(4) kommenttia

Liikuntahalli laittoi laajan katon hyötykäyttöön − lähes 200 paneelia tuottaa auringosta omaa sähköä

Martin Valtonen (vas.) ja Jaakko Ahovaara Lähitapiola Sport Centerin katolla, jossa aurinkokennot tuottavat jatkossa sähköä.

Isossa liikuntahallissa Masalassa asiakkaat pyrkivät polttamaan sisällä omaa energiaansa, mutta katolla sitä tuotetaan lisää auringosta lämmitykseen ja valaistukseen.

Lähitapiola Sport Center asennutti hiljakkoin katolle 196 uutta aurinkopaneelia, jotka peittävät vajaat 300 neliötä kattoalaa eli oma "sähkövoimala" on varsin mittava.

Sähkö menee kokonaan liikuntahallin omiin tarpeisiin.

Paneelit ovat olleet käytössä vasta pari-kolme viikkoa, eikä aika ole nyt paras mahdollinen aurinkoenergian tuottamiseen, joten lopullisia tuotantomääriä ei vielä voi laskea.

− Kiinteistöön on asennettu myös muutama vuosi sitten sekä maalämpö- että maakylmälaitteistot, joten energiatehokkuuden puolesta ollaan saavutettu erittäin hyvä taso, sanoo liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jaakko Ahovaara.

Laskennallinen teho paneeleilla on yhteensä noin 52 kilowattia, mutta kaikki riipuu tietysti siitä kuinka aurinko porottaa.

Tehdäänpä pieni teoreettinen laskelma.

Pikkusaunan sähkökiuas on teholtaan noin 5 kilowattia. Liikuntahallin paneeleiden sähköllä pystyisi lämmittämään 10 saunaa kerrallaan, ainakin noin teoriassa.

Noin 200:lla paneelilla voisi ajatella, että sähköä syntyy kahden-kolmen sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeisiin vuodesssa.

Vasta kevättalvella alkaa näyttää, miten paljon energiaa katolla syntyy.

− Energiainvestoinnit ovat yhtiölle jo arvo sinänsä. Haluamme toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti, Ahovaara sanoo.

Sport Centerissä on kerrosneliöitä noin 5 000 ja hallin korkeudesta johtuen kuutioita moninkertaisesti.

Siten enrgiankulutus entisessä teollisuushallissa on melkoinen.

Etelänpuoleiselle katolle asennetut paneelit ovat kymmenien tuhansien investointi, mutta samalla Ahovaaran mukaan pitkän tähtäimen sijoitus.

Energiainvestoinneilla on myös merkitystä tulevaisuutta ajatellen, koska liikuntakeskus laajennetaan pinta-alaltaan yli kaksinkertaiseksi.

Laajennusosa tulee nykyisen kiinteistön jatkoksi Masalantien puolelle.

Ahovaara toteaa, että hankkeen tarkemmista suunnitelmista pyritään kertomaan alkavan talven aikana.

Uuden liikuntakeskuksen laajennusosan pitäisi olla valmis 2-3 vuoden kuluttua.

Alueen asemakaava on valmis ja hyväksytty, joten sen puolesta rakentaminen voi alkaa.

(4) kommenttia

Kommentit (4)

On kovin pitkä kuoletusaika tuolla investoinnilla, ainakin toistaiseksi paneelien hyötysuhde on vielä kipurajalla kun asennuskustannus tulee mukaan. Itse odottelisin tuon aurinkoenergian kanssa kattopinnoitteisiin tulevia kennostoja ja tekisin kattoremontin samalla. Tässä tapauksessa on toki pääasia, että omistaja on tyytyväinen.

"Missä turvaköydet ja valjaat? Esku" Jokainen puuttuu mihin kykenee...
SOL
Aivan sama,vaikka mitä aurinkopaneleita laitetaan niin ongelma on ihmisten lisääntyminen.Siihen pitää puuttua.Ei noilla ihmiskuntaa pelasteta.
Tavis
Missä turvaköydet ja valjaat?
Esku
uusi
Tavanomaiseen omakotitaloon verrattuna on otettava huomioon, että maalämpö itsessään tuottaa jo 2/3 tarvittavasta energiasta, joten tuota aurinkopaneeleilla tuotettavaa sähköä sitten käytetään tuon lopun kolmanneksen kattamiseen. Kokonaisuutena siis jo lähes (ellei täysin?) omavarainen energian suhteen - wau!
Uutisfriikki
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx