(12) kommenttia

Tiheä liityntäliikenne K-nummelta metrolle jää haaveksi

Ensi vuoden syksynä myös Kirkkonummen bussimatkustajat nousevat Matinkylässä metroon.
Toimittaja: 

Länsiväylää ajavat Kirkkonummen bussit jättävät kaikki matkustajat vajaan kahden vuoden kuluttua Matinkylän metroasemalle, mutta ei läheskään niin tiehellä vuorovälillä kuin oli aiemmin suunniteltu.

Länsimetron aloittaessa liikennöinnin ensi vuoden syksyllä muuttuu Etelä-Kirkkonummen bussiliikenne Helsingin suuntaan oleellisesti. Bussit eivät jatka Helsinkiin saakka, vaan matkustajilla on edessä vaihto metroon kuten Etelä-Espoonkin bussilinjoilla.

Kirkkonummen bussiliikenteessä säästetään sievoinen summa, kun bussit tekevät lenkin vain Matinkylään saakka. Aiemmin oli ajatuksena, että säästöjä käytetään tihentämään Kirkkonummi-Matinkylä –vuorovälejä.

Kirkkonummen päättäjät yllättänyt HSL:n liikenteen hinta on kuitenkin muutamassa näitä aikeita. Kirkkonummen mielestä HSL:n liikenne maksaa jatkossa kunnalle liikaa, joten säästöjä etsitään neuvotteluissa jo kuluvan talven aikana.

HSL:n tänään (20.1.) hyväksymässä Etelä-Espoon bussiliikenteen linjastosuunnitelmassa on varauduttu, että ruuhka-aikana Kirkkonummen busseja tulee ja lähtee Matinkylän tulevassa bussiterminaalissa kahdeksan vuoroa tunnissa.

Liikennesuunnitteluinsinööri Ylva Wahlström Kirkkonummen kunnalta kertoo, että alun perin tuollaista vuoroväliä Kirkkonummen busseille on kaavailtu, mutta todennäköisesti joudutaan pysymään nykyisen laajuisessa liikenteessä.

Tällä hetkellä Kirkkonummen keskustasta ajaa Helsinkiin esimerkiksi kello 7:n ja 8:n välillä viisi bussivuoroa ja 8:n ja 9:n välillä viisi. Lisäksi kulkee yksi tai kaksi U-vuoroa tunnissa Karjaalta. U-bussit eivät kuulu HSL:n liikenteeseen, vaikka seutuliput niissä kelpaavatkin.

Kustannusten kasvu hämmästyttää

Kirkkonummen bussiliikenne siirtyi viime syksynä HSL:n hoitoon. Käynnistämisessä oli erittäin suuria vaikeuksia. Aikatauluja on rukattu kolmeen kertaan paremmalle tolalle, viimeksi maanantaina 19.1.

Joukkoliikennesopimus HSL:n kanssa on kunnan mielestä muodostumassa liian kalliiksi. Tänä vuonna Kirkkonummi maksaa HSL:lle 5 miljoonaa euroa. Ensi vuonna HSL pyytää yli 7 miljoonaa ja vuonna 2017 jo 8,2 miljoonaa euroa.

Kirkkonummi osallistuu myös metron liikennöintikustannuksiin sillä osuudella, jolla kirkkonummelaisten arvioidaan kulkevan metrossa.

HSL laskee, että kirkkonummelaiset ajavat kilometreissä laskettuna metrolla tällä hetkellä yhden prosentin koko metron matkustajakilometreistä. Länsimetron valmistumisen jälkeen osuus nousee HSL:n arvion mukaan 2 prosenttiin.

Tyhjät bussit päivällä

Kirkkonummi pyrkii etsimään säästöjä HSL:n bussiliikenteessä kevääseen mennessä. Kunnanhallitus on linjannut, ettei säästöissä saa kajota koulumatkaliikenteeseen.

Säästöjä on Wahlströmin mielestä aika vaikea saada, jos työmatkaliikenteen vuoroihin ei puututa.

- Keskipäiväliikenteessä on vähän matkustajia, se on totta. Mutta päivällä vuorojen lopettaminen ei tuo juurikaan säästöjä, koska liikennöitsijöillä on joka tapauksessa autoja ja kuljettajia Kirkkonummella ruuhka-aikojen ulkopuolella riippumatta ajetaanko vuoroja vai, Wahlström toteaa.

> 51-Arkisto (5.9.2014) Tässä vaihdetaan Kirkkonummen busseista metroon

   

(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

On kyllä yhtä hölmöläisten hommaa. Ensiksi toimiva joukkoliikenne romutetaan, sitten kun aletaan saada liikennettä toimimaan, aletaan leikkaamaan. Kannattaisiko edes yksi kokonainen vuosi ajaa viimeisillä säädöillä, että ihmiset oppisi kulkemaan busseilla?
alapo
Jos etsitään säästöjä niin selvittäkää missä ajaa tyhjiä vuoroja ja karsikaa ne pois. Täällä keskellä metsää ajaa vuoro eestaas kerran tunnissa aina klo 20 asti ja aina tyhjillään.
Orava
Petrin kannattaa varmaan tutustua tosiasioihin eikä kirjoitella nimimerkin takaa. Olen luottamustoimissani päinvastoin tukenut joukkoliikenteen kehittämistä. Edellisen kerran eilen HSL:n hallituksen kokouksessa. Se että en hyväksy ajoneuvon käyttömaksua tai tietulleja ylimääräisenä veroluontoisena maksuna ei tarkoita joukkoliikenteen vastustamista. Tosiaan ajan aamulla tyttäreni Munkkivuoreen kouluun koska ekaluokkalaisia ei voi lähettää yksin bussilla klo 6:30 aamulla. 50 prosentin subventointikatto on HSL:n perussopimuksessa ja sitä ei saisi sopimuksen mukaan ylittää. HSL maksumme nousee nyt 2 milj. euroa vuodessa, eikä meillä tällaiseen kehitykseen ole varaa tai köyhä kansa maksaa kunnan palvelujen heikkenemisenä.
Pekka M. Sinisalo
Wahlström varmaan ottaa Buffé pöydästä niin paljon kun vaan jaksaa kantaa, eikö syö kuin 5%, koska sama hintahan se on vaikka heitetään roskiin.
Jukka
Kommenttien perusteella julkinen liikenne vaikuttaa olevan Kirkkonummelta käsin varsin hyvällä mallilla tällä hetkellä eli suuret plussat siitä HSL:lle joka osaa kuunnella myös kansalaisia:)
Anonyymi
Jos hyvät yhteydet eivät säteile Kirkkonummen keskustasta joka suuntaan, ei ole mitään väliä, vaikka vuoroja kulkisi kahdeksan tunnissa. Eli, jos etelästä/etelään pääsee kerran noista kahdeksasta, niin eihän kukaan sillä autolla keskustaan aja, kyllä minä ajaisin sillä suoraan metrolle Matinkylään. Kotimatkalla kävisin samalla siellä kaupassa, kun kaupoissakin on valinnanvaraa.
Anonyymi
Työmatkalasten liikenteestä ei saa säästää - päinvastoin. Nopeita vuoroja Helsinkiin työmatkaliikenteen aikaan on saatava lisää!

Metron valmistuttua on saatava "salamavuoroja" Kirkkonummen keskustasta Matinkylään. Kirkkonummen keskustasta olisi päästävä kymmenessä minuutissa Matinkylään, sillä metro Matinkylästä tulee kestämään kauemmin kuin bussi, joten työmatka-aika tulee pitenemään entisestään.

Ei jumatsukka
Yksi äänekkäimpiä joukkoliikenteen vastustajia on persujen Pekka Sinisalo. Veikkolan autoileva HSL:n hallituksen jäsen ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja teki jo aikoinaan valtuustoponnen 50 prosentin kustannuskatosta. Mihin unohtui köyhä kansa? Joukkoliikenne maksaa ja nyt on turha itkeä. Kustannusten kasvu oli tiedossa ja siitä varoiteltiin. On järjetöntä maksaa metrosta, jos siitä ei oteta koko hyötyä irti. Hintalappu on 2-4 prosenttia kunnan budjetista. Vertailun vuoksi kunnantalon vuokra on miljoonan vuodessa.
Petri
Tilastoista vielä. Uusissa matalalattiabusseissa on päälaitteet, jotka rekisteröivät tarkasti matkustamäärät. Mutta ongelma on, että niitä ei voi verrata mihinkään, koska vanhastaan tarkkaa linja/vuorotilastointia ei ole.
Paavo Rantalainen
Reittiopas.fi kyllä näyttää esim. klo 7-8 (vilkkain tunti) viisi HSL:n vuoroa K-nummelta Helsinkiin ja lisäksi kaksi U-vuoroa (Karjaan bussit), jotka eivät kuuluu suoranaisesti HSL-liikenteeseen.


Paavo Rantalainen
Miten on tilastot nykyisestä liikenteestä laadittu?

Katsomalla aikatauluja niin pelkästään 171-174 (+kirjainyhdistelmät) busseja kulkee 8 tunnissa klo 7 - 10 välillä ja lisäksi kulkee linja 190 vähintään kerran tunnissa Hangon tietä Helsinkiin.

Esim. Vanhan rantatien alussa (Venäläisen kentän luona) olevalla Kirkkotallintien pysäkiltä näkee miten liikennöidään Helsinkiin päin linjoja 171-174 . http://aikataulut.reittiopas.fi/pysakit/fi/6050252.html


Syksyllä luvattiin että toteutuneita käyttäjämääriä käytetään liikennöinnin tuleviin suunnitteluihin. Olisi kyllä oikein mukavaa kuullakkin näistä tilastoista...
Jerri Kämpe-Hellenius
Kirkkonummen kuntaa ei kiinnosta joukkoliikenteen kehittäminen eikä varsinkaan työmatkaliikenne. Kaikki bussiaikataulut on passattu minuutilleen koulujen alkamis- ja loppumisaikoihin vaikka se tietäisi työmatkalaisille yli tunninkin odotusta päivässä. Tämä veronmaksaja äänesti jo jaloillaan.
Joukkoliikennettä

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä