Kirkkonummi saa oman oluen – ensimmäinen erä kypsymässä
Oluenystäville on kohta luvassa Kirkkonummella jotain omaperäistä. Ensimmäinen tankillinen Kirkkonummi-olutta on kypsymässä Stadin Panimossa Helsingissä.
Idea Kirkkonummen omasta oluesta syntyi talvella. ja projekti lähti liikkeelle puolitoista kuukautta sitten. Nyt ollaan jo siinä vaiheessa, että oluet on pantu ja kypsymässä Helsingin Suvilahdessa. Pullotus alkaa noin kolmen viikon kuluttua.
Paikkakunnan oma oluthanke on Kirkkonummen K-citymarketin, kirkkonummelaisen Olutseura Olustelijoiden ja ravintola XO Ristinollan yhteistyötä.
Myymäläpäällikkö Petri Mukku Citymarketista kertoo, että Kirkkonummi-olut on varsin harvinainen hanke.
− Paikkakuntaoluita on markkinoilla, mutta monesti on kysymys jostain tavallisesta oluesta pullossa, johon on liimattu oma tarra. Kirkkonummi-olut on tehty kuitenkin alusta lähtien omalla reseptillä eikä vastaavaa ole toista, Mukka tähdentää.
Olutseura maisteli ja valitsi
Olutseuran puheenjohtaja Mika-Matti Rapo kertoo, että panimolta tuli neljä eri vaihtoehtoa, joista Kirkkonummi-olut valittiin. Olutseuran valinta oli India pale lager.
Omaa olutta tulee aluksi tuhat litraa. Myynnissä sitä on vain Kirkkonummen Citymarketissa ja hanaoluena Ristinollassa. Maistamaan uutta olutta pääsee toukokuun loppupuolella.
Etiketti menee teon alle ensi viikolla. Pullon kyljessä on Mukun mukaan Porkkalan majakka jossakin muodossa.
Mistään massatuotteesta ei ole kysymys. Normaalikokoinen kolmasosalitran pullo Kirkkonummi-keskiolutta maksaa saman verran kuin kotimaisten pienpanimoiden oluet yleensä eli kolmen ja puolen euron verran.
Mikä Indian pale eli IPL?
Millaista olutta historiallinen uusi tuote on? Stadin Panimon Zelda Jutila kertoo mikä on oluttyypin nimen taustalla.
− Intian kanssa oluella ei suoraan ole mitään tekemistä. Kun britit matkasivat meritse 1700-luvulla siirtomaihinsa, piti kehittää olut, joka kesti merimatkan pilaantumatta. Oluesta tehtiin normaalia vahvempaa ja siihen lisättiin runsaasti humalaa.
Kirkkonummi-oluesta on tarkoitus tehdä pysyvä traditio. Jos kauppa käy, tilataan toinen erä.
− Syksyksi katsotaan sitten jatkoa. Suunnitelmissa on uusi kierros. Pyydämme panimolta ehdotuksia ja valitsemme nimikko-olueksi jonkun toisen laadun, Rapo kertoo.
> Stadin Panimo
> Olutseura Olustelijat
Kommentit (2)
Kirkkonummen historiasta voi ammentaa useampaankin aiheeseen liittyen ja eri osa-alueita hyödyntäen verraten vapaasti, on ollut luostaritoimintaa, munkkeja jne. josta nimiperintöä varsinkin keskustan alueella. Aihetta sivuten, taisi munkit olla ajoittain olutpaastollakin jolloin ei muuta nautittu (voin olla tässä tosin väärässä ajan ja paikan osalta, detaljit kun eivät Kirkkonummen osalta ole kovin hyvin dokumentoituna kaikilta osin). Näihin menneisyyden teemoihin perustuen voisi rakentaa teemapäiviä vrt. esim. Lounais-Hämeen Tammelassa järjestettävät hakkapeliittapäivät. Ihan vaan ilmaisena vinkkinä, ensimmäinen on ilmainen ;-)
Harmillista osittain että omasta takaa löytyisi historiikkia mutta ei toimeliaisuutta asian ympärille rakentamiseksi erinäisin muodoin, toisaalta taas hienoa että Stadin Panimo ottanut Kirkkonummen huomioon tältä osin.
Kommentoi