Tiemaksu sai vauhtia – lisälaskua myös K-nummen autoilijoille
HSL kannattaa jonkinlaisia ruuhka-tai tiemaksuja Helsingin seudulle. Kirkkonummen edustaja HSL:ssä vastustaa ehdotusta.
Jo vuosikymmeniä puhututtaneet ruuhka-tai tiemaksut on taas nostettu näkyvästi keskusteluun. Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus päätti tiistaina ehdottaa, että koko Helsingin seudulla eli 14 kunnan alueella harkittaisiin autoille jonkinlaista lisämaksua.
HSL:n mielestä ruuhka-tai tiemaksuilla voitaisiin tehokkaasti vähentää liikennemääriä, joiden kasvulle ei muuten näy loppua.
HSL ei ota kantaa, millainen järjestelmän tulisi olla. Se voisi olla perinteinen tietulli tai elektroninen autokohtainen maksujärjestelmä.
Uusi tiemaksukäytäntö voisi olla HSL:n käsityksen mukaan käytössä aikaisintaan vuonna 2020.
Rahaa autoilijoilta on arveltu kertyvän uusilla maksuilla 165 miljoonaa euroa vuodessa. HSL:n edellyttää, että tiemaksut käytettäisiin kokonaan Helsingin seudun liikennehankkeisiin.
Ehdotus tiemaksuista liittyy HSL:n liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnokseen, joka lähtee lausuntokierrokselle.
Sinisalo vastusti tiemaksuja
Kirkkonummen kunnan edustaja HSL:n hallituksessa Pekka M. Sinisalo (ps.) vastusti tiemaksuehdotusta. Sinisalo esitti, että HSL:n lausunnosta poistetaan kaikki viittaukset ruuhka-tai tiemaksuihin. Sinisaloa tuki kaksi Espoon edustajaa. Sinisalo jätti eriävän mielipiteen pöytäkirjaan.
Ehdotus tiemaksuista on Sinisalon mielestä erittäin epäoikeudenmukainen, veronluonteinen lisämaksu kehyskuntien asukkaille ja yrityksille.
- Mahdollisilla tiemaksuilla kerättävät varat menisivät isojen kaupunkien hankkeisiin. Hyvä osoitus on lähivuosien suuret liikenneinfrahankkeet, joista Kirkkonummelle ei ole tulossa mitään, Sinisalo perustelee.
Sinisalon mielestä liikennehankkeisiin pitää löytyä vastakin varat valtion budjetista.
Helsingin kokoomus käänsi kelkan?
Tiemaksuidea nytkähti tällä kertaa eteenpäin pitkälti Helsingin kokoomuslaisten ansiosta. HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) Helsingistä ryhtyi hieman yllättäen kannattamaan, että tiemaksuja selvitettäisiin. Rautava on ollut vankkumaton yksityisautoilun kannattaja
Rautava haluaa selvittää tiemaksuvaihtoehtoa, koska ennusteiden mukaan Helsinki kasvaa erittäin voimakkaasti ja toisaalta suuriin liikennehankkeisiin tarvitaan rahaa.
Tie-ja ruuhkamaksut ovat suurissa kaupungeissa hyvin yleisiä. Muun muassa Tukholma otti tietullit käyttöön kohta yhdeksän vuotta sitten ja Göteborg viime vuonna.
Kommentit (16)
Onko sanonta "kepu pettää aina" tuttu?
No en tiedä siitä, mutta olen kuullut sanonnan joskus jossain. Toki kepulla menee nyt hyvin jos kalluppeja katsoo. Toki vaaleihin on vielä aikaa. Mutta kannattaa muista tuo Frantsi-Lankian juttu. Hän kun todellakin on ehdolla ja vaaliteltoilla kannatta kysellä kaikenlaista, vaikkapa suhtautumista puolueensa puheenjohtajan kantoihin.
Demokraattiseen päätöksentekoon kuuluu se että enemmistön äänet ratkaisevat. Jos valtaosa haluaa jonkin asian, se saadaan. Jos joku ei sitä halua, ei hänelle jää oikein muita tapoja tuoda esille kantaansa kuin esim. eriävän mielipiteen jättäminen. Parempi se kuin ei mitään, tietääpähän ainakin mitä mieltä henkilö on ollut asiasta.
Se että oma linja on vähemmistössä tarkoittaa ettei voi vaikuttaa päätöksentekoon sillä hetkellä, mutta ehkä tulevaisuudessa, kun muut näkevät että olet ollut eri mieltä ja saattavat sen takia asettua taaksesi. Ei nyökyttely ja hymistely tuo mitään muutosta kuten jo mainitsin. Jos on eri mieltä, täytyy se tuoda esille!
Onko sitten niin että jos henkilö on mukana jossain organisaatiossa, ainoa oikea toimintatapa on nyökytellä ja hymistellä muiden mukana, vaikka miten älyvapaita päätöksiä ollaan tekemässä. Samaan tapaan mitä suomalaiset ministerit ovat harrastaneet EU-pöydissä jo vuosikausia.
Jos jostain asiasta on eri mieltä, se pitää sanoa ääneen ja mahdollisimman kovaa. Eriävän mielipiteen jättäminen pöytäkirjaan on yksi yleinen ja hyväksyttävä kokoustekninen tapa tuoda esille tyytymättömyys ja erimielisyys päätöksentekoon.
Päätös HSL-linjoista on tehty viime valtuustokaudella, HSL:n hallitus hyväksyi Kirkkonummen linjastosuunnitelman jo vuonna 2011. Tuolloin kirkkonummelainen HSL:n hallituksen jäsen oli Corinna Tammenmaa (rkp), joka ei todellakaan jättänyt päätöksiin minkäänlaisia eriäviä mielipiteitä.
Tietulli taas on loistava keksintö, rahastetaan niitä, jotka tietä käyttävät, mutta sitten pitää kyllä miettiä autoverotusta ym. isompana kokonaisuutena, että siitä ei tule rangaistusta, vaan siirrytään enemmän täsmäverotukseen.
Ensin tulee esille surkea palvelutaso, sitten huikeat jäsenmaksut ja lopuksi tämmöiset vihreät vedätykset, joilla yritetään viedä viimeisetkin tuhkat pesästä.
Onneksi meillä on suoraselkäinen ja vastuullinen edustaja HSL:n hallituksessa joka uskaltaa panna hanttiin ja sanoa asia miten ne ovat!
Kommentoi