(2) kommenttia

Lähijuniin saa kohta ottaa aina pyörän mukaan – aluksi kokeillaan miten onnistuu​

Lähijunien kylkeen tulee merkintä, joka kertoo mihin vaunuun pyöriä saa viedä. (kuva: HSL)

Helsingin seudun lähijunissa helpotetaan polkupyörän kanssa matkustamista kesäkuusta lähtien. Tällä hetkellä pyörän voi ottaa junaan vain ruuhka-aikojen ulkopuolella.

HSL ja VR aloittavat 19.6. alkaen vuoden kestävän kokeilun, jossa pyörää saa kuljettaa lähijunaliikenteessä tilan salliessa myös ruuhka-aikoina.

Keväällä 2018 HSL ja VR arvioivat kokeilun tulokset ja päättävät niiden pohjalta pyörien kuljetuksen käytännöistä lähijunissa jatkossa.

Jos pyörien kuljetuksesta aiheutuu haittaa joukkoliikenteen sujuvuudelle, kokeilu voidaan päättää myös kesken vuoden.

Nykyisin pyörää saa kuljettaa HSL:n joukkoliikenteessä ilman lisämaksua metrossa kaikkina aikoina, jos tilaa on.

Lähijunissa pyörän kuljettaminen on rajattu ruuhka-aikojen (klo 7–9 ja 15–18) ulkopuolelle.

− HSL:n strategiaan kuuluu kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen edistäminen. Mitä paremmin erilaiset kestävät kulkutavat tukevat toisiaan, sitä paremmin ne voivat korvata yksin omalla autolla tehtäviä matkoja, toteaa HSL:n asiakkuus- ja myyntiosaston johtaja Mari Flink.

− Pyöräliikenteen lisääntyminen on kaikkien etu: muihin kulkutapoihin verrattuna se vaatii pienempiä investointeja, vie vähemmän tilaa ja tuo terveyttä edistävänä ja päästöttömänä kulkumuotona merkittäviä hyötyjä sekä pyöräilijöille että yhteiskunnalle. Toisaalta myös autoliikenteen sujuvuus paranee, kun joukko- ja pyöräliikenteen käyttö kasvaa, Flink toteaa.

HSL:n lähijunaliikenteessä kaikki junat ovat kesään mennessä uusia Sm5- eli Flirt-junia, joissa on pyörien, pyörätuolien ja lastenvaunujen kuljetukseen tarkoitettu monitoimitilavaunu.

Vaunun ovet merkitään isolla pisteviivapyörällä, kuten metrossa, jotta oikealle ovelle on helpompi löytää.

Vaikka pyörien kuljetukselle on yleensä tilaa, ruuhka-aikoina on joitakin vuoroja, jotka ovat hyvin täysiä.

HSL toivoo, että pyöräilijät olisivat huomaavaisia ja noudattaisivat jos tilaa on -ohjeistusta sekä lähijunissa että metrossa, jotta matkustus olisi mukavaa kaikille ja kuljetus voitaisiin sallia jatkossakin.

VR luopuu samalla omassa lähiliikenteessään pyöränkuljetusmaksusta. VR:n omaa lähiliikennettä on pääradalla Keravalta eteenpäin ja jatkossa myös kaksi junavuoroa Karjaalle.

Kaikissa VR:n lähijunavuoroissa ei vielä ole mahdollista käyttää niin sanottua matalalattiamallia, joten pyörän kuljettamisessa tulee käyttää myös omaa harkintaa.

Junahenkilökunnalla on jatkossakin oikeus ohjata pyöräilijä tarvittaessa pois junasta, jos se haittaa muiden asiakkaiden matkaa

Asemilla liikuttaessa pyörää pitää taluttaa ja käyttää laiturille siirtymiseen hissiä. Taittopyörän saa viedä taitettuna kaikkiin HSL:n kulkuvälineisiin.

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Tämä on niin älytöntä!! Sillä pyörällä on tarkoitus polkea. Sitäpaitsi jo nyt pyöräilijät rikkovat sääntöjä ja tunkevat pyörän kaikkialle muualle kuin "monitoimivaunuun". Äly ei riitä polkemiseen, eikä muuhunkaan.
Häiriköt
Tässä sinänsä hyvää tarkoittavassa ideassa on suuri vaara, että fillaristit tunkevat ruuhkajuniin siinä määrin ettei muita enää sekaan mahdu. Fillari kun vie tilaa ainakin kahden matkustajan edestä eikä erillisiä pyörä/lastenvaunuosastoja ole kuin 1-2 junaa kohti. Itse kuljen silloin tälllöin juna-fillari -yhdistelmällä, mutta aina ehdottomasti ruuhka-ajan jälkeen.
Bussimatkustaja

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä