(14) kommenttia

Kirkkonummelle kielikokeilu: Ranskaa ja saksaa jo päiväkodeissa – yläasteella venäjää ja espanjaa

Kirkkonummella alkaa ensi syksynä esiopetuksessa ja peruskouluissa kokeilu, jolla pyritään saamaan oppilaiden lukujärjestyksiin lisää kielivalintoja ja nykyistä aiemmin.

Jo päiväkotien esiopetuksessa tarjotaan syksyllä mahdollisuutta lapsille saada tuntumaa ranskan ja saksan kieliin.

Kolmeen päiväkotiin voidaan perustaa ryhmiä, joille annetaan kerran viikossa ”kielisuihkuja” leikkien ja loruillen sekä tutustuen monipuolisesti kieleen.

Ranskan ja saksan kielipolkua voi jatkaa heti ekaluokalta lähtien, jos tarvittava määrä oppilaita saadaan ryhmään.

Neljänneltä luokalta lähtien ranskan ja saksan opetusta on jo nykyisin Kirkkonummen kouluissa.

Syksyllä alkava kokeilu ulottuu myös yläluokille.

Seiskaluokilla hanke toteutetaan niin, että oppilaat voivat valita espanjan tai venäjän kielen valinnaisena aineena tuntijaon ulkopuolisena lisätuntina.

Kokeilu alkaa Laajakallion, Kartanonrannan ja Vuorenmäen päiväkotien esiopetuksessa.

Kouluista mukana ovat Laajakallio, Kartanonranta, Vuorenmäki, Nissniku, Kirkkoharju, Veikkola ja Gesterby.

Kokeiluun on saatu valtionavustusta tälle ja ensi vuodelle.

> Lue lisää Kirkkonummen kielikokeilusta

(14) kommenttia

Kommentit (14)

Sivut

Uudessa opetussuunnitelmassa yläluokkien kielten tunnit ovat todella vähissä. Oppiiko seitsemäs- ja kahdeksasluokkalainen KAHTA kieltä kun niiden yhteinen tuntimäärä on vain 3 h viikossa?
Kielet vaativat toistokertoja
Lakatkaa höpöttämästä pakkosuomesta. Suomessa pitää osata suomea. Pelkällä ruotsilla ei pärjää. Maahanmuuttajille ehdottomasti suomen opetusta.
Tämä kielikokeilu kuulostaa hyvältä lisältä esiopetukseen, varsinkin kun tutkimustulokset osoittavat, että kielten opiskelu pitäisi aloittaa aiemmin.

Anonyymi
Ai että olisin halunnut koulussa ruotsin sijasta opiskella venäjää tai espanjaa. Molemmat kielet sisä- ja itäsuomessa kasvaneelle läheisempiä kuin ruotsi.
kielipäätön
Kun opetin nuoria aikuisia kysyin heiltä aina kummalla kotimaisella kielellä he haluavat opetusta ja ohjausta. Poikkeuksetta äidinkielenä ruotsia puhuvat nuoret halusivat opetusta suomen kielellä, jotta he oppisivat kielen hyvin ja pärjäisivät työelämässä paremmin. Suomea äidinkielenään opiskelevat valitsivat myös suomen, koska "ruotsi on niin helppo oppia jos sitä joskus tarvitsee". Harmi, oma ruotsin kieleni rapistui....
Anonyymi
Samaa ihmettelen minäkin, että miksei Kantvikin koulua/Sepänkannaksen päiväkotia ole asiassa huomioitu? Kielisuihkutus on hieno tapa tarjoilla leikinomaisesti/kerhomaisesti kieliä lapsille - lapset ovat ennakkoluulottomia ja uteliaita oppimaan kieliä. Toivon, että asiaa harkitaan uudelleen ja mietitään lisämahdollisuutta tarjota varhaisia kieliopintoja jo nyt elokuussa 2017 alkaen myös Kantvikin ja Sepänkannaksen alueella!
Ihmettelevä äiti

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx