Aarnion budjettiesitys: Lasten koithoidontuki kokonaan pois
Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio esittää budjettiehdotuksessaan, että lasten kotihoidontuki eli Kirkkonummi-lisä poistettaisiin kokonaan ensi vuonna 1.3. lähtien.
Aarnio esitteli ensi vuoden talousarvioehdotuksensa tänään (10.10.). Suurin keskustelu kunnanjohtajan ehdotuksista syntyy varmasti kotihoidontuesta. Viime vuonna Aarnio ehdotti Kirkkonummi-lisän poistamista yli 3-vuotialta lapsilta, nyt ehdotus veisi kuntalisän kaikilta.
Samalla kun kotihoidonlisä poistettaisiin, kasvattaisi Aarnio yksityisen päivähoidon tukea. Aarnio laskee, että kuntalisän poistamisella säästettäisiin ensi vuonna noin 700 000 euroa.
Aarnio perustelee esitystään sillä, että Kirkkonummella on hyvin tarjolla päivähoitopaikkoja.
- Uudistuksen tavoitteena on houkutella myös alle kolmivuotiaita nykyistä enemmän yksityisen hoidon piiriin, Aarnio toteaa.
Aarnio lisäisi yksityisen päivähoidon eli ryhmäperhepäivähoidon ja yksityisten päiväkotien kunnallista tukea alle kolmivuotiaiden hoidosta 50 eurolla kuukaudessa. Uusi tuki olisi 600 euroa lasta kohden.
Ehdotus tukisi selkeästi yksityisen päivähoidoin lisäämistä Kirkkonummella. Aarnio muistuttaa, että kunta maksaa jo nykyisin kertakorvauksena 1 500 euroa päivähoitopaikkaa kohden, kun yksityinen taho perustaa päivähoitopaikkoja.
- Usein väitetään, että kunnallisen kotihoidontuen poisto lisää päiväkotipaikkojen kysyntää. Mutta missään tätä ei ole kunnolla todistettu. Tätä kannattaisi ainakin testata Kirkkonummella.
Tällä hetkellä kotihoidontuki eli Kirkkonummi-lisä on alle kolmivuotiaille lapsille 165 euroa kuussa ja yli kolmivuotiaille 60 euroa.
Aarnio ennustaa vilkasta keskustelua aiheesta. Kunnanhallitus käsittelee budjettiehdotusta maanantai-iltana (13.10.), jolloin se jää pöydälle vajaaksi kuukaudeksi. Sinä aikana valtuustoryhmät käsittelevät ehdotusta.
Budjetti: Kirkkonummi velkaantuu maltillisesti
Budjetti: Kirjaston laajennus sittenkin ohjelmaan
Budjetti: Veikkolaan uusi lähiliikuntapaikka
Aarnio: Talous nyt paremmalla uralla - katso videohaastattelu!
Kommentit (35)
Sivut
Eivät perheetkään tyhmiä ole. Jos ei ole järkevää tai mahdollista kituuttaa kotihoitaen lapsiaan, ne kenellä on työpaikka, palaavat töihin. Ne, ketkä tekevät nyt osa-aikaisesti töitä hoitaen lapsensa kotona, menevät koko-aikaisesti töihin ja laittavat lapsensa hoitoon.
Kuka voittaa? Kunta maksaa enemmän, päivähoito pursuaa yli äyräidensä, ryhmät isonevat, tarvitaan enemmän hoitajia, joista on nytkin osa epäpätevää. Kunnan toki pitää vartioida kirstuansa, mutta järkevää olisi nähdä, mikä leikkaus toteutuu säästönä ja mikä ei.
Asia täysin erikseen ovat vielä ne arvot, joita Kirkkonummi mainostaa ominaan. Viivan voi ainakin vetää "lapsiystävällisen" yli, jos tämä päätös menee läpi.
Päivähoitopaikkojen tilanne tälläkin kertaa on haasteellinen. On päiväkoteja, joissa on ongelmaa sisäilman kanssa ... Kantvik,Jolkby, ... tämä jo lakkautettu Finnsbacka.
Joten mihin sitä lapset hoitoon ???
Kuinka on kunnassa tälläerää perhepäivähoitajien tilanne? Jos pienten lasten Äidit lähteekin töihin ( jos saa työpaikan ?), niin mistä löytyy lapsille hoitopaikat ??
http://www.vihdinuutiset.fi/artikkeli/243073-valtuutetut-ennen-vaaleja-vihti-lisa-on-sailytettava
Monissa muissakin kunnissa, kaupungeissa on ollut asia jossain vaiheessa esillä. Kyseessä on ylimääräinen kuntakohtainen lisä jonka maksamiseen ei ole lakisääteistä perustetta. Toki kun kerran kunta on mennyt tämmöisen myöntämään (kaikilla kunnilla ei ole tätä) niin siitä luopuminen on tuskallista. Saavutetuista eduista luopuminen on joskus vaikeaa tai jopa mahdotonta.
Kirkkonummi-lisän poistamisen kokeileminen voi olla hyvä juttu, tai sitten ei. Kuka sen tietää? Epäilen vahvasti, ettei tule menemään läpi valtuustossa. Kunnanjohtaja antaa politiikoille vaikuttamisen mahdollisuuden isolla kaavalla! Mielenkiintoista katsoa kuka poliitikoista uskaltaa ottaa haasteen vastaan selvittääkseen mitä Kirkkonummi-lisän poistaminen tarkoittaa oikeasti. Politiikkaa voisi tehdä välillä asiasta eikä mutuilemalla...
Kantvikin päiväkoti on aivan yliäyräiden täynnä ja todella karmeassa kunnossa. Sisäilmassa ehkä hometta? Kolsari on täynnä. Upinniemi lakkautettu. Bron yksityinen ei vakuuta toiminnallaan. Sopimusehdot sellaiset ettei sinne kaikki halua.
Jos jossain on paikkoja nyt vapaana, tuskin on enää vuodenvaihteesta. Aarnion esitys ja lausunto on lapsiperheitä loukkaava. Lisäksi se herättää ihmetystä. Miksi juuri yksityiselle? Miksi alle 3-vuotiaita sinne?
Onko vapaita paikkoja olemassa? (Uusi yksityinen päiväkoti valmistuu Brohon piakkoin) Ja jos on niin missä ja minkäikäisissä & -kielisissä ryhmissä? Niin ja millä tavalla eskarin muutokset vaikuttavat tilanteeseen?
Vai onko esitys täky johon yleinen huomio kiinnitetään jotta:
* politikot voivat olla hyviä kun eivät hyväksy ainakaan koko ehdotusta (kuten viime vuonna)?
* ei huomata jotain muuta esityksestä?
Helpotusta ei tuo lähivuosille edes Sepänkankaan päiväkoti, jos se joskus todenteolla tehdään, sillä Kantvik väistää ensin sinne ja lisää hoitopaikkoja tulee vasta kun Kantvik valmistuu uudelleen käyttöön.
Yleensä kuntalisällä houkutellaan väkeä jäämään kotiin, koska päivähoitopaikkoja ei ole tai ei haluta rakentaa lisää tms. Kirkkonummella on toinen kanta. Ei tarjota hoitopaikkoja JA viedään tuet. Siinä on perheillä lokoisat oltavat. Voisi miettiä, mikä on kohtuullinen matka kuljettaa lapsia päivähoitoon. Onko 60-80kilometrin päivittäiset hoitokuljetukset, pahimmillaan työpaikkaa vastakkaiseen suuntaan kohtuullisia? Millaisia hoitopäiviä jää silloin lapsille? Ei kaikilla ole mahdollisuutta joustaa töiden kanssa tehden vajaata päivää/viikkoa, vuorotella lapsen vientiä ja hakua kahden aikuisen kesken tai tehdä töitä etänä.
Kuntalisän säilyttäminen on jokaisen kuntalaisen etu. Lapseton kuntalainen säästää veroeuroja, koska kiistämättä kotihoito on kunnalle edullisin hoitomuoto. Kunnallisessa hoidossa oleva lapsi saa kenties väljemmät tilat ja paremmin hoitajia sekä helpommin päivähoitopaikan sitä hakiessa. Kotihoito perheet saavat jatkaa kotihoitoa ja säästää kunnalle moninkertaisesti rahaa joka ikinen kuukausi per jokainen lapsi.
Kelan eli valtion maksama kotihoidontuki ja
Kunnallinen kotihoidontuki, joka tunnetaan paikallisesti Kirkkonummi-lisänä
Aidosti lapsiystävällinen kunta tarkistaisi päivähoitotarjontansa, huomaisi sen tilan ja nostaisi kuntalisän sisarosuutta. Silloin kotihoidossa voisivat olla pitempään ne, ketkä eniten kunnan kuluja säästäisivät. Samalla päiväkotien ryhmäkoot pysyisivät maltillisempina, eskariliset ja ekaluokkalaiset kotona iltapäiväkerhojen sijaan, tila ei loppuisi päiväkodeista kesken.
Se jos mikä, olisi rohkeaa ja edistyksellistä ja säästäisi kunnan kuluja.
Sivut
Kommentoi