(3) kommenttia

Kirkkoherra Posti downshiftaa ja siirtyy pomosta alaiseksi

Kirkkoherra Timo Posti jättää esimiestyöt taakseen ja keskittyy papin hengellisiin tehtäviin.

Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Timo Posti päätti vielä ennen eläkeikää tehdä ison ratkaisun ja siirtyy seurakunnan johdosta ”tavalliseksi” kappalaiseksi.

Hallinnollisesti homma käy niin, että rovasti Posti haki virkavapautta kirkkoherran virasta ja seurakunnan kolmas kappalainen pastori Hannu Suni teki omasta virastaan samoin.

Rovasti ja pastori vaihtoivat siis virkojaan, mutta toki tuomiokapitulin määräyksellä. Suni on siis vs. kirkkoherrana 31.12.2018 saakka ja normaali kirkkoherranvaali järjestetään parin vuoden kuluttua.

Vain Suni oli Kirkkonummen papeista halukas hakemaan vs. kirkkoherraksi, joten valinta oli seurakunnan sisällä helppo.

Kirkkoherrat vaihtuvat yleensä vaaleilla, miksei nyt. – Silloin olisi tietysti ollut se mahdollisuus, että joku muu kuin oman seurakunnan pappi olisi tullut valituksia, eikä viransijaisuutta olisi seurakuntaan avautunutkaan, Posti selittää.

Tämä virka ei ole sama kuin 16 vuotta sitten

Syy ratkaisuun on Postin mukaan se, että hän haluaa vielä ennen eläkkeelle lähtöään paneutua hengelliseen työhön ja samalla vähän leppoistaa elämäänsä.

− Tämä on yleinen kokemus kirkkoherroilla. Hallinnollinen työ on lisääntynyt koko ajan. Tämä ei ole samanlainen virka kuin 16 vuotta sitten, kun minut valittiin Kirkkonummelle kirkkoherraksi, Posti toteaa yhteensä 26 kirkkoherravuoden kokemuksella.

Mieli palaa Postin mukaan vielä siihen työhön, jonka hän aloitti papiksi valmistuttuaan vuonna 1984.

Huhtikuu alusta lähtien kirkkoherran virasta vapaalla oleva Posti nähdään ja kuullaan muun muassa jumalanpalveluksissa entistä useammin.

– Tällä hetkellä niitä on vain pari kuukaudessa ja muitakin kirkollisia toimituksia aika vähän.

Posti kertoo, että ratkaisuun on muitakin syitä. – Nuorena pappina jaksoi tehdä 12 tuntia pelkällä kahvin voimalla ja aamulla oli virkeä taas. Ei enää. Myös sen huomaa, että lähimuisti heikkenee ja yksityiskohdat alkavat pudota entistä helpommin mielestä pois.

Postin ratkaisu eli se, että hän siirtyy kirkkoherran virasta kokonaan ilman esimiesvastuuta kolmanneksi kappalaiseksi, on kirkossa aika harvinaista. Espoon hiippakunnassa muistetaan yksi vastaava tapaus.

Se sijaan se on hyvinkin yleistä, että kirkkoherrat ja papit jatkavat eläkkeellä ”vuoronpaikkaajina” ja heitä kuullaan seurakunnassa joskus vuosia.

− Pappeudestahan ei jäädä koskaan eläkkeelle, Posti kuittaa.

> Katso video: Kirkkoherra on aina jouluna töissä, mutta ehtii rauhoittua (22.12.2014)

 

(3) kommenttia

Kommentit (3)

Kristillisyydestä tässä on vaikea sanoa, mutta kaiketi ihan perusteltua toimintaa ellei siinä ole sitten kuitenkin joku pirullisuus takana?
Anonyymi
Hyvä valinta Timo Postilta.. Me täällä Raaseporissakin muistetaan vielä lämmöllä..
anis nissinen
Mielestäni hienosti toteutettua kristillisyyttä Timo Postilta. Toivotan menestystä myös suuresti arvostamalleni Hannu Sunille uusissa tehtävissä.
Riitta Suihkonen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx