(16) kommenttia

Tiemaksu sai vauhtia – lisälaskua myös K-nummen autoilijoille

Helsingin seudulla puhutaan taas tiemaksuista. Ne voisivat olla joko perinteisiä tietulleja tai jotain nykytekniikan uusia autokohtaisia sovelluksia.
Toimittaja: 

HSL kannattaa jonkinlaisia ruuhka-tai tiemaksuja Helsingin seudulle. Kirkkonummen edustaja HSL:ssä vastustaa ehdotusta.

Jo vuosikymmeniä puhututtaneet ruuhka-tai tiemaksut on taas nostettu näkyvästi keskusteluun. Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus päätti tiistaina ehdottaa, että koko Helsingin seudulla eli 14 kunnan alueella harkittaisiin autoille jonkinlaista lisämaksua.

HSL:n mielestä ruuhka-tai tiemaksuilla voitaisiin tehokkaasti vähentää liikennemääriä, joiden kasvulle ei muuten näy loppua.

HSL ei ota kantaa, millainen järjestelmän tulisi olla. Se voisi olla perinteinen tietulli tai elektroninen autokohtainen maksujärjestelmä.

Uusi tiemaksukäytäntö voisi olla HSL:n käsityksen mukaan käytössä aikaisintaan vuonna 2020. 

Rahaa autoilijoilta on arveltu kertyvän uusilla maksuilla 165 miljoonaa euroa vuodessa. HSL:n edellyttää, että tiemaksut käytettäisiin kokonaan Helsingin seudun liikennehankkeisiin.

Ehdotus tiemaksuista liittyy HSL:n liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnokseen, joka lähtee lausuntokierrokselle.

Sinisalo vastusti tiemaksuja

Kirkkonummen kunnan edustaja HSL:n hallituksessa Pekka M. Sinisalo (ps.) vastusti tiemaksuehdotusta. Sinisalo esitti, että HSL:n lausunnosta poistetaan kaikki viittaukset ruuhka-tai tiemaksuihin. Sinisaloa tuki kaksi Espoon edustajaa. Sinisalo jätti eriävän mielipiteen pöytäkirjaan.

Ehdotus tiemaksuista on Sinisalon mielestä erittäin epäoikeudenmukainen, veronluonteinen lisämaksu kehyskuntien asukkaille ja yrityksille.

- Mahdollisilla tiemaksuilla kerättävät varat menisivät isojen kaupunkien hankkeisiin. Hyvä osoitus on lähivuosien suuret liikenneinfrahankkeet, joista Kirkkonummelle ei ole tulossa mitään, Sinisalo perustelee.

Sinisalon mielestä liikennehankkeisiin pitää löytyä vastakin varat valtion budjetista.

Helsingin kokoomus käänsi kelkan?

Tiemaksuidea nytkähti tällä kertaa eteenpäin pitkälti Helsingin kokoomuslaisten ansiosta. HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) Helsingistä ryhtyi hieman yllättäen kannattamaan, että tiemaksuja selvitettäisiin. Rautava on ollut vankkumaton yksityisautoilun kannattaja

Rautava haluaa selvittää tiemaksuvaihtoehtoa, koska ennusteiden mukaan Helsinki kasvaa erittäin voimakkaasti ja toisaalta suuriin liikennehankkeisiin tarvitaan rahaa.

Tie-ja ruuhkamaksut ovat suurissa kaupungeissa hyvin yleisiä. Muun muassa Tukholma otti tietullit käyttöön kohta yhdeksän vuotta sitten ja Göteborg viime vuonna.

> HS (18.10.) HSL:n johtaja valmis selvittämään tiemaksuja

(16) kommenttia
Kommentit (16)

Kommentit (16)

Aktiiviseuraajalle:

Onko sanonta "kepu pettää aina" tuttu?

No en tiedä siitä, mutta olen kuullut sanonnan joskus jossain. Toki kepulla menee nyt hyvin jos kalluppeja katsoo. Toki vaaleihin on vielä aikaa. Mutta kannattaa muista tuo Frantsi-Lankian juttu. Hän kun todellakin on ehdolla ja vaaliteltoilla kannatta kysellä kaikenlaista, vaikkapa suhtautumista puolueensa puheenjohtajan kantoihin.
geneerinen äänestäjä
Nimimerkille Ärtynyt tiedoksi seuraava ennen vaaliuurnille menoa: Kävinpä ihan mielenkiinnosta tarkastamassa Kirkkonummen kepulaisten mielipiteen virkamiesten vähentämisestä. Asiastahan äänestettiin viime valtuustossa sote-lausunnon yhteydessä. Ja niinhän se oli kuten muistelinkin. Kepulaiset kansanedustajaehdokkaansa Frantsi-Lankian johdolla äänestivät henkilöstön viiden vuoden irtisanomisajan puolesta eikä suinkaan heidän vähentämisestään. Mutta tämähän on politikasta niin tuttua, sanat ja teot eivät täsmää. Siksi minä vaan seuraan enkä äänestä.
Aktiiviseuraaja
Ärtynyt:

Demokraattiseen päätöksentekoon kuuluu se että enemmistön äänet ratkaisevat. Jos valtaosa haluaa jonkin asian, se saadaan. Jos joku ei sitä halua, ei hänelle jää oikein muita tapoja tuoda esille kantaansa kuin esim. eriävän mielipiteen jättäminen. Parempi se kuin ei mitään, tietääpähän ainakin mitä mieltä henkilö on ollut asiasta.

Se että oma linja on vähemmistössä tarkoittaa ettei voi vaikuttaa päätöksentekoon sillä hetkellä, mutta ehkä tulevaisuudessa, kun muut näkevät että olet ollut eri mieltä ja saattavat sen takia asettua taaksesi. Ei nyökyttely ja hymistely tuo mitään muutosta kuten jo mainitsin. Jos on eri mieltä, täytyy se tuoda esille!
linjat selväksi
"Eriävä mielipide on hyvä tapa tuoda esille tyytymättömyys..." Hyvää yötä sentään! Jos taistelu on hävitty, niin kenelle näitä mielipiteitä kirjoitellaan? Kyllä minä mutta pojat -asenne osoittaa vaan sen, että ei ole etukäteen osattu toimia oikein. Kun firmani häviää tarjouskilpailun, niin se on hävitty. Ei siihen "eriävät mielipiteet" enää auta. Taidan äänestää Sipilää, hän esitti kymmenien tuhansien virkamiesten ja toivottavasti myös näiden turhien byrokraattipoliitikkojenkin vähentämistä.
Ärtynyt
Hyvä, että Pekka ilmaisee kantansa, mutta kunnanhallituksessa Pekka on ollut linjojen takana. Mutta: kirkkonummelaisten ei pitäisi riidellä kuka on paras vastustamaan HSL:n älyttömyyksiä vaan kuinka se tehdään parhaiten.
Porvari
Asiantuntija:

Onko sitten niin että jos henkilö on mukana jossain organisaatiossa, ainoa oikea toimintatapa on nyökytellä ja hymistellä muiden mukana, vaikka miten älyvapaita päätöksiä ollaan tekemässä. Samaan tapaan mitä suomalaiset ministerit ovat harrastaneet EU-pöydissä jo vuosikausia.

Jos jostain asiasta on eri mieltä, se pitää sanoa ääneen ja mahdollisimman kovaa. Eriävän mielipiteen jättäminen pöytäkirjaan on yksi yleinen ja hyväksyttävä kokoustekninen tapa tuoda esille tyytymättömyys ja erimielisyys päätöksentekoon.
täytyy olla selkärankaa
Herätys kaikki poliittisten irtopisteiden kerääjät: nämä mahdolliset liikennemaksut koskisivat toteutuessaan kaikkia Helsingin seudun kuntia riippumatta siitä, että ovatko HSL:ssä mukana tai ei.
Asiantuntija
Porvari ei marssi eikä maksa:

Päätös HSL-linjoista on tehty viime valtuustokaudella, HSL:n hallitus hyväksyi Kirkkonummen linjastosuunnitelman jo vuonna 2011. Tuolloin kirkkonummelainen HSL:n hallituksen jäsen oli Corinna Tammenmaa (rkp), joka ei todellakaan jättänyt päätöksiin minkäänlaisia eriäviä mielipiteitä.
ottakaa asiat selville
HSL:n kutsubussista: Kyllä sekin hakee kotiovelta pyydettäessä.
Paavo Rantalainen
Kunta siirtyi kutsutaksipalvelusta hsl:n kutsubussin (en muista oikeaa nimeä) käyttöön ja mitäs siitä seurasi? Liikuntaesteiset mummot ja muut eivät enää pääse kimppakyydillä lähes kotiovelta haettuna asioimaan keskustaan, vaan joutuisivat rämpimään lähimmälle bussipysäkille, ei tule onnistumaan. No mitäs siitä sitten seuraa? Ne, joilla kuljetuspalvelukortti on joko vammaispalvelulain tai sosiaalihuoltolain perusteella, alkavat käyttämään sitä enemmän. No mitäs se sitten tarkoittaa? No lisää kuluja kunnalle.

Tietulli taas on loistava keksintö, rahastetaan niitä, jotka tietä käyttävät, mutta sitten pitää kyllä miettiä autoverotusta ym. isompana kokonaisuutena, että siitä ei tule rangaistusta, vaan siirrytään enemmän täsmäverotukseen.
Kunhan ihmettelen taas
Miten ihmeessä Kokoomusta syytetään asiasta? Kannattaa muistaa, että Pekka on myös ollut hyväksymässä nykyisiä bussilinjoja eli kaikki ei ole häneltäkään mennyt aivan nappiin.
Porvari ei marssi eikä maksa
Olen jo joutunut luopumaan autosta ja sitä tarttisin kovasti terveyteni takia. Alkaa kohta olla huumori loppu teidän porvarien takia! Viekää viimeisetkin tuhkat pesästä prkl
Sydänvikainen
Upeaa, että Pekka Kirkkonummelta uskaltaa sanoa ei! Kyllä ne nyt varmaan HSL:ssä säikähtivät ja luopuvat ideasta.
Jukka
Pikkuhiljaa alkaa valjeta mihin Kirkkonummi on sitoutunut. Todella huikea vedätys tämä HSL:n toiminta.

Ensin tulee esille surkea palvelutaso, sitten huikeat jäsenmaksut ja lopuksi tämmöiset vihreät vedätykset, joilla yritetään viedä viimeisetkin tuhkat pesästä.

Onneksi meillä on suoraselkäinen ja vastuullinen edustaja HSL:n hallituksessa joka uskaltaa panna hanttiin ja sanoa asia miten ne ovat!
hullun hommaa
Yllätys yllätys, taas kokoomuksen idea rahastaa. Ja jotkut idiootit/hullut vielä äänestää, hohhoh.. (1/100000000 kokoomuksen sekoiluista)
totuus
HSL haluaa itselleen veronkanto-oikeuden rahoittaakseen toimintansa. Siitä tässä on kysymys. Kyse ei ole ympäristöasioista tai liikenteestä, vaan oman edun tavoittelusta. Onneksi HSL ei voi asiasta päättää. Tosin nyt he voivat vapaasti tuhlata rahaa suunnitteluun ja tehdä kaupunkivierailuja Tukholmaan, Lontooseen jne. tutustuakseen sikäläisiin tietulleihin.
Antti Lavanti

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä