Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Kirkkonummi hyväksyi 4 miljoonan euron säästöpaketin – liitos Espooseen nostettiin uhkakuvaksi
29.06.2020
22:26
(54) kommenttia
Kirkkonummi hyväksyi 4 miljoonan euron säästöpaketin – liitos Espooseen nostettiin uhkakuvaksi
Kirkkonummen valtuusto aloitti maanantai-iltana kunnan talouden sopeutustoimet ja päätti varsin yksimielisesti vajaan neljän miljoonan euron säästöistä tälle vuodelle.
Kunnan talous on ollut pahasti miinuksella pidemmän aikaa ja taloustilannetta pyritään korjaamaan kolmen vuoden ohjelmalla.
Urakka alkoi maanantaina ja jatkuu elokuussa, kun ryhdytään setvimään ensi vuoden budjettia. Kipeimmät päätökset jäävät syksyn neuvotteluihin.
Pikavauhtia viime viikkoina tehdyissä listoissa on erilaisia säästökohteita laajalla rintamalla kokoliharuokien vähentämisestä kunnan ruokalistoilla bussivuorojen karsintaan ja matonpesupaikkojen sulkemiseen.
Esimerkiksi koulujen oppimateriaaleista on tarkoitus säästää tänä vuonna vajaat 200 000 euroa ja kunnan maksamien koulukyytien vähimmäisraja aiotaan nostaa 1-3 -luokkalaisilta lain mahdollistamaan 5 kilometriin sekä koulujen uimahallimatkat karsia minimiin.
Monet valtuuston linjaamista säästöistä joudutaan vielä yksilöidymmin päättämään lautakunnissa kesälomien jälkeen.
Valtuusto keskusteli vain kahdesta säästökohteesta, jotka eivät suoraan liity tämän vuoden pikasäästöihin.
Noin 30 oppilaan Karuby skolanin lopettaminen jo heti ensi syksystä oli aikaisemmin esillä, mutta asia oli siirretty jo aiemmin ensi vuoden säästölistoille.
Valtuustossa Tony Björk (r.) halusi vielä tarkentaa päätöksentekoa ja esitti, että koulun kohtalosta päätetään ensi lokakuussa. Esitys hyväksyttiin äänin 34-15.
Koulun lopettamisesta ei olisi viranhaltijanäkemyksenkään mukaan voitu vielä päättää maanantain kokouksessa, koska ennen ratkaisuja on käytävä kuulemiset koulun henkilökunnan ja lasten vanhempien kanssa.
Myös Kantvikin lähiliikuntapaikasta äänestettiin. Sanna Jäppinen (vihr.) ehdotti, että lähiliikuntapaikan suunnitelmia karsitaan säästösyistä ja päätöksiä tehdään syksyllä.
Esitys ei mennyt läpi, se kaatui äänestyksessä 32-16. Siten lähiliikuntapaikalle on tälle vuodelle 200 000 euron määräraja ja kahdelle seuraavalle vuodelle yhteensä 700 000 euroa.
Hankkeeseen on saatu 125 000 valtiolta avustusta, jonka ehtona on rakentamisen aloittaminen tänä vuonna.
Vaikka säästötoimet menivät läpi hyvin sutjakkaasti, valtuusto kävi yli kolmen tunnin keskustelun taloudesta.
Kirkkonummen pitäisi saada taloutensa oikaistua 2-3 vuodessa, muuten kunta voi joutua valtion valvontaa ja kriisikategoriaan.
Muitakin uhkia maalailtiin. Kokoomuksen Mikko Kara epäili, saadaanko kunnan talous oikaistua esitetyillä toimilla. Tien päässä hän näki mahdollisesti pakkoliittämisen Espooseen.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) vakuutteli, että kyllä Kirkkonummi aikoo vakaasti pysyä itsenäisenä jatkossakin ja pystyy hoitamaan taloutensa omin avuin kuntoon.
Valtuuston maanantain päätökset koskivat siis vain tämän vuoden säästöjä.
Suurin vääntö talouden sopeutuksesta on vuorossa syksymmällä, kun ensi vuoden talousarviota käsitellään.
Silloin käsittelyssä on alustavia esityksiä muun muassa Veikkolan ja Masalan terveysaseminen lopettamisesta, Veikkolan nykyisen kirjastorakennuksen sulkemisesta ja Volsin hoivakodin lopettamisesta.
Kommentit (54)
12.09.2022
10:26
Yle: Kaukolämpö on Kirkkonummella kalliimpaa kuin monin paikoin ja hinta uhkaa nousta
09.09.2022
15:57
Hornet pyyhkäisee Kirkkonummen keskustan yli hyvin matalalla – ei tarvitse pelästyä
09.09.2022
10:06
Kerrostalon asunnossa tulipalo kunnantalon naapurissa – asunto oli täysin liekeissä
06.09.2022
10:26
Vantaa haluaisi myydä oman osansa Porkkalanniemen virkistysalueesta, josta se omistaa kolmasosan
05.09.2022
19:44
Kunnan suurin rakennushanke hyväksyttiin lähes yksissä tuumin, vaikka kustannukset nousivat 40 prosenttia
03.09.2022
16:05
Juna ja kuorma-auto törmäsivät, yli 1 000 ihmistä altistui säteilylle – onneksi tämä oli vain harjoitus
01.09.2022
08:52
Wolt-kuskit aloittavat Kirkkonummella – ruokaa voi tilata aluksi yhdeksästä ravintolasta
31.08.2022
11:28
Kommentit (54)
Sivut
Ei ne kirkkonummelaisia huoli, vain rahat kelpaavat.
Oikeassa olet. Jos kiinteistöt olisi hoidettu asiallisesti, eivät ne olisi lahonneet pystyyn.
Kiinteistöjen käyttötapa tuhoaa nopeasti uudetkin rakennukset, kun ilmanvaihto suljetaan yöksi ja lomien ajaksi eikä suodattimia vaihdeta. Toisaalta myös uusien rakennusten käyttöönotto ja/tai rakennusaikainen valvonta ja hyväksyminen on kunnan omalla vastuulla ja sen tuloksena onkin mennyt jo taloja käyttökelvottomaksi tai remonttiin saman tien.
Halvemmaksi tulisi kuntalaisille sijoittaa rahat vuokrattuihin paviljonkeihin, parakkeihin siis, joiden huollosta vastaa vuokraaja eikä kunta.
Saa nähdä miten kirjaston käy.
Melko tylsää tämä aika ajoin toistuva sama säästökeskustelu. Tällä kertaa syy on Sipilän hallituksen leikkauksissa ja osittain koronassa, mutta miettisin vakavasti pitäisikö kunnanjohtaja/johto laittaa vaihtoon. No vaaleissa nähdään
Kunnan kiinteistöt on hyvin laajalla rintamalla tuhottu ennen elinkaarensa loppumista välinpitämättömällä käytöllä, huollolla ja puutteellisilla tai väärillä korjaustoimilla. Mitään vastuuta rakennuksista ei ole otettu missään organisaation portaassa. Vastuurakenne puuttuu täysin koko organisaatiosta. Titteli ” huoltomestari” on irvikuva siitä mitä käytännössä on tapahtunut.
Talomiehet pitää saada takaisin ja heille valta ja resurssit pitämään rakennukset kunnossa.
Voisiko joku puolueeton taho tehdä asiasta selvityksen?
Sulkemalla ko. opinahjo, saataisiin muille kunnan kouluille esimerkiksi paremmat oppimateriaalit (tai noh., saataisiin edes pidettyä nykyinen säälittävä taso...), nyt tämän pienen koulun vuoksi kärsii KAIKKI kunnan lapset. Kirkkonummen kunnan oppimateriaalit yms., ovat jo entuudestaan keskivertoa heikommat ja nyt heikkenevät entisestään!
Eikö olisi järkevää lopettaa tämmöinen kahtiajako kunnassa, suomenkieliset vs. ruotsinkieliset? Eikö olisi hienompaa, jos voisimme varhaiskasvatuksesta alkaen käydä samoissa päiväkodeissa ja myöhemmin kouluissa. Tämä lisää toiseuden tunnetta. Näin oikeasti puolin ja toisin oppisimme paremmin ruotsinkieltä, että myös suomenkieltä. Varhaiskasvatukseen kielisuihkutusta naapuriryhmän kasvattajilta! Kynnys opiskella ruotsia/suomea madaltuisi, kun saman katon alla olisi mahdollisuus kuulla ja oleskella itselle vierasta kieltä puhuvien kanssa.
On muinaisjäänne ylläpitää useita erillisiä koululaitoksia kieliperusteisistä syistä.
Asioista pitää voida ja kannattaa keskustella hyvän sään aikana - silloin voi saada myös joitakin omia toiveita läpi. Pakkoliitos tilanteessa asiat tuppaavat olemaan sitten enemmän ilmoitusluonteisia. Ja vaikka kuntalaisaloite ei menisikään läpi niin se on hyvä muistutus päättäjille tilannekuvasta ja siitä että tahdin pitää jatkossa muuttua.
1. Realisti - tarkistaisi isot investoinnit ja pyyhkisi niistä turhat pilvilinnat pois
2. Myyjä - kaikessa toiminnassa pitäis varmistaa tulopuoli. Myydään turhat pois ja houkutellaan yrityksiä + asukkaita.
Sivut
Kommentoi