VN: Mäkiluodon linnakesaarelta purettiin kasarmi ja upseerikerho
Mäkiluodon linnakesaarelta Kirkkonummen edustalta on purettu syksyllä kaikkiaan viisi rakennusta, joukossa iso tyhjillään ollut kasarmi. Rakennukset olivat alun perin 1930-luvulta.
Västranyland-lehden mukaan purkutyöt tehtiin lokakuussa. Saaren omistaja Senaattikiinteistöt sai luvan rakennusten purkamiseen tämän vuoden alussa Kirkkonummen kunnalta.
Mäkiluodosta on purettu kasarmin lisäksi yksi asuinrakennus, upseerikerho ja kaksi pienempää rakennusta. Purkujätteet on haudattu täyttämällä yksi rotko saarella.
Senaattikiinteistön mukaan tyhjillään olleiden rakennusten ylläpito tuli liian kalliiksi.
Mäkiluodon kasarmi ja monet muut talot rakennettiin ennen sotia, jonka jälkeen saari oli Neuvostoliiton hallussa aina vuoteen 1956 saakka.
Porkkalan Parenteesin jälkeen kaikki rakennukset oli kunnostettava perusteellisesti. Varusmieskoulutus pääsi alkamaan saarella 1960-luvun alkupuolella.
Mäkiluoto on käytännössä ollut tyhjä vuodesta 2005 lähtien. Saari on yhä suljettu ja puolustusvoimien käytössä. (katso sijainti, kartta alla)
Puretut rakennukset eivät olleet suojeltuja. Samanlaisia 1930-luvun rakennuksia löytyy vanhoilta kasarmialueita kuten Helsingin Taka-Töölöstä ja Russarön linnakesaarelta Hangon edustalta.
Mäkiluodon historiasta julkaistaan uusi sotatieteiden tohtori ja yleisesikunta-komentaja evp Ove Enqvistin kirjoittama kirja ensi vuoden puolella.
> Hvitträskin ja Mäkiluodon historiaa valotetaan apurahoilla (17.2.)
Kommentit (21)
Oli tyly ja aavemainen paikka,
pieni porukka hitsautu kyllä lopulta yhteen, enemmän taidettii kuitenkin olla hyökkäys ja puolustustaistelu leireillä porkkala, upinniemi, kiikala, kotka, russarö ym. muut saaret ku ite mäkkärillä, oli siäl paremmat safkat kyl pienelle porukalle verrattuna siihen kouluruoka paskaa öpikses :)
Yliluti Jaakkola ja Minkkinen olivat silloin ruorissa
Olisi hienoa päästä katsomaan miten mäkkäri voi nykyään.
Ps. Olisiko kenelläkään tietoa mahdollisista retkistä?
historiallinen paikka. Itse palvelin siellä jonkin aikaa 1964 ja asuin "poikamieskämpässä". Näin linnakkeen uudisrakentamisen, joka oli tosin pitkälti vanhojen tilojen korjaamista. Kasarmi oli jo silloin peruskorjattu ja ajanmukainen. Elämä karulla saarella ei ollut kaikkien mieleen. Kesäaika hienoa, mutta talvi oli tosi haasteellinen - tuulta ja tuistua! Itse jatkoin linnake-elämää Isosaaressa useita vuosia ja tutuksi tulivat monet muutkin rannikkolinnakkeet.
Kommentoi