(6) kommenttia

Väylää halutaan ruopata, jotta maailman nykyaikaisin kaapelialus pääsee Kirkkonummelle lastaamaan

Leonardo da Vincille pitäisi syventää väylää Båtvikin lahdelle. (havainnekuva: Prysmian Group)

Båtvikin lahden rannalla toimiva Prysmianin kaapelitehdas haluaisi kehittää satamaansa ja syventää väylää entistä suuremmille aluksille.

Jo nyt tehtaan pitkässä laiturissa käy lastaamassa isojakin laivoja, jotka ”kelaavat” paksuja ja kilometrien pituisia merikaapeleita suoraan alukseen.

Prysmian on tilannut uuden entistä tehokkaamman kaapelilaivan, jota rakennetaan parhaillaan Norjassa.

Laiva maksaa Prysmianin mukaan noin 170 miljoonaa euroa, ja se on valmis vuonna 2021. Yhtiö mainostaa alusta maailman moderneimmaksi alallaan.

Pituutta ”Leonardo da Vinciksi” ristittävällä laivalla on 171 metriä. Esimerkiksi Kirkkonummella valmistetut ja lastatut kaapelit lasketaan suoraan alukselta mereen. Laivalla on majoitustilat 120 henkilölle.

Erityisesti tuulipuistojen rakentaminen merelle on lisännyt raskaiden ja pitkien merikaapeleiden kysyntää.

> Kirkkonummelta merikaapelia valtavaan tuulipuistoon Bostonin edustalle − Video: näin kaapelin lastaus tapahtuu (Viisykkönen 25.6.)

Uutta laivaa silmällä pitäen Prysmian anoo ruoppauslupaa tehtaan edustan vesialueelle. Syvennettävä alue on 18-26 hehtaaria riippuen eri vaihtoehdoista.

Nykyisen väylän ja satamalaiturin minimisyvyys on 5,5 metriä. Jotta satamaan tulo olisi Prysmianin mukaan muun muassa uudella aluksella turvallista, pitäisi väyläsyvyys olla 8,5 metriä.

Ruoppausmassat olisi tarkoitus läjittää Inkoon ulkosaaristoon, josta on katsottu yhteensä noin 40 hehtaarin alueita. Koko läjitysalueelle tulisi 1 – 1,5 metrin paksuinen kerros ruoppausmassaa.

Ruopattavaa ja poiskuljetettavaa massaa on laskettu syntyvän 400 000 – 620 000 kuutiota. Määrään vaikuttaa kuinka leveä ruopattavasta väylästä tehdään.

Ruoppaus suoritettaisiin avovesikaudella noin puolen vuoden ajanjaksolla.

Väylähankkeen lupamenettely on alkuvaiheessa, ja sen käsittely on aloitettu ely-keskuksessa.

Ely tiedustelee Kirkkonummelta, Siuntiolta ja Inkoolta aluksi, pitäisikö hankkeesta tehdä YVA-menettely eli laajempi ympäristövaikutusten arviointi.

>Talvimerenkulkua Kirkkonummelta maailmalle − Pikkalanlahdelle avataan väylä, jota on syytä varoa (Viisykkönen 8.2.)

(6) kommenttia
Kommentit (6)

Kommentit (6)

Kiitos tästä mielenkiintoisesta artikkelista vesikuljetuksista. Minusta oli aina hämmästyttävää, miten suuret laivat voivat mennä satamaan. Mutta nyt tiedän, että se johtuu tällaisista ei-kuljettajista. Törmäsin tähän sivustoon etsiessäni lisätietoja: https://www.metalproduct.fi/kuljetuspalvelu
Satu Mäkinen
Jokos taas ympäristöpiiparit hyökkäykkäilee estääkseen työnteon jossain ne kuitenkin tehdään turha se on täällä vouhottaa ja haitata töitä.
Mailmanparantajat
Ruoppauksesta aiheutuva haitta jää vähäiseksi ja lyhytaikaiseksi. Jopa parantaa, on pelkäksi hyväksi ja samalla saadaan tilaa vedelle, sekä arvokasta täytemaata, mikäli se sijoitetaan kuivaksi täytemaaksi. Täytyyhän toki taata halvat vesikuljetukset.
Tämän kaitaiset tarpeelliset toimet ovat kokonaisuutta ajatellen ympäsistöteko. Sikäli kun tuuli, auriko ja jopa atomivoimaloita rakentamalla, tarvitaan kaapeleita toimittaa edullisesti ja ilmastoystävälliseen sähkönsiirtoon. Eiväthän puhutut ympäsistöystävälliset sähköautotkaan vielä toimi ja saa energiaa langattomasti ilman kaapeleita voimaloista.
Siinäpä olis tuhatvuotinen projekti pähkäillä.
nim. ei vihreän bion, vaan näkymättömän siirtoa
Ihan vain toimitukselle tiedoksi: "On September 3rd, at Vard’s shipyard in Tulcea (Romania), the construction of Prysmian Group’s new cable laying vessel, Leonardo da Vinci, recorded another significant milestone: the keel laying ceremony. "
Siis laivalohkot ovat tehty Romaniassa samoin kuin vesillelasku !
kari vierinen, Siuntio
Mitenkäs ne ympäristövaikutukset lähialueelle? Tulee varmasti ruma jälkeä. Ei missään tapaukaessa saa toteuttaa.
Pena
Hyvä, investointeja Kirkkonummelle tarvitaan.
Tomppa

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä