(12) kommenttia

Kirjastohanke sai lisämiljoonat – valtuusto oli lähes yksimielinen, monitoimisalin kokoa puntaroitiin, 150 vai 200 paikkaa

Kirjastotoimenjohtaja Margareta Kull-Poutanen (vas.), vt. yhdyskuntatekniikan johtaja Anna-Kaisa Kauppinen (edessä) ja rakennuttamispäällikkö Jarno Köykkä olivat vastaamassa valtuustossa kirjastokysymyksiin.

Kirkkonummen valtuusto hyväksyi pääkirjaston rakennushankkeelle uuden kustannusarvion varsin yksimielisesti. Kirjasto saa maksaa vajaat 5 miljoonaa euroa enemmän kuin mitä viime vuonna oli päätetty.

Valtuusto sai kokouksen aluksi lähes tunnin selvitykset siitä, miksi kirjaston laajennus- ja korjaushankkeen kustannukset paisuivat noin 50 prosenttia.

Kunnan rakennuttamispäällikkö Jarno Köykkä selitti hankkeen vaiheita.

Lisäkustannuksia on Köykän mukaan tullut monesta kohtaa, erityisesti pohjatöiden aikana tehdyt putki-ja johtosiirrot.

Suurin tekijä kustannuksiin on kuitenkin ollut Köykän mukaan rakentamisen suhdanteissa ja urakoitsijoiden kiinnostuksessa tämänkaltaisiin hankkeisiin.

− Tämä on tällainen väliinputoava hanke, se on isoille rakentajille vähän liian pieni ja toisaalta pienille rakentajille liian kookas.

Kirjaston pääurakoista saatiin aluksi vain yksi tarjous ja uudella kierroksellakin vain kaksi. (Lue: Viisykkönen 12.5.)

− Olemme aina markkinatalouden armoilla, vaikka kuinka tehdään ennakkoon selvityksiä ja laskelmia, lopulta vasta urakkatarjousvaiheessa hinta määräytyy, Köykkä totesi.

Valtuustossa Mikko Kara (kok.) esitti, ettei lisämäärärahaa myönnettäisi.

Karan esitys kaatui selvin numeroin 46-3, joten kirjastohanke sai lisämäärärahat.

Pääkirjastohankkeen rakennuskustannuksiin on varattu nyt noin 14,3 miljoonaa euroa.

Valtuustossa keskusteltiin enemmänkin kirjastoon tulevasta monitoimisalista kuin lisämiljoonista.

Jo kunnanhallitus pyysi selvittämään, voidaanko monitoimisalin kokoa kasvattaa 150:stä istuinpaikasta 200:een.

Kirjaston arkkitehti oli pyöritellyt suunnitelmia yhden päivän viime viikolla ja oli todennut, että salin suurentaminen on vaikeaa.

Sali pitäisi kääntää toisin päin, ja se aiheuttaisi monia muutoksia rakennuksiin.

Valtuustossa Katarina Helander (kok.) ja Pekka M. Sinisalo (ps.) esittivät, että monitoimisalia pyritään suurentamaan siten, ettei siitä koidu suuria kustannuksia.

Esitys hävisi äänestyksessä äänin 8-41, joten kirjastohanke etenee alkuperäisen suunnitelman mukaan eli salista tulee 150-paikkainen.

> Uusi kirjasto on myös kahvila, asukaspuisto, monitoimisali, Luckan, kokoustiloja…​ (Lue: Viisykkönen 30.5.2016)

 

 

(12) kommenttia

Kommentit (12)

Sivut

Nyt on siis seliittely alkanut tämänkin hankkeen osalta.
Miten kunnan keskeisemmällä paikalla "pohjatöiden aikana tehdyt putki-ja johtosiirrot" voivat tuottaa taas kerran yllätyksiä! Nehän pitäisi olla dokumentoitu edellisissä hankkeissa ja sen myötä tiedossa suunnitteluvaiheessa ja siis huomioitu jo budjetissa. Näin tuntuu käyvän joka kerta kunnasssa, oli sitten kysymyksessä mikä vaan hanke. Viimeksi uimahallin viereinen liik.ympyrä, mäkkärin viereisen painauman korjaus jne.
Syy siihen että "aluksi" saatiin vain yksi tarjous, ei selittyne rakentamisen suhdanteista tai että projektin koko olisi jonkunlainen väliinputova suuruudeltaan , siis rahallisessa arvossa mitattuna. Kyllä tämänkokoiset hankkeet kiinnostavat niin suuria kun pieniäkin.
Tarjouskysely vaatimuksineen ja hankkeen selkeys/sekävuus lienevät tässä olleet ratkaisevassa osassa. Tarjouskyselyssä oli sellaisia, lähes mahdottomia vaatimuksia, jotka helposti karkoittavat kiinnostuneet ja antavat mahdollisuuden vain isoimmille firmoille. Hinta tulee sitten vaatimusten mukaan.
nykyajan ilmiöitä ihmettelevä
Hieno päätös. Täytyy muistaa, että kirjaston vaikutus koko kuntaa on valtava. Se ei ole pelkästään paikka jossa lainataan kirjoja. Siellä käyvät koulut, päiväkodit, seniorit ja paljon muita ryhmiä. Lisäksi Kirkkonummen kirjasto on yksi parhaista koko Suomessa käynti- ja lainausmäärien perusteella. On totta, että tällaisiin kustannusten nousuihin pitää varautua paremmin. Ja onneksi valtuusto myös ymmärsi sen. Jos tätä olisi ruvettu rajoittamaan, niin homma olisi mennyt poskelleen helposti.

Rakennuttamispäällikkö myös ilmaisi asian hyvin - "olemme markkinavoimien armoilla". Nyt näyttäisi siltä, että kirkkonummelainen asioiden vatulointi jää historiaa ja ryhdytään tekemään ryhdikkäitä päätöksiä. Kiitos valtuustolle
Tero Strand
Onhan tuollainen rahojen jakaminen aikamoinen vitsi, kuten monen valtuutetun myhäilevästä ja ulkoisesta olemuksesta sekä myös ilmeestä saattoi huomata ihan livenä...tavallista kadunkulkijaa ei kuitenkaan niin hirveesti naurata tuollainen jokseenkin leväperäinen yhteisten rahojen jakaminen ties minne?
Kuva kertoo enemmän.:)
Rahaa tarvitaan... mistä se tulee.. mistä vähennetään ??
Henkilöstön " selkänahasta", heikoimmilta / pienimmiltä.. ..
Homekoulut, home päväkodit,.... Onko rahaa siinne mikä eniten rahaa tarvitsisi.
Henkilöstön palkitsemiseen varataan lisä rahaa.. tietty henkilöstö on kunnan voimavara, joka tarvitsee kiitosta. Mutta mistä ihmeestä sitä rahaa nyt taiotaan??
Raha ei tipu taivaasta .
Mistä raha
Vastuuton päätös kunnan talouden osalta. Ja vielä ei ole edes päästy kunnan ydinongelmiin ja niistä aiheutuviin investointipaineisiin. Ennustan suuria talousongelmia tälle vaalikaudelle, mikäli päättäjien ajattelutavassa ja priorisointikyvyssä ei tapahdu muutosta.
Juha Blomfelt

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx