL:n kehyskunnissa vyöhykkeet menevät kuntien rajojen mukaan niin kuin nytkin.

Kirkkonummi ja Siuntio ovat samaa ulointa vyöhykettä kuten tälläkin hetkellä. Uuden vyöhykkeen tunnus on D.

Eniten uudistuksesta hyötyvät esimerkiksi sellaiset matkustajat, jotka matkustavat itäosista Espoota Helsingin kantakaupunkiin tai päinvastoin. Heille nykyinen seutulipun kuukausihinta laskee lähes 47 euroa.

Espoossa on pitkään vaadittu, että halvempi B-vyöhyke pitäisi ulottaa Kehä III:lle saakka, mutta HSL:ssä tähän ei ole suostuttu.

Kirkkonummella ja Siuntiossa vyöhykeuudistus ei paljoa vaikuta. Jatkossa nykyisen Lähiseutu 3 -vyöhykelipun korvaa ABCD-vyöhyketunnus, jolla voi matkustaa koko alueella kuten esimerkiksi Kirkkonummelta tai Siuntiosta Helsinkiin.

Tällä hetkellä Lähiseutu 3:n matkakortti kuukaudessa maksaa 158,40. Esitys on, että ABCD-kortin hinta on ensi vuonna hieman halvempi, 157,60 euroa.

Kirkkonummen sisäisen liikenteen hinnat sen sijaan nousisivat noin 9 prosenttia.

Kirkkonummen sisäiseen matkantekoon tarvittava D-vyöhykematkakortti maksaa esityksen mukaan ensi vuonna 59,70 euroa. Nyt hinta on 54,70 eli kuukausilippuun tulisi hintaa lisää noin 5 euroa.

HSL uudistaa joukkoliikenteen maksuvyöhykkeet ja liput heti, kun valtaosa matkakorteista on vaihdettu uusiin. Tavoiteaikataulu uudistukselle on vuoden 2019 alku.

Matkakortit vaihdetaan maksutta muun muassa R-kioskeilla.

− Uudet vyöhykkeet vastaavat kasvavan Helsingin seudun tarpeisiin, kun kaupunkirakenne tiivistyy ja väkiluku kasvaa. Helsingin seutu muodostaa yhtenäisen työssäkäyntialueen, jossa liikutaan kuntarajoista riippumatta, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo.

− Monissa paikoissa lähin kauppakeskus, kirjasto tai uimahalli voi olla naapurikunnan puolella. Vyöhykeuudistus muuttaa monia kuntarajan ylittäviä matkoja huomattavasti nykyistä edullisemmiksi, Rihtniemi toteaa.

Vyöhykemallista ja lipunhinnoista on tarkoitus päättää lopullisesti syksyllä. HSL:n jäsenkunnat saavat sanoa vielä kerran mielipiteensä esityksestä.

> Vyöhykeuudistuksesta lisää HSL:n nettisivuilla

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Onko jossain ymmärrettävä kartta? Eihän tuosta selviä mistä rajat menevät. Mihin Porttipuisto kuuluu?
Ainotar
Kun matkustan Turussa Fölillä päivällä, oli matka mikä hyvänsä...Turku-Naantali-Parainen-Kaarina-Lieto maksan matkasta eläkeläisenä muistaakseni 1.75 ja lippu on voimassa kaksi tuntia, riittää hyvin asiointiini. Olisiko Pääkaupunkiseudulla jotain opittavaa näiltä "parjatuilta" turkulaisilta??
Mummeli Kaarinasta
Jos kulkee päivittäin töihin niin silloin vyöhykejuttu toimii.
Silloin hyvä
Kaipa ne jotain keksivät vyöhykkeiden ylittämisen huomaamiseksi tai sitten se on kyllä hankalaa.
Vaikeaksi menee?
Oma auto tulee vielä kalliimmaksi ja joukkoliikenne on ympäristöystävällisempää.
Mikään ei ole ilmaista
Ostakaa oma auto niin ei tarvii ostaa tuota TÖRKEÄ kallis matkakortti.
Onko se sitten kallis ?
"Törkeän kallista, hinnat pitäisi olla korkeintaan puolet nykyisistä ja veloitus matkan pituuden mukaan"

Törkeän halpaa, hinnat pitäisi olla tuplaten nykyisestä ja veloitus kokonaan matkustajalta. Nyt kunnat maksaa noin puolet joukkoliikennetukea jotta matkaliput pystytään pitämään noinkin halpana. Ilman tukea lähiseutu 3-lippu maksaisi vähintään 300 euroa/kk.
verovaroilla kikkailua
Nyt vedetään rajat uusiksi ja hetken päästä palataan takaisin vanhaan malliin, niinhän tämä menee....
Muutos on pääasia
Törkeän kallista, hinnat pitäisi olla korkeintaan puolet nykyisistä ja veloitus matkan pituuden mukaan, eli leimaus kun matka alkaa ja uusi leimaus kun matka loppuu. Näin toimii maailmaalla monessa paikassa ja hyvin toimii.
Antero Mäkinen
No tämähän on ihan hanurista. Aiemmin on voinut yhdellä ja samalla seutulipulla mennä mihin tahansa Espooseen, Soukasta Westendiin ja Tapiolasta Leppävaaraan. Nyt pitää olla tarkkana mikä osa Espoosta menee mihinkin vyöhykkeeseen. Noi kartat on niin suuripiirteisiä, ettei niistä ilmene missä kohtaa Espoota tai Vantaata vyöhykeraja menee.
Bussimatkustaja

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä