Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Veikkolan joukkoliikenteen järjestäminen on ehkä Suomen monimutkaisinta – syksyn bussivuorot ovat vielä auki
27.04.2022
10:25
(19) kommenttia
Veikkolan joukkoliikenteen järjestäminen on ehkä Suomen monimutkaisinta – syksyn bussivuorot ovat vielä auki
Veikkolan bussiyhteyksien järjestäminen Helsinkiin ja Nummelaan ensi syksynä on monimutkainen solmu, jota yritetään aukoa kevään mittaan.
Monimutkaiseksi ja ehkä kaikkein kimuranteimmaksi koko maassa asian tekee se, että toimijoita on ongelman ympärillä niin monta. Ainakin kolme kuntaa, HSL ja ely-keskus.
Veikkolan bussiyhteydet olivat vielä ennen koronaa suhteellisen hyvällä tolalla, vaikka vuoroja oli karsittu jo aiemmin. Korona romahdutti matkustajamäärät.
Viimeisin niitti tuli talvella, kun Pohjolan Liikenne ilmoitti lopettavansa kaikki Länsi-Uudenmaan bussivuorot.
Parhaimmillaan yhtiön on ajanut Veikkola-Helsinki -vuoroista noin 70 prosenttia. (Lue: Viisykkönen 1.2.)
Viime viikolla Vainion Liikenne Salosta kertoi, että se tulee apuun ja ryhtyy ajamaan osan lopetettavista bussivuoroista ainakin ensi kesän ajan. Syksy on vielä auki.
Veikkolassa on syystäkin suuri huoli, miten bussiyhteydet jatkossa toimivat. Esimerkiksi kaikki toiseen opiskelijat joutuvat matkustamaan Veikkolasta joko itään tai länteen oppilaitoksiin.
Joukkoliikenteen järjestämisen lähtökohta on Kirkkonummella sinänsä selvä. HSL hoitaa ja kunta maksaa, tätä nykyä noin 8 miljoonaa euroa vuodessa.
Veikkolan yhteydet ovat kuitenkin täysin poikkeus. Runkolinja suoraan Helsinkiin U 280 on ollut bussiyhtiöiden hoitamaa. U-linja tarkoittaa, että bussi tulee HSL-alueen ulkopuolelta.
Missään muualla ei HSL-alueella ole vastaavaa, on vain joitakin U-linjoja kuten Inkoon suunnasta Länsiväylää pitkin Helsinkiin.
Yhtiöt kuten Pohjolan Liikenne päättävät U-linjoista liiketaloudellisesti, mitä tekevät. HSL:n liput kelpaavat ja bussiyhtiöt saavat niistä pienen korvauksen. Järjestelmä on Kirkkonummen kunnalle hyvin halpa.
Veikkolan kyläyhdistys järjesti tiistai-iltana keskustelutilaisuuden, jossa yhtenä aiheena oli bussiliikenne.
Paikalle kutsutut liikenneasiantuntija Heikki Hyvärinen ely-keskuksesta ja joukkoliikennesuunnittelija Tero Mertanen HSL:stä eivät voineet ensi syksyn osalta kertoa juuri mitään uutta.
Molemmat suunnittelijat vakuuttelivat kuitenkin, että liikenne hoidetaan jollakin tavalla ja toiveissa on, että bussiyhtiöillä on kiinnostusta ja U 280-linja Helsingin ja Veikkolan välillä voidaan hoitaa edelleen markkinaehtoisesti.
Pahinta skenaariotakin on jo suunnittelijoiden mukaan varovasti mietitty eli, että liikenne jää kuntien, elyn ja HSL:n kontolle. Silloin pitää yhteiskunnalta löytyä rahaa ja pahimmassa tapauksessa reilusti.
Pari vuotta sitten on Mertasen mukaan arvioitu, että kokonaan HSL:n hoitamana Veikkola-Helsinki -bussivuorot tiheällä 20 minuutin vuorovälillä maksaisivat jopa yli 2 miljoonaa euroa vuodessa.
Kyseinen summa on siis se, joka jouduttaisiin maksamaan bussiyhtiölle, jolta liikenne ostetaan.
Malli on sama, joka on käytössä koko HSL-liikenteessä. Matkustajien itsensä maksamat liput tulevat suoraan HSL:lle ja vähentävät kustannuksia.
Tavoite on, että HSL ja kunnat maksavat kustannuksista puolet ja matkustajat toisen puolen. Korona-aikana malli ei ole toiminut, vaan kuntien osuus on kasvanut.
Veikkolan yhteydet voitaisiin järjestää myös syöttöliikenteenä Espooseen joko Espoon keskukseen tai Leppävaaraan. Tällaista liikennettä on jo Veikkolasta.
Silloin kustannukset pienenevät huomattavasti, mutta päivän selvää on, että matkustajat eivät pidä vaihtoyhteyksistä.
HSL:n periaate on ollut vuosikymmenet, että koko alueella siirrytään syöttöliikenteeseen. Suora bussiyhteydet Helsinkiin lopetettiin viimeksi Etelä-Espoossa ja Kirkkonummelta, kun Länsimetro valmistui Matinkylään.
Kommentit (19)
12.09.2022
10:26
Yle: Kaukolämpö on Kirkkonummella kalliimpaa kuin monin paikoin ja hinta uhkaa nousta
09.09.2022
15:57
Hornet pyyhkäisee Kirkkonummen keskustan yli hyvin matalalla – ei tarvitse pelästyä
09.09.2022
10:06
Kerrostalon asunnossa tulipalo kunnantalon naapurissa – asunto oli täysin liekeissä
06.09.2022
10:26
Vantaa haluaisi myydä oman osansa Porkkalanniemen virkistysalueesta, josta se omistaa kolmasosan
05.09.2022
19:44
Kunnan suurin rakennushanke hyväksyttiin lähes yksissä tuumin, vaikka kustannukset nousivat 40 prosenttia
03.09.2022
16:05
Juna ja kuorma-auto törmäsivät, yli 1 000 ihmistä altistui säteilylle – onneksi tämä oli vain harjoitus
01.09.2022
08:52
Wolt-kuskit aloittavat Kirkkonummella – ruokaa voi tilata aluksi yhdeksästä ravintolasta
31.08.2022
11:28
Kommentit (19)
jo kauan sitten, ja että se on fiksu ja
kätevä kulkuneuvo.
Sitä voi käyttää oman aikataulun mukaan
eikä tarvitse olla riippuvainen muista
kulkuneuvoista.
niin siellä vaan asuttiin, ja kaikki oli hyvin.
Nykyään on kova hinku reissata joka
päivä jonnekkin, eikö olisi parempi
muuttaa kaupunkiin niin se matkustaminen edes takaisin poistuisi
päiväjärjestyksestä?
Junia kulkee n. puolen tunnin välein. Mutta jos haluat Leppävaaran jälkeen väliasemille niin joudut vaihtamaan Leppävaarassa.
Jos haluat junalla Turkuun joudut ensin ostamaan lipun Leppävaaraan ja sitten toisen lipun Turkuun. Tunnin kuluttua olet jo Kirkkonummen asman kohdalla.
Sama kuin Veikkolalaiset ensin menisivät bussilla Lohjalle ja siellä vaihtaisivat Helsingin bussiin. Aika järkevää, mutta käytössä täällä keskustassa.
Ei näitä julkisia saada mitenkään toimimaan ennen kuin saadaan vapaa kilpailu ja politkot pois "järjestämästä" asioita.
Veikkola vaan bussien varassa
Ja "Veronmaksajalle" tiedoksi, että Espoon keskuksesta junia Helsinkiin menee noin 10-15 min välein virka-aikana, mikä ei varsinaisesti ole "harvakseltaan", matka-aika 33 min.
Matkustamista Kirkkonummelta Matinkylään ei voi verrata matkustamiseen Veikkolasta Espoon keskukseen. Matka Veikkolasta Matinkylään kestää vuodenajasta riippuen 35 - 45 minuuttia, Espoon keskuksesta junia kulkee harvakseltaan, ja matka junalla Helsinkiin kestää taas 35 - 40 minuuttia.
Jos säästöjä tavoiteltaisiin, ensisijainen kohde voisivat olla (Pohjois-)Kirkkonummella tyhjinä, tai lähes tyhjinä vuosikausia ajelleet linjat 907, 908, 909. Näiden turhien linjojen ylläpitoon rahaa ihmeellisesti riittää vuodesta toiseen.
Miksei näiden linjojen käyttäjämääriä seurata?
Nämä tyhjinä ajelevat linjat vain rikkovat pienten teiden päällysteitä ja häiritsevät asukkaita, kun samoilla kapeilla teillä liikkuu pyöräilijöitä, kävelijöitä, autoilijoita.
Koululaisten kohdalla voisi palata koulubusseihin, jotka toimivat hyvin vuosikymmenten ajan.
Jotenkin tästä leivotaan hankalampaa mitä se on. Vai onko liikaa virkamiehiä puoluemandaatilla tekemässä päätöksiä?
Ei Kirkkonummen keskustasta pääse suoralla bussikyydillä Helsinkiin. Matinkylässä pitää vaihtaa ja sitten vielä toisenkin kerran jos haluaa vähän kauemmas. Pari tuntia menee suuntansa mihin vain haluaa.
Kommentoi