(8) kommenttia

Hvitträskin museon erämaametsä kaadettiin

Hvitträskin pihaan johtavan tien ympäristö on lähes aukkohakattu. Hvitträskin rakennukset häämöttävät vasemmassa yläkulmassa.

Kevään ensimmäiset Hvitträskin museovieraat ovat hieraisseet silmiään. Museolle johtavan tien ympäristöstä on kaadettu ikiaikainen kuusimetsä.

Vanha metsä Hvitträskin museon vieressä on kuulunut olennaisena osana museomiljööseen. Sankan metsän läpi on laskeuduttu Eliel ja Lola Saarisen sekä Herman Geselliuksen haudoille.

Maisema on ollut erämaametsäinen jo yli sata vuotta sitten. Nyt maisema on avoinna, ja Vitträsk-järvi näkyy hyvin alaalla. (Katso paikka alla olevasta kartasta.)

Aluetta hallinnoi nykyisin valtion Senaatti-kiinteistöt. Rakennuttajapäällikkö Selja Flink Senaatti-kiinteistöistä sanoo, että metsä oli suurimmalta osalta niin huonokuntoinen, että miltei  aukkohakkuuseen ryhdyttiin. Kuuset otettiin pois ja vain mäntyjä jätettiin pystyyn.

- Aluksi harkittiin, että puustoa olisi jätetty enemmänkin. Mutta tiheässä metsässä vuosikymmeniä kasvaneet puut olisivat varmuudella kaatuneet ensimmäisessä kovassa myrskyssä, Flink toteaa.

- Hvitträskin metsää olisi pitänyt hoitaa koko ajan ja ottaa sieltä pitkän ajan kuluessa huonokuntoisimpia puita pois yksitellen. Museovirastolla, joka toissa vuoteen saakka hallinnoi kiinteistöä, ei ollut tähän koskaan oikein varaa.

Flinkin mukaan on valitettavaa, että erämainen metsä jouduttiin kaatamaan. – Meillä on kuitenkin ehdoton vastuu, että ihmiset voivat kulkea alueella turvallisesti. Siksi puusto oli kaadettava.

Entinen tiheä metsäalue ei jää lopullisesti aukeaksi. Paikalle istutetaan poikkeuksellisen tiheään uusia ja tavallista kookkaampia taimia. Mäntyjä ja kuusia istutetaan piakkoin 500 kappaletta.

- Aikanaan – toisin pitkän ajan kuluttua – paikalla on taas tiheä metsä, Flink lupaa.

Hvitträskin alueelle tehdään jatkoa varten oma maisemasuunnitelma, jonka mukaan metsää hoidetaan pitkäjänteisesti.

Museokohteissa ei Flinkin mukaan ole viime aikoina tehty Hvitträskin tapaisia raivaustöitä. Järveenpään Ainolassakin on juuri ympäristöä raivattu, muttei niin laajasti kuin Kirkkonummella.

> Hvitträskin museo


(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

Nyt jäljellejääneet puut ovat todella vaarallisia. Aiemmin ne olivat metsän suojassa. Kehittymättömät juuret eivät kestä seuraavaa myrskyä. Loputkin kaatuvat.
Anonyymi
Useimmat kannot osoittavat, että puusto oli pääosin tervettä vanhaa metsää. Toki näin muutamia kantoja, jotka osoittivat puun olevan lahoamassa. Lahoaminen on täysin luonnollinen prosessi ja kun käy esimerkiksi Seurasaaressa on siellä useita jopa pystyyn lahoamassa olevia puita. Tällaiset puut eivät ole vaarallisia ellei alueella ole jatkuvasti paljon ihmisiä. Muutenhan emme voisi pitää ollenkaan luonnonpuistoja. Senaattikiinteistöltä näyttää puuttuvan pätevyys hoitaa luontoa ja ymmärtää sen merkitystä suojelukohteille. Useiden käyntieni aikana Hvitträskissä en ole havainnut hakkuun alueella ihmisiä kävelemässä. Eli Senaattikiinteistön toimi oli monin muodoin täysin ylimitoitettua. Suojelukohteissa jokainen puu yksilöllisesti pitäisi arvioida ennen toimenpiteitä.
Yksimeistä
Hakkuupäätöksen takana on ymmärtämättömyys ja suuri typeryys. Loputkin puut kaatuvat seuraavassa myrskyssä, koska niitten juuret eivät ole kasvaneet riittävän syvälle suojaisessa metsässä.






Anonyymi
Ai metsät pitää hakata, että niissä on turvallista. Hah! Hoidetussa puitossa toki lahot puut pitää kaataa. Lahopuu on tosi tärkeää monimuotoisuudelle.
en vie ulkkareita enää sinne
Naurettavaa, eihän tuollaista varsin pientä hakkuu-alaa voi mitenkään perustella luonnonsuojelullisilla tai turvallisuusasioilla. Taitaa olla kyseessä jonkin virkamiehen huono päivä ja sen seuraus? Mitä jos metsikössä lymyili liito-orava tai valkoselkätikka....kyllä ihminen osaa olla tyhmä ja sen myötä ilkeä:(
Antti
Uskomattoman härskiä! Surullista, että menetimme yhden hienoimmista maisemista tunnelmineen. Ei siis enää asiaa sinne päin.
Maansuru
Paljonko Senaatti-kiinteistöt sai voittoa metsän tuhoamisesta? Perustelut avohakkuun tarpeellisuudesta eivät vakuuta. Samalla logiikalla kaikki kansallispuistometsät ja muut suojelualueet pitäisi hakata paljaiksi. Mikä voisikaan olla ihmiselle vaarallisempi kuin ihmistä vanhempi puu! Hakkuupäätöksen takaa paistaa silkka ahneus.



Paula Leino
Aiheesta lisää
http://paivanbyrokraatti.com/2015/05/02/pb-hvittraskin-tuho/#comment-98
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä