(5) kommenttia

Valotaidetta Kirkkonummen keskustan komeisiin kallioihin: Tuttuja hahmoja – Jean Sibeliuskin liittyy tarinaan

Havainnekuvan vasemmanpuoleiset "ukkohahmot" löytyvät Juusjärveltä, oikeanpuoleinen kuvio Vitträskin maalauksista. (kuva: Ramboll)

Kirkkolaakson puistoa reunustaviin komeisiin kallioihin Kirkkonummen keskustassa on tarkoitus tuoda Suomen 100-vuotisjuhlavuonna ripaus Kirkkonummen muinaishistoriaa.

Kirkkonummen kunta on teettänyt keskustan ja Masalan alueelle valaistuksen yleissuunnitelman. Tavoitteena on yhtenäinen ilme, joka on jatkoa jo rakennetulle valaistukselle.

Osa suunnitelmaa on mietitty Kirkkolaakson reunalla olevien kallioiden valaistusta.

Kalliojyrkänteen eteen on suunniteltu pysyvät kohdevalot, joilla voidaan heijastaa eri aiheita kalliopintaan eri väreillä tehostettuna.

Valaistusta miettineessä ryhmässä löydettiin idea aiheeksi historiallisesti kaukaa, mutta maantieteellisesti läheltä.

Suomi 100-juhlavuoden valoteokseksi on suunniteltu Kirkkonummella sijaitsevien kahden kalliomaalauksen kuvioita ja hahmoja.

Kalliomaalaukset löytyvät Juusjärven ja Vitträskin rantamaisemista korkealta kallioista, joihin muinaiset ”kirkkonummelaiset” ovat ylettyneet hyvin suoraan ruuhesta, koska vedenpinta on ollut huomattavasti nykyistä korkeammalla.

Vitträskin kalliomaalaus liittyy sikäli vahvasti Suomen historiaan, sillä kohteen löysi säveltäjä Jean Sibelius vuonna 1911 tai ainakin hän oli ensimmäinen, joka maalauksista kertoi museoviranomaisille.

Sibelius oli tuolloin vierailulla Hvitträskin arkkitehtiyhteisön luona.

Suunnitelman mukaan myös keskustan iso liikenneympyrä on tarkoitus valaista modernisti erikoisvaloilla.

Myös Kirkkolaakson puut saavat kohdevaloja.

> Valaistussuunnitelma löytyy täältä (Ramboll Oy)
> Täältä löytyvät kuvaukset kalliomaalauksista ympäri Suomea 
 


(5) kommenttia

Kommentit (5)

Tuo on tosi hieno, kunhan muistetaan, että luonto täällä jo itsessään on näyttävä.
valoa pimeyteen
Hmm...kyllä luonnonkalliot ilman mitään härpäkkeitä ovat huomattavasti kauniimmat. Tuollaiset väri, valo -ynnämuut viritelmät maastossa luovat tosin tiettyä tunnelmaa, mutta taiteeksi sitä ei voi millään vääntää...
Uffe
Nuo Kirkkolaakson kalliot ovat jo itsessään upeat kunhan puustoa vähän raivataan ja saadaan ne paremmin näkyviin. Valotaideteos on upea ajatus. Meiltähän lähes puuttuu ulkotaide keskustastakin.
Pirkko Lehtinen
Kirkkonummi on hankkinut julkista taidetta? Huikeaa! Tämä on oikeasti iso juttu. Huhuhan kertoo, että Kirkkonummen kunta on päättänyt joskus 90-luvulla, ettei julkiseen taiteeseen laiteta rahaa. Onko tässä tapahtumassa muutos? Onko kunta valmis mm sitoutumaan prosenttitaiteen periaatteeseen?
isä Veikkolasta
Hieno juttu!
Krista Petäjäjärvi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx