(5) kommenttia

Lisäraiteiden rakentaminen alkaa Espoossa – junaliikenne katkaistaan täysin viikoiksi ainakin kahtena kesänä

A-junat kääntyvät Leppävaarassa. Uusia raiteita tiheä junaliikenne voidaan jatkaa Kauklahteen saakka.

Espoon uuden kaupunkiradan varsinaisiin rakennustöihin päästään muutaman kuukauden kuluttua, jolloin alkavat yli viisi vuotta jatkuvat ratatyöt.

Leppävaarasta Kauklahteen rakennetaan kaksi uutta raidetta, minkä jälkeen Helsinki-Kauklahti -osuudella voidaan ajaa lähijunia tiheällä vuorovälillä.

Väylävirasto kertoi keskiviikkona, miten ratatyöt aiotaan sovittaa rantaradan junaliikenteeseen.

Tiedossa on pitkiä katkoksia kesäisin muun muassa Kirkkonummen junaliikenteeseen.

Ainakin kesinä 2024 ja 2025 ja ehkä kahtena seuraavanikin kesänä katkaistaan junaliikenne Espoossa viideksi viikoksi juhannuksen jälkeen.

Lyhyempiä katkoksia on tulossa muitakin. Junavuorot korvataan busseilla.

–  Viiden viikon katko on järeä toimenpide, mutta koimme, että se on matkustajan kannalta helpompi kuin toistuvat, eri pituiset katkot koko sulan maan kauden aikana, perustelee hankkeen projektipäällikkö Tommi Rosenvall Väylävirastosta.

Espoon kaupunkiratahanke maksaa arviolta 275 miljoonaa euroa. Uudet raiteet ovat tämän hetken arvion mukaan käytössä vuonna 2028.

Hankkeen yhteydessä uusitaan myös asemia kuten esimerkiksi Kauklahdessa.

Kaupunkiradan jatke liittyy usealla tavalla myös Kirkkonummeen, vaikkei kunta ole itse hankkeessa millään tavalla mukana.

Lisäraiteet Kauklahteen mahdollistavat vuorotiheyden lisäämisen myös Helsinki-Kirkkonummi -liikenteessä.

Kirkkonummelle voidaan saada myös enemmän nopeampia nykyisenlaisia Y-junavuoroja, joilla on Espoossa vähemmän pysähdyksiä kuin U-junilla.

Kaupunkirata liittyy kiinteästi lisäksi lähijunavarikkohankkeeseen, jollaisen sijoituspaikaksi on ehdolla Mankki Espoossa tai Luoma Kirkkonummella.

Jos Kauklahteen ryhdytään liikennöimään hyvin tiheällä vuorovälillä, tarvitaan lisää junakalustoa.

HSL on edellyttänyt, että uusia lähijunia varten tarvitaan välttämättä uusi varikko rantaradalle.

Ennen koronaa hanketta pidettiin kiireellisenä. Matkustajamäärien pudotus korona-aikana on hillinnyt hankkeen kiireellisyyttä.

Kaupunkirata sivuaa lisäksi Pohjois-Kirkkonummea.

Suunniteltu Espoo-Salo -oikorata Veikkolan, Nummelan ja Lohjan kautta edellyttää lisäraiteita Espoossa, jotta kaukoliikenne ja lähiliikenne saadaan mahtumaan rantaradalle koko Espoon alueella.

Oikoratalinjaus erkanee rantaradasta Kauklahden jälkeen kohti Histaa ja Veikkolaa.

(5) kommenttia
Kommentit (5)

Kommentit (5)

Saapa nähdä miten paljon kustis ja aikataulu kusevat tämänkin projektin yhteydessä. Tai miten usein junaliikenne joutuu "katkolle" ratatöiden aikana... Enkä olisi kovin luottavainen senkään suhteen, että yhteydet Kirkkonumelle paljon paranevat. HSL:n ja kuntien talous on siinä mallissa, että lisävuoroja tuskin tullaan näkemään. Paine on päinvastoin karsia hiljaisen ajan liikennettä nykyisestäkin.
Skeptikko
Junavarikko voisi tehdä Länsiväylä / Kehä III risteykseen. Siinähän on jo puut kaadettu vuosia sitten joten eikö nyt maa ole jo valmis johonkin käyttöön?
Saisi Luomalaiset pitää peltonsa.
Hienoa että saadaan kaupunkirata työn alle. Ehkä joskus saamme hieman nopeammat lähijunayhteydet Helsinkiin niin että ei tarvitse jokaisella Espoon asemalla pysähtyä. Onhan toki Y-juna, mutta niitä menee harvoin.

Ainoa huono puoli on että hankkeessa oltiin hieman kunnianhimottomia - ehkä kustannusten takia - jonka johdosta radan huippunopeutta ei nosteta vaan se pysyy 120km/h tasossa, ja ainakin Tuomarilan, Koivuhovin mutkissa mennään vielä hitaammin.
sdkfz
Varikko voisi olla Ämmässuolla, jolloin jätevuori liiskaantuisi itsekseen.
Junat saataisiin jatkossa kulkemaan jouhevasti joka suuntaan.
Mr B
Kyllä Kauklahteen yksi varikko mahtuu. Lisätään maakuntakaavaan sopivaan kohtaan merkintä, niin se on siinä, eikä tarvitse muiden vaivoiksi varikkoja tunkea. Tätähän yritettiin Mankin ja Luoman kohdalle, jotka eivät kaupunkiradasta hyödy, vaikka muuta väitettäisiin.
Espoo maailmankartalle

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä