(8) kommenttia

Fyyri ihastuttaa ja vihastuttaa, mutta huomiota kirjasto ainakin saa – tässä on hankkeen 10-vuotinen historia

Havainnekuva muutaman vuoden takaa. (JKMM Arkkitehdit)

Kirkkonummen uuden pääkirjaston Fyyrin historia on täynnä mutkia. Näin kiistellystä hankkeesta tuli arkkitehtien ylistämä rakennus.

Viime vuonna valmistuneen uuden pääkirjastohankkeen syntysanat lausuttiin jo noin 10 vuotta sitten. Tosin puhetta pääkirjaston remontista oli ollut aiemminkin.

Vuonna 2012 pistettiin paperille ensimmäiset suunnitelmat eli tarveselvitys. Hinta-arvio oli noin 6 miljoonaa euroa.

Kunnan talous oli silloinkin erittäin tiukalla ja työntekijöitä pakkolomautettiin.

Kirjastohanke päätettiin ruksata yli hankelistalta.

> Valtuusto: Kirjasto pois hankelistalta (Viisykkönen 19.12.2013)

Vuoden kuluttua ajatukset olivat muuttuneet ja kirjastohankkeeseen päätettiin ryhtyä.

> Budjetti: Kirjaston laajennus sittenkin ohjelmaan (Viisykkönen 10.10.2014)

Suunnittelijaksi valittiin tunnettu arkkitehtitoimisto, jolla oli meriittiä muun muassa kirjastohankkeista kuten Turun ja Seinäjoen kirjastot.

> Maineikas arkkitehtitoimisto suunnittelee pääkirjaston (Viisykkönen 16.4.2015)

Hanke törmäsi ensimmäisiin ongelmiin, kun rakentajaa etsittiin. Urakkatarjoukset olivat budjettiin nähden aivan liian korkeat.

Rahaa tarvittiin lisää ja sitä myönnettiin. Nyt puhuttiin jo 14,5 miljoonasta eurosta.

> Pääkirjaston kustannusarvio paisui 50 prosenttia – laajennukseen ja remonttiin tarvittaisiin vajaat 5 miljoonaa euroa lisää (Viisykkönen 14.9.2017)

Vielä suuremmat ongelmat olivat kuitenkin edessä. Pääurakoitsija teki konkurssin ja työt pysähtyivät. Tuolloin oli selvää, että hanke viivästyy ja hinta nousee.

> Kirkkonummen pääkirjaston urakoitsija konkurssiin − työt pysähtyivät heti, uusi rakentaja etsitään (Viisykkönen 15.3.2019)

Lopulta kirjasto saatiin auki noin vuoden myöhässä aikataulusta. Käyttöönottoa rajoitti korona.

> Pääkirjasto avataan viimein – uudessa talossa myös kahvila, 120-paikkainen sali ja nuorisotiloja (Viisykkönen 14.9.2020)

Loppulaskukin saatiin viimein tehtyä ja hankkeelle hinta. Se oli aivan toista luokkaa kuin noin 8 vuotta sitten ajateltiin.

> Kirjaston hinta on nyt laskettu sentilleen – kustannukset nousivat alkuperäisestä noin 130 prosenttia (Viisykkönen 19.11.2020)

Fyyri alkaa olla nyt koronarajoitusten jälkeen täysin käytössä.

Rakennuksena uusi pääkirjasto on lunastanut ainakin yhden tavoitteensa.

Tuntuu, ettei Fyyri jätä oikein ketään kylmäksi. Mielipiteet menevät laidasta laitaan.

Ja tunnustusta tulee niin kotimaassa kuin ulkomailla. Viimeisimpänä Arkkitehtuurin Finlandia.

> Fyyrille sama kansainvälinen palkinto kuin Amos Rexille – kirjasto ehdolla useissa kilpailuissa maailmalla (Viisykkönen 1.7.2021)

(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

Kirjasto on hieno ja lisää kunnan vetovoimaa nähdäkseni paljon.

Suurimmat ongelmat ja kritiikki liittyvät rakennusprojektin kokonaishintaan, joka on Kirkkonummelle tarpeettoman suuri. Suuria muita investointeja on myös luvassa, joten talous on tiukalla.

Toinen, siihen kirjaston ulkonäköön liittyvä, asia: torin ympäristön rakennuskanta on niin eri aikakausilta ja eri tyyliä, että ne eivät muodosta kaunista kokonaisuutta. Siksi myös kirjasto saa niin paljon kritiikkiä.
Anonyymi
Det borde planteras träd framför de
Väggar vilka saknar fönster på biblioteket.
Framför väggen som vätter mot torget
skulle det passa med höga sypresser.
Trädgårdsarkitekt. Åberg.
Kirjastoa voi katsoa myös sisältä, jos se ilahduttaa enemmän. Oikein onnistunut kokonaisuus, hieno ja ajanmukainen sekä ulkoa että sisältä. Aina rakennetaan ajan mukaisesti, ja tulevaisuudessa vanha näyttää vanhalta ja päivitystä vaativalta, etenkin, jos ei huolehdita jatkuvasta ylläpidosta, vaan laiminlyödään tarpeelliset kunnossapito- ja siivoustyöt. Niistä ei pitäisi nyt säästää. Vanheta voi nimittäin arvokkaastikin.
Anonyymi
Kirkolle päin oleva seinä on ihan ok.
Mutta ne muut ulkosenät ovat niin
hirvittävän rumia että niille pitäisi tehdä
jonkinlainen kosmeettinen toimenpide.

Valeikkunoita olisi yksi ratkaisu !
Lasimestari Kalle Karminen.
Ej finlandia palkinto ole minkän arvoinen,
kun sitä jaetaa talolle joilla on noin
ruma ulko näkö.
Pääty seinä torillepäin on kamalan
ruma !
Ja minkä takia torin ympärillä ej ole
ainuttakaan penkkiä joihin voisi istua?
Penkkejä kaipaava vanhus.
Ensinnäkin kirjastoauton säilytyspaikka vetää kaikki vedet alas kellariin!! Siitäpä ei missään mainita.. Tietysti! Ilmastointi ei toimi! Pelkkä kaunis ulkokuori ei korvaa virheitä..
Faktat haudattu?
Se oli virhe, että se rumin puoli tehtiin torin suuntaan mistä sitä useimmat katselee. Kauniin kirkon kanssa torin puoli kirjadtosta on kuin pyhäin häväistys. Pitkä kotisivu, josta sitä on lehtiin ja kilpailuihin kuvattu, on ok. Jos palkintolautakunta joskus vaivautuu paikan päälle, niin voi torikaffeet mennä väärään kurkkuun. Onneksi sisäpuoli on ok ja moderni.
Justiinsa näin.
Lopputulos on hieno rakennus kovaan hintaan.

Jos budjetin ylitykset on hyväksytetty vaaleilla valituilla henkilöillä olisi tämä hyvä tuoda mediassa ennen seuraavia vaaleja ilmi. Henkilöt voisivat myös itse kertoa miksi päätyivät mihinkin ratkaisuun. Vastaukset löytyvät varmasti kunnan julkisista dokumenteista, mutta niiden läpikäyminen ilman osaamista on ainakin minulle liian vaativaa. Herkästi tulkitsee jotain väärin tai asiayhteys katoaa.

Kyllä jonkun pitäisi jo kunnalta uskaltaa nousta esiin ja kertoa miksi meni pieleen ja miten seuraavissa hankinnoissa on vastaavat kömmäykset jo ennalta torpattu.
Keijo

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä