Luomassa tempaistiin seisakkeen puolesta
Luoman kyläyhteisö on lähtenyt voimakkaasti vastustamaan suunnitelmia lakkauttaa Luoman seisake. Kyläläiset järjestivät tänään mielenosoituksen seisakkeen puolesta. Seisakkeen parkkipaikalle oli kokoontunut satakunta luomalaista. Mielenilmaisu oli nimetty Luoman seisakkeen ennenaikaiseksi 110-vuotisjuhlaksi. Todellisuudessa seisake täyttää 110 vuotta ensi vuonna.
Luoman seisakkeen tulevaisuutta on palloteltu kesän ja syksyn mittaan. Junaliikennettä hoitava Helsingin seudun liikenne (HSL) haluaisi lopettaa junien pysähtymisen Lomassa vuonna 2015. Sama kohtalo olisi myös Espoon puolella Mankin seisakkeella. Perusteena on vähäiset matkustajamäärät. Lisäksi HSL:n mielestä seisakkeet pitäisi rakentaa uudestaan eritasoon, jotta kulku tapahtuisi radan ali tai yli.
Luoman mielenosoituksessa vakuutettiin, että luomalaiset aikovat jatkaa taisteluaan seisakkeensa puolesta. Lopettamispäätöstä ei ole vielä tehty, muistutettiin yleisöä. Kirkkonummen kunnanhallitus paalaa asiaan ensi kuussa. Tässä vaiheessa kunnanhallituksen yksimielinen kanta on ollut, että seisaketta ei saa lopettaa. Päätöksen seisakkeen kohtalosta tekee HSL ja ratoja ylläpitävä Liikennevirasto.
Juhlassa muistutettiin, että Luoman kylän nimi juontaa juurensa seisakkeen perustamiseen. Aikaisemmin kylällä oli vain ruotsinkielinen nimi Bobäck, mutta seisakkeelle piti antaa myös suomenkielinen nimi. Näin syntyi Luoma.
Adressi täyttyy
Luoman seisakkeen puolesta kerätään parhaillaan adressia, jossa on vajaat 600 nimeä. Adressissa ihmetellään muun muassa sitä, että seisaketta ollaan lopettamassa samalla kun joukkoliikennettä yritetään kehittää monin tavoin. Lisäksi monet luomalaiset vetoavat siihen, että alueelle tulee jossain vaiheessa ehkä paljon lisää asutusta ja samalla junankäyttäjiä.
Adressin kommenteissa joukkoliikennesuunnittelija Markus Elfström HSL:stä perustelee lopettamissuunnitelmia seisakkeen vähäisellä käytöllä. Mankin ja Luoman asemien käyttäjämäärät ovat Elfströmin mukaan erittäin pienet eli selvästi alle 100 matkustajaa asema kohden päivässä. Vertailun vuoksi Masalan asemaa käyttää noin 700 matkustajaa päivässä.
- Vastaavasti U- ja L-junien pysähtyminen Mankissa ja Luomassa hidastaa kahdella minuutilla arkisin noin 1.200, lauantaisin noin 600 ja sunnuntaisin noin 500 matkustajan matkantekoa, mistä aiheutuu noin 210.000 euron vuotuinen aikahaitta matkustajille. Lisäksi tasoristeysjärjestelyt aiheuttavat 80 km/h nopeusrajoituksen myös niille junille, jotka eivät pysähdy asemalla. Todellinen aikahaitta on siten yllä mainittua arviota suurempi, Elfström kirjoittaa.
(24.9.) Kunnanhallitus pyöritteli juna-ja bussivuoroja
(24.9.) Pääkirjoitus: Nopea ja useasti pysähtyvä juna
(23.9.) K-nummi taipumassa Luoman lakkautukseen
Kommentoi