(15) kommenttia

Nyt mietitään, puretaanko koko koulukeskus – Kirkkonummelle tuli eteen yht´äkkiä jättimäinen koulu-urakka

Gesterbyn koulukeskuksen rakennuksista B,C,D ja E esitetään purettaviksi. Myös A-rakennus on harkinnassa purkaa. Huolto-ja asuinrakennus G ei ole tarkastelussa mukana. (kuva, muokattu Google)

Gesterbyn koulukeskuksen kunto ja sisäilmaongelmat alkavat valjeta kuntapäättäjillä kaikessa karuudessaan. Edessä on kymmenien miljoonien eurojen lasku.

Monessa osassa pala palalta rakennetut Gesterbyn koulut ovat nousseet kuumimmaksi kunta-asiaksi syksyn koittaessa.

Koulurakennusten sisäilmaongelmista on puhuttu pitkään, mutta vasta viime keväänä kunta päätti tilata parakit pihalle.

Niiden odotetaan olevan valmiina marraskuun loppuun mennessä.

Aluksi sisäilmaongelmien todettiin olevan pahimmat Winellska skolanin ala-asteen tiloissa, mutta viime kuukausien aikana ongelma on otettu esille kaikissa alueen rakennuksissa.

Kirkkonummen palvelutuotannonjaosto päätti keskiviikkona esittää, että koulukeskuksen alueelta puretaan neljä rakennusta ja rakennetaan uudet tilalle.

Purkutuomion on saamassa Winellska skolanin ala-asteen talo (B) ja liikuntasali (C) sekä Gesterbyn koulu (D) ja sen liikuntasali (E).

Koulukeskuksen suurimman rakennuksen (A) kohtalo on ollut vielä mietinnässä, mutta jaosto edellytti, että senkin purkamista ja korvaamista uudella harkitaan vakavasti.

Jaosto kyseenalaisti sen, että A-rakennus poikkeaisi ratkaisevasti purettavaksi esitetyistä rakennuksista.

A-rakennus koostuu monista osioista, joista vanhimmat ovat vain viisi vuotta nuorempia kuin korjauskelvottomiksi arvioidut rakennukset.

Ruotsinkielisen yläasteen ja lukion käytössä oleva A-rakennus on kooltaan noin puolet koko koulukeskuksen rakennuskannasta.

Gesterbyn kolmessa koulussa on tällä hetkellä oppilaita yhteensä noin 1 500.

Kirkkonummen kunnalla on meneillään keskustassa toinenkin suuri kouluhanke, Jokirinteen oppimiskeskus, jonne tulee päiväkoti-ja koulutiloja yli 1 300 lapselle.

Jokirinteen kustannusarvio on näillä näkymin noin 36 miljoonaa euroa, ja se on Kirkkonummen kunnan suurin rakennushanke tähän mennessä.

Jokirinteen suunnitelmat ovat pitkällä. Kohteen rakennusurakoista on tarkoitus päättää ensi tammikuussa.

> Lue lisää: Sisäilmaongelmat kärjistyvät: Gesterbyn koulukeskuksen pihalle tarvitaan lisäparakkeja – jo tilatut väistötilat eivät riitä


(15) kommenttia

Kommentit (15)

Sivut

Mites ne vanhat kyläkoulut, olisiko niistä korvaajiksi ainakin osittain? Siis jos eivät ole homeessa? Sehän olisi kunnan imagonkin kannalta aika sympaattista kun vanhat kyläkoulut olisivat käytössä. Saman ongelman kanssa painivat monet muutkin kunnat, mm. Espoo ja Hki, eli ei tästä voi pelkästään Kirkkonummen päättäjiä moittia.
Långvikista
Se ei ole pelkästään ärsyttävää, vaan suorastaan syvästi huolestuttavaa. Se ei ole myöskään jälkiviisautta, sillä tarkastuslautakunta muistutti kunnanhallitusta toistuvasti viime kaudella kiinnittämään huomiota kunnan investointisuunnitelman ja kunnan taloudellisten resurssien väliseen epäsuhtaan. Nämä laajat koulujen ongelmat kuormittavat jo valmiiksi ylimitoitettua investointisuunnitelmaa entisestään. Ihmettelen, jos tästä kaikesta selvitään ilman raskasta lisävelanottoa.
Juha Blomfelt
Toivottavasti päättäjät sekä virkamieskoneisto löytävät ratkaisuja. Ärsyttävää lukea jälkiviisautta ja konkurssiuhkajuttuja. Osa päättäjistä on ollut vuosikausia mukana toiminnassa eivätkä kuitenkaan ole nostaneet kunnossapidon määrärahoja saati itse nostaneet uhkakuvia esiin. Kiitos aktiivisille vanhemmille!
Ratkaisuja
Taitaapa tulla kunnalle tätä menoa konkurssi. Taloustietämyskään ei kunnassa ole ollut parhaimmillaan. Kirjastomonumentin rakentaminenkin piti väkisin aloittaa, vaikka nämäkin ongelmat ovat olleet hyvin tiedossa. Kunnanhallitukselta odotetaan suoranaista ihmettä, että jo valmiiksi kuilun reunalla oleva kunnantalous saadaan haltuun.
Juha Blomfelt
Päättäjät vastuuseen hankkeiden ja huollon alibudjetoinnista.
Yskittää

Sivut

Kommentoi

(0) kommenttia

Presidentinvaalin äänestys alkoi Kirkkonummella vaisusti − vain neljässä kunnassa Uudellamaalla vielä hiljaisempaa

(0) kommenttia

Lähijunat uhmaavat sakeita lumisateita, poikkeustoimiin ei ryhdytä − lunta on luvassa putkeen kokonainen vuorokausi

(1) kommentti

Hitaaksi ja kankeaksi parjattu kaavoitus sai välillä tunnustusta − Ely-keskus kiittelee Kirkkonummen kaavoitustyötä

(1) kommentti

Suomen Asuntomessut mukana ex-rallitähden rakennushankkeessa − tavoitteena "miniasuntomessut" Inkoossa

(1) kommentti

Pelle Pelottoman jalanjäljissä − Kirkkonummelta löytyi kaksi nuorta keksijäneroa Patentti-ja rekisterihallituksen kilvassa

(4) kommenttia

Suomen paras ravintola suurten kaupunkien ulkopuolella löytyy Kirkkonummelta − ammattilaiset listasivat 50 maan kärkiravintolaa

(9) kommenttia

Metron pelättiin ruuhkauttavan Ison Omenan ympäristön kadut, iso yllätys olikin maan alla − Yle: Matinkylä ehkä koko metron vilkkain asema

(5) kommenttia

Kaksi nuorta loukkaantui aamuyöllä vakavasti Kehä III:lla − auto syöksyi kallion ja kaiteen väliin

(6) kommenttia

Nämä miehet pyrkivät Kirkkonummen seurakunnan johtoon − hakijoita Liperistä, Tuusulasta ja Thaimaasta

(6) kommenttia

Hävikkilajitelmia myytiin VBO:n kaupoissa tuhansia loppuvuonna − nyt saa myös leipäpusseja erikoishalvalla

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx