Voihan home!
Yli 30 vuotta toimittajana erinäisiin asioihin tutustuneena harvoin on niin monimutkaista asiavyyhteä kuin rakennusten sisäilmaongelmat.
Mutkat suoraksi –ajattelulla asian pitäisi olla selvä: Kun homeongelmia ilmenee, ne korjataan. Valitettavasti näin ei ole. Jos vikoja olisi helppo korjata, se olisi jo tehty, koska eihän näitä ongelmia kukaan tieten tahtoen halua ylläpitää.
Aluksi pitää todeta. Totta kai homeongelmia on paljon, ja tietenkin terveyttä vaarantavat asiat on ratkaistava.
Yksi iso kysymys on jo heti aluksi, miten home löydetään ja miten todetaan ne kohteet, joissa todellisia ongelmia on.
Toinen kysymys on vielä se, miten oireilevalla ihmisellä syy oireisiin löydetään, onko se sisäilma, ulkoilma tai jokin muu. Mutta se on lääketiedettä, en puutu siihen.
Puhun nyt muuten epätieteellisesti vain homeesta. Sehän kätkee taakseen yhden yliopiston verran kemiaa.
Vaikka jo yli 40 vuotta sitten käveltiin kuussa, homemittaria ei ole vieläkään keksitty. Jos olisi samanlainen homemittari kuin on esimerkiksi desibelimittari, olisipa helppo tutkia sisäilmat. Mutta kun ei ole.
Homeen toteaminen rakennuksessa on lähes aina vaivalloista ellei sitä ole isoja määriä. Kuvaava on, että yhä tänä päivänä ensimmäinen homemittari on ihmisen nenä. Huomattavasti kehittyneempi muoto on homekoiran kuono.
Kun epäilyjä on, seuraavan askeleen tutkimukset ovat jo aika monimutkaisia. Ilmasta voidaan mitata tiettyjä asioita. Usein se on vaikeaa, koska pitoisuudet ovat pieniä. Esimerkiksi uloshengitysilman hiilidioksidia pystytään mittaamaan. Tosin sekin onnistuu hyvin nuuhkaisulla: Onpas täällä raskas ilma.
Sisäilmatutkimukset ovat hinnakkaita ja vaativat paljon työtä ihan tilaajankin puolelta. Jos tehdään perusteellinen tutkimus, se maksaa useita tuhansia ja helposti kymmenenkin tuhatta.
Missään suurissa yksiköissä ei sisäilmatutkimuksia tehdä automaattisesti, jos joku epäily tulee. Ensin ainakin haistellaan, onko todennäköistä, että on hometta.
Silmälläkin voidaan jo todeta jotain. On olemassa tyypillisen ikäisiä, näköisiä ja sijainniltaan sellaisia rakennuksia, joissa voi olettaa olevan hometta.
Sisäilmaongelman ratkaisu olisi astetta helpompaa, jos hometta esiintyisi vain muutama vuosikymmen vanhoissa taloissa tai väärin remontoidussa. Mutta kun uusissakin rakennuksissa homettaa.
Yksi asia on ainakin varma. Oli talo uusi, vanha, korjattu, entisöity, mitä vaan, kaikkia rakennuksia on ylläpidettävä ja hoidettava. Kosteusongelma lähtee yleensä hyvin yksinkertaisesta asiasta liikkeelle. Ränni on lehtiä täynnä, tai myyrä on juuttunut salaojaputkeen.
Kirkkonummella 12.6.2014
Paavo Rantalainen
Kommentit (6)
MUTTA Kirkkonummella ei ole noita ohjeita haluttu ottaa vakavasti. On lähdetty aivan vääränlaisiin toimiin ; esim pikameikkausiin, joita on hätäpäissään tehty useassa pisteessä.
Keinotekoisin keinoin ei edelleenkään asiossa päästä hyvään lopputulokseen.
Nyt olisi viimeistään tehtävä muutoksia päättävien suhteen, siis ne vaihtoon, jotka ovat vuosien saatossa olleet näitä ihmeellisiä päätöksiä tekemässä.
Jos asiat olisi vuosien saatossa otettu oikeasti vakavasti ja hoidettu mahdolliset kattoremontit yms. Ei nyt vamraan olisi tällainen tilanne. Että useissa kiinteistöissä on pommi.
Mielestäni sisäilmaongelmat olisi erittäin helppo todeta ilman kalliita tutkimuksia vierailemalla kyseisen kiinteistön ilmanvaihtokonehuoneessa tarkastamassa, että ilmaa tulee ja menee puhtaiden suodattimien läpi, että ilmaa tarpeen mukaan lämmitetään/jäähdytetään oikein ja mikä tärkeintä että ilma oleskelutiloissa vaihtuu kokonaan kahden tunnin välein.
Aikaisemmin oli määräys, että ilmanvaihtokanavat on nuohottava 10 vuoden välein, tämä kuitenkin muutettiin suositukseksi, jolloin on mahdollista ja perusteltua jättää se tekemättä.
Hoidetun kiinteistön näkee melkeinpä jo ulkoa päin, kun katselee tiettyjä asioita.
Homeen mittaaminen huoneilmasta on vaikeaa, mutta kosteuden mittaaminen ei. Huoneilman kosteuden määrää meillä mitata juurikaan ennenkuin on pakko. D2 kohta 2.3.2.
Rakentamisessa on paljon luvanvaraisia töitä, mielestäni kiinteistönhoito pitäisi laskea myös näihin.
Ennen osattiin talonpito, nykyään ei ole (vero)varaa.
Tästä ongelmasta saa lukea joka päivä lehdistä jossainpäin Suomea. Asenteiden pitää muuttua aika paljon ennenkuin tämä ongelma saadaan korjattua.
Kirkkonummella on rahaa eri konsulteille . Terveyskeskuksessa on tehty sisäilmatutkimus kahden firman toimesta. Jotain pikameikkausta on johonkin osaan tehty. Mutta edeleenkin hoidettavat ja henkilökunta joituvat työskentelemään huonossa sisäilmassa.
Henkilökunta oireilee ja sairastelee. Ja eipä taida hoidettavillekkaan helppoa tuolla kuntoutua ?
Suhtautuminen huonon sisäilman aiheuttamiin vaikeuksiin on työnantajapuolelta ollut hyvin huonoa. Enemmänkin henkilöstöä on syyllistetty ja hiljennetty.
Kommentoi