(6) kommenttia

Osta oma linna 1500-luvulta!

Suitian linna on ollut nykyasussaan 1800-luvulta lähtien. Vanhimmat osat ovat 1500-luvulta.

Lähiaikoina tulee myyntiin ainutlaatuinen kohde Suomessa: Suitian linna ja 800 hehtaarin tilukset Siuntiossa. Myynnistä kertoo Västra Nyland –lehti.

Suitian linna tai usein myös Suitian kartanoksi kutsuttu ylväs rakennus on ollut tyhjillään lähes 10 vuotta. Linna on kuitenkin hyvässä kunnossa, koska rakennuksessa tehtiin iso remontti 90-luvulla.

Linnan ja ympärillä olevat maat omistaa valtio eli Senaatti-kiinteistöt. Kartano olisi haluttu pistää myynti jo aikoja sitten, mutta valtiolla on ollut sisäistä byrokratiaa estämässä kaupantekoa. Palan kartanon maita on omistanut viime kesään saakka valtiovarainministeriö.

Suitia tulee myyntiin vielä tässä kuussa. Linnalle ei määrätä myyntivaiheessa hintaa, vaan Senaatti-kiinteistöt pyytää tapansa mukaan tarjouksia. Senaatti-kiinteistöllä on tällä hetkellä lähes 50 kohdetta myynnissä eri puolilla maata, muun muassa yksi palatsi Helsingin Kaivopuistossa.

Senaatti-kiinteistöjen mukaan linnasta tullut jo kymmenkunta kyselyä.

Suitian linnan vanhimmat osat ovat 1540-luvulta, jolloin Erik Fleming omisti puolet Länsi-Uuttamaata. Yksityisessä omistuksessa Suitia oli vuoteen 1934 saakka.

Suitin linna on sittemmin toiminut sotainvalidien hoitokotina ja Helsingin yliopiston tutkimustilan käytössä. Yliopisto siirsi tutkimustilan vuonna 2005 Helsingin Viikkiin.

Vain lehmät jäivät Suitiaan. Naapurissa isoa maatilaa pitävät Gustav ja Henrik Rehnberg ostivat karjan ja vuokrasivat pellot. Vuokrasopimusta on jäljellä pari vuotta.

Gustav Rehnberg kertoo Västra Nylandissa, että he harkitsevat jättää tarjouksen Suitian kartanosta.

Linnan sivurakennuksessa on Siuntion kunnan teknisen toimen tiloja.

Myyntiin tulevassa Suitian linnassa kuvattiin Palmu-elokuva

Västra Nyland

Suitian historiaa     


(6) kommenttia
Kommentit (6)

Kommentit (6)

Onko kuultu tieto totta, että Suitian kartano jäi Porkkalan luovutuksessa Suomen puolelle ja suurin osa maa-alueesta jäi luovutuksen yhteydessä luovutus alueelle?
Topograf´in puolesta vaakittiin ja he asuivat sen ajan siellä linnassa. Tämä vain historiaa
Anja Henriksson
Linnassa on kuvattu myös vanha mustavalkoinen elokuva ”Sinisen kamarin neito” tai joku sen tyyppinen nimi elokuvalla. Paikka on mulle hyvin tuttu ja toivon hartaasti, että joku suomalainen ostaisi paikan ja järjestäisi matkailua mielummin kuin mitään golf-kenttiä. Lähellä on kaksi golf-kenttää, joten se ei olisi mitenkään järkevää.
anskurtelija
Linnan nimi on Svidja!
Göran Palm
Onkohan tämä linna ollut elokuvan "Tähdet kertovat,komisario Palmu" kuvauksissa, Majuri Vadenblickin kartanona...?
Pasi Rantala
Golf ja ylipääätänsä matkailukohteena tuo voisi toimia...
J Mikael

Ostosta on kuulemma kiinnostunut myös ulkomaalainen taho, jolla on suunnitelmissa GOLF-kentän rakentaminen alueelle.
kari vierinen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä