K-nummen helmi: Rautatieasema on nyt kuin vuonna 1903
Kirkkonummen rautatieaseman julkisivuremontti on viittä vaille valmis. VR:n arkkitehdin mukaan rakennus on hyvin samannäköinen kuin valmistuessaan yli 110 vuotta sitten.
Historiallinen rakennus on saanut uuden maalipeitteen ja lahonneita puuosia on uusittu. Julkisivuremontin jälkeen myös sisätiloissa tehdään pieniä muutostöitä, jotta R-kioskille saadaan toimitilat matkustajien odotustilan yhteyteen.
Aseman taakse tulee kioskitiloihin vielä uusi sisäänkäynti, joka on esteetön eli myös pyörätuolilla pääsee jatkossa asemalle hyvin sisään.
Asemarakennus on Museoviraston suojelema, ja remontti on tehty sen mukaan. Julkisivussa on pyritty mahdollisimman tarkasti alkuperäiseen asuun.
− Asema on muutenkin säilynyt harvinaisen alkuperäisenä. Rakennuksessa uutena käytetty väri on selvitetty hyvin tarkasti konservaattorin tekemässä värianalyysissä, jossa käytiin maalipinta kerros kerrokselta läpi, kertoo arkkitehti Pirjo Huvila VR:ltä.
− Voi kyllä sanoa, että asema näyttää nyt sellaiselta kuin se on ollut uutena. Alkuperäinen väritys sopii rakennukseen erityisen hyvin. Värit korostavat hyvin kaunista puutyötä, Huvila tähdentää.
Kiinteistö on VR:n omaisuutta, ja yhtiö kustansi myös remontin. VR ei ole kertonut korjaustöiden hintaa, vaan korostaa, että remontti on normaalia kiinteistön ylläpitoa.
Kirkkonummen rautatieasema on säilynyt ihmeen hyvin sikälikin, että rakennus oli Neuvostoliiton käytössä yli 10 vuotta.
Miltä asema näytti tammikuussa vuonna 1956, kun Porkkala luovutettiin takaisin Suomelle, siitä saa vähän käsitystä Ylen arkistonauhalta. Siinä on kuvattu viimeisen NL:n junan lähtöä Kirkkonummelta 26.1.1956.
Kirkkonummen rautatieasema valmistui vuonna 1903, jolloin alkoi liikenne uudella rantaradalla.
Asemarakennuksen on suunnitellut arkkitehti Bruno Granholm, jonka piirustusten mukaan on rakennettu useita rautatieasemia kuten esimerkiksi Kauklahti ja Siuntio.
> Rautatieasema remontissa – asemalle tulee R-kioski (6.8.)
> VR etsii asemalle uutta käyttöä – ideoita haetaan (4.2.)
Kommentit (5)
Kommentoi