(15) kommenttia

Fyyrille kotimaisen arkkitehtuurin ykköspalkinto – näin runollisesti filosofi Esa Saarinen perustelee valintaansa

Fyyri on kirkon naapurissa ja seuraavaksi kuvassa kirjaston oikealle puolelle nousee uusi lukiokampus. (kuva: Marc Goodwin)

Kirkkonummen uusi pääkirjasto on tänään suomalaisen arkkitehtuurin pääpuheenaihe. Fyyri on valittu tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Kahdeksatta kertaa tänä vuonna myönnetyn palkinnon ratkaisi loppuvaiheessa filosofi Esa Saarinen.

Kilpailun idea on, että Arkkitehtiliiton nimeämä alan asiantuntijaraati valitsee ehdokkaat, ja sen jälkeen lopullisen ratkaisun tekee tunnettu henkilö, joka ei ole arkkitehti.

Palkintoon olivat ehdolla Fyyrin lisäksi Helsingin kaupungin rakennuttama virastotalo ja Ylivieskan kirkko.

Näin Saarinen perustelee valintaansa:

− Fyyrin arkkitehtuurissa nousee esiin tyylikkäästi kaksi kirjaston ydinasiaa: kirjat ja niiden lukeminen. 

− Kirjastojen tulee uusiutua, kuten Kirkkonummi on tehnyt. Kirjaston kautta yhteisö palvelee itseään ja rakentaa tulevaisuuttaan tarjoamalla jokaiselle tilan ajatella enemmän, ajatella toisin, uusin ja odottamattomin tavoin, sävyin ja sananvalinnoin.

− Kirjaston filosofia on demokratian, tasavertaisuuden, ihmisyysuskon pysyvästi ajankohtainen kulmakivi, Saarinen sanoo.

− Nykyaikaisen kirjastoajattelun mukaisesti Fyyri on monitoimitila, mutta tämä hallintokielinen nimike ei tee sille oikeutta. Kyse on ilmapiirin vaalimisesta ja kohtaavuudesta ja siitä elintärkeästä yhteisöilmiöstä mikä syntyy, kun ihmiset kokevat omakseen jonkin mikä yhdistää.

Fyyrin suunnittelusta vastasi JKMM Arkkitehdit. Pääsuunnittelijana hankkeessa toimi Teemu Kurkela, projektiarkkitehtina Jukka Mäkinen ja sisustusarkkitehtina Tiina Rytkönen.

− Kirjastolaitosta on rakennettu yli sata vuotta ja yhä se uudistuu vuosikymmenen välein, Kurkela sanoo. 

− On ollut hienoa olla suunnittelemassa Kirkkonummen uudistuvaa keskustaa ja tulevaisuutta. Kirjaston paikka julkisena rakennuksena torin ja keskiaikaisen kirkon rinnalla on ainutlaatuinen. Jos kirkko on yhteisön sydän, niin kirjasto on sen aivot, Mäkinen toteaa.

> Lue lisää: Fyyri ihastuttaa ja vihastuttaa, mutta huomiota kirjasto ainakin saa – tässä on hankkeen 10-vuotinen historia

Arkkitehtuurin Finlandian ovat aikaisemmin saaneet seuraavat hankkeet:

2014: Puolan juutalaisten historiallinen museo (suunnittelija Rainer Mahlamäki)

2015: Jyväskylän Kuokkalassa sijaitseva Puukuokka-kerrostalo

2016: Rovaniemen keskuskentän monitoimirakennus Railo

2017: Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen peruskorjaus

2018: Helsingin uusi lastensairaala

2019: Käärmetalon peruskorjaus Helsingin Käpylässä

2020: Helsingin Olympiastadionin korjaus- ja uudistustyö

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Upea tunnustus! Joku moittii sisäilma- ja kosteusongelmista, nehän juuri pantiin remontissa kuntoon. Kannattaa muistaa, että vanhassa kirjastossa vesi tuli sisään ja vietiin ämpäreillä ulos. Joku moittii sisäseinistä, sama juttu: nehän on nyt lopultakin kunnostettu. Kirjastoauton talli on paikoillaan, muita tiloja alempana, kuten on ollut vuodesta 1982. Ei kai sitä vanhaa tallia sieltä ylöspäin voi nostaa? Ajoluiskan vedet ohjautuu alhaalla kaivoon aivan kuten 80-luvulla on suunniteltu ja rakennettu.
Faktoja keskusteluun
En ota kantaa onko kirjasto hieno vai huono, mutta kirkon puoleinen terassi ( lastauslaituri ) kaipaisi jonkinlaisen kaiteen ennen kuin joku siitä tippuu.
Näkövammainen
Mahtavaa, että Fyyri voitti. Mielestäni hino rakennus ja kaunis kokonaisuus. Sisätiloissa luonnonvalo pääsee oikeuksiinsa ja nimenomaan suunniteltu lähtökohtana kirja. Hienoa myöskin, että "pieni paikka" kuten Kirkkonummi päässyt "otsikoihin". Toivon vain, että rakennus ns. puhdas
Sabina Holopainen
Talohan on jo vuotava ja sisäseinät kupruilee tämä pitäisi pudottaa ne suuret kehut Eikö tieto kulje
Anonyymi
Olen käyttänyt ulkokuntalaisia vieraitani kirjastossa. Kaikki ovat halunneet sen nähdä ja ihailleet. Itsekin olen alkanut viihtyä talossa aina paremmin. Erityisesti pahimman koronarajoitusajan jälkeen on ollut hienoa päästä kulkemasn, selailemaan, lueskelemaan, kahvittelemaan.
Novelli
Kauneus on aina katsojan silmässä,toinen tykkää,toinen ei.Niinkuin eräs valtiomies sanoi"Tärkeintä ei ole päämäärä vaan liike".Niin tässäkin,hyvä että jotain tehtiin ja nyt on palkintojen aika.
hyvä hanke
Upea palkittu talo vetää ihailijoita kaikkialta Suomesta ja myös ulkomailta. Jotta kunta saisi täydellisen hyödyn hienosta kulttuurisatsauksesta talon tulisi olla kunnolla auki myös viikonloppuina ja erityisesti sunnuntaina.
Pyhämies
Se on edelleen ruma...
Anonyymi
Miksi aina kuvataan kirjastoa sellaisesta kulmasta mistä et sitä näe? Ottaisivat kuvat torilta ja Överbyntieltä. Olisiko silloinkin kaunis? Kirjasto on väärin käänetty tontille, tuo lasiseinä pitäisi olla torille ei hautuumaalle.
En ymmärä.
Suomen kallein kirjasto, kunta ottaa kunnian me maksetaan sitä ja pitkään.
Kuntalainen.
Mukava lukea positiivisiakin kommentteja välillä. :)
Hieno minustakin
Maine ja kunnia ei pitkälle vie, jos muutaman vuoden päästä alkavat sisäilma ja kosteusongelmat:(
Rahaa alkaa palaa lisäääää..
Saas nähdä??
Ollaan kirjastostamme ylpeitä! Kuntakin saa samalla positiivista julkisuutta - vihdoin.
Lukemaan
Oikeaan osoitteeseen meni! Ehdottomasti upea rakennus ja sopii ympäristöön täydellisesti.
Keijo
Ihanaa -onnittelut!
onseniinhieno

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä