(1) kommentti

Yllättävä valtuustoaloite: Kirkkonummella tulisi selvittää pienen ydinvoimalan rakentamista − kaukolämpöä atomia halkaisemalla

Havainnekuva pienydinvoimalasta. (Terrestrial Energy)

Kirkkonummen valtuustossa jätettiin maanantaina aloite, jonka mukaan kunnan tulisi selvittää pienreaktorin eli ydinvoimalan rakentamista kaukolämmöntuotantoon.

Aloitteen alkuunpanija on Perussuomalaisten valtuustoryhmä. Aloite lähtee nyt kunnanhallituksen puntaroitavaksi ja virkamiesten selvitettäväksi.

Ajatus on tullut Helsingistä, jonka valtuustossa sama asia laitettiin selvittelyyn 15 allekirjoittajan voimin Piraattipuolueen ideasta.

Kirkkonummen valtuusto keskusteli pitkään edellisessä kokouksessaan hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä ja liittymisestä kuntien HINKU-hankkeeseen.

Koviin päästörajoitustavoitteisiin ei Kirkkonummen perussuomalaisten mielestä päästä ellei oteta käyttöön uusia ratkaisuja, ja siinä pienydinvoima voisi olla ratkaisu.

Teknologian tutkimuskeskus VTT selvittää parhaillaan, mitä mahdollisuuksia pienreaktoreilla olisi lämmöntuotannossa Suomessa.

Pienreaktoreita kehitetään jo maailmalla. Tavoitteena on hyvin pienet ydinvoimat, joita rakennettaisiin sarjatuotantona ja niitä voitaisiin sijoittaa muun muassa korvaamaan kaukolämpövoimalaitoksia.

– Fossiilisille polttoaineille ei ole oikeastaan löydetty vielä kunnolla korvaajaa prosessilämmön tuotannossa. Pienreaktorit ovat yksi hyvin lupaava mahdollisuus sekä teollisuuteen että kaikkeen muuhunkin lämmönkäyttöön, vaikkapa kaukolämpöön, erikoistutkija Ville Tulkki VTT:ltä totesi hiljakkoin Yle Uutisissa.

(1) kommentti

Kommentit (1)

No kyllä. Meidän tontille voisi rakentaa kun ei saa ok tai autotallia rakentaa vaikka olisi 1,5 ha tonttimaata. Tänne vaan ydinvoimala niin ehkä saisi kerrankin Kirkkonummella rakennuslupa.
Överbyyssä 2,5km keskustasta.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx