(9) kommenttia

Aivotulehdusten määrä kasvoi selvästi Kirkkonummella – koko kunnassa TBE-rokotusten suositus

Punkkeja esiintyy yhä vain enemmän.

Puutiaisaivotulehdusten lukumäärä on jatkanut selvästi kasvuaan Uudellamaalla. TBE-tapaukset keskittyvät tiettyihin kuntiin kuten Kirkkonummelle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella diagnosoitiin viime vuonna 81 TBE-tapausta, kun taas toissa vuonna tapauksia oli 46.

Helsingin ja Uudenmaan tilanne noudattelee koko maan trendiä, sillä TBE:n kokonaistapausmäärässä on tehty ennätys jo kahtena vuotena peräkkäin.

Vuonna 2021 koko Suomessa todettiin 151 TBE-tapausta.

Kirkkonummella rekisteröitiin viime vuonna 11 puutiaisaivokuumetapausta. Määrässä on huomattava nousu, koska viiden viime vuoden aikana tapauksia on ollut yhteensä 22.

Esimerkiksi Vihdissä ja Nurmijärvellä ei ole viiden vuoden aikana tullut tietoon yhtään TBE-tapausta. Espoossa samalla ajanjaksolla on ollut 29 tapausta.

Kirkkonummella onkin määritelty jo kaksi aluetta viranomaisten (THL) riskiluokkaan, jolloin TBE-rokotukset ovat maksuttomia.

> Kirkkonummella otettiin toinenkin alue punkkien riskialueeksi – TBE-rokotteen saa maksutta (Viisykkönen 1.3.2022)

TBE-viruksen aiheuttama tauti voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia ja pitkäkestoisia neurologisia oireita. Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa.

Rokottautuminen suojaa kuitenkin taudilta, vaikka virusta kantava puutiainen pääsisikin puremaan.

Rokote ei kuitenkaan suojaa toiselta punkin levittämältä yleisemmältä taudilta borrelioosilta, johon on olemassa lääkitystä.

THL on antanut tietyille alueille suosituksen rokottautua TBE:tä vastaan. Se koskee pääasiassa alueilla pitkäaikaisesti oleilevia henkilöitä, jotka liikkuvat lumettoman maan aikana paljon luonnossa.

Uudellamaalla tällaisia alueita ovat muun muassa koko Kirkkonummi, Espoo, Lohja, Siuntio, Raasepori ja Inkoo.

Näillä alueilla TBE-rokotus maksetaan itse.

 

(9) kommenttia
Kommentit (9)

Kommentit (9)

Valkohäntäpeurat lihoiksi ja pois meidän metsistä ja puutarhoista. Ovat muuten vieraslaji täällä ja tappavat ja aiheuttavat kolareita ja sairastumisia. Miten päättäjiemme kiinnostus kurtturuusun tuhoamisesta saataisiin käännettyä näiden Laukon peurojen tuhoamiseen. Kurtturuusu ei tiettävästi ole vielä ketään tappanut.
vihainen
Eioo rahoja rokottaa koko perhettä. Punkkeja löytyy melkein joka päivä joltain meidän hapsista. Pynkkisyyniä ei kukaan jaksa joja pv tehdä.
Isoperhe
Ei ole varaa rokotuttaa 5henkistä perhettä.
Valitettavasti
Ampukaa enemmän peuroja niin päästään tästä ongelmasta.
Kissaomistaja
Punkkijunat eli peurat vähennettävä heti!
Tulehtunut
THL määrittää kansallisen rokotusohjelman, ja vain ne rokotteet tulevat kunnille maksutta. Eli muille kuin Masalan ja Luoman alueen asukkaille Kirkkonummen pitäisi hankkia ja maksaa punkkirokotteet itse. Kukahan osaisi laskea onko se kannattava menoerä verrattuna ehkä yhden sairastumisen ehkäisyyn? Kolmen rokotteen sarja ehkä parillekymmenelle tuhannelle ihmiselle maksaa pitkän pennin.

Punkkejahan on kyllä joka puolella, mutta vain tietyillä alueilla ne kantavat merkittäviä määriä TBE-virusta. Alue taitaa kyllä laajentua pikku hiljaa.
Mikä on järkevää?
Ihan ehdottomasti pitäisi saada rokotteet ilmaiseksi koko Kirkkonummella! En näe mitään järkeviä perusteluja, miksi vain kahdella alueella ilmaista. Peuroja = punkkien kuljettajia liikkuu pihoissa ja punkkeja saa nyppiä eläimistä ja lapsista maaliskuusta joulukuuhun.
Rokotteet ilmaiseksi!
Punkit maksaa Suomelle 100-200 miljoonaa euroa vuodessa. Kaurinlihan arvo 18 miljoonaa, metsästäjälle.
Tästä vieraslajista pitää päästä eroon.
Aivan ensimmäiseksi niin talviruokinta on kiellettävä. Toiseksi metsästystä lisättävää.
Järjetöntä
Nyt maksetaan hintaa itse aiheuttamastamme ilmastonmuutoksesta. Punkkien ohella myös kirjanpainajatuholaiset tuntuvat iskevän kuusiin tänä kesänä yhä voimakkaammin. Näiden epämiellyttävien asioiden takana on tolkuton kuluttamisemme.
Punkkipoliisi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä