(5) kommenttia

Espoon ensimmäinen tuulivoimala näkyy pitkälle Kirkkonummelle – torni kohoaa noin 200 metriin

Ämmässuon tuulivoimala havainnekuva (Ramboll)

Espoon ja laajemminkin koko pääkaupunkiseudun ensimmäinen iso tuulivoimala on tarkoitus pystyttää aivan Kirkkonummen rajan tuntumaan Ämmässuolle.

Hanke on ollut vireillä lähes kahdeksan vuotta. Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina asemakaavan, joka sallii voimalan rakentamisen.

Voimala tulee HSY:lle, ja se tuottaa sähköä Ämmäsuon alueen ekoteollisuuskeskukselle. Alueelta on kaatopaikka lopetettu ja toiminta liittyy nykyisin kiertotalouteen.

Uusi tuulivoimala voi kohota merenpinnan tasosta korkeintaan vajaaseen 270 metriin lähinnä lentoliikenteen turvallisuuden takia. Maanpinnasta voimala on noin 200 metriä korkeudella.

Valmistuessaan tuulivoimala näkyy pitkälle Espooseen ja Kirkkonummen puolelle. Voimalan lapojen pyörimisen voi nähdä muun maussa Kauhalan pelloilla Kirkkonummella.

Veikkolaan Ämmässuolta on matkaa 6-7 kilometriä, ja voimala jää siten taivaanrannan taakse Veikkolasta katsottuna.

Ämmässuon lähiseudun asukkaissa tuulivoimala on herättänyt vastustusta. Myös Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa on ehdottanut voimalalle toista sijaintia.

Melu- ja välkemallinnusten mukaan tuulivoimalan melutaso jäisi päivä- ja yöajan ohjearvojen alle. Myös välkevaikutus olisi vähäinen.

Myös maisema- ja luontovaikutukset on arvioitu HSY:n tilaamissa selvityksissä kokonaisuutena vähäisiksi.

Tietyillä alueilla tuulivoimala voi selvitysten mukaan kuitenkin heikentää sekä asumisviihtyvyyttä että virkistyskäyttöä.

Kolmperän kaakkoislaidalla sekä koillis- ja lounaispuolella yksittäisillä asuin- ja lomarakennuksilla muuttaa maisemaa ja lisää välkettä. Lentoestevalojen vuoksi tuulivoimala näkyy laajimmin öisin.

Yöaikainen melu lisääntyy eniten tuulivoimalan välittömässä läheisyydessä sekä sen etelä- ja lounaispuolella, tuulivoimalan asemakaavaselostuksessa todetaan.

HSY:n mukaan tuulivoimalan rakentaminen voitaisiin aloittaa vuonna 2024.

Voimala tuottaisi vuodessa sähköä arviolta 12 000 megawattituntia, mikä vastaa noin 600 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

(5) kommenttia
Kommentit (5)

Kommentit (5)

Ei näitä myllyjä tule,kun kaiken maailman matit vastustaa lepakkopeloissaan.
hyvä hanke
Juu nyt kansanliike pystyyn. Nyt on erityisen ajankohtainen hetki vastustaa kaikkea uusiutuvan energian tuotantoa. (Tosin ei se yksi mylly taida paljon jauhaa.)
Samalla vaivalla useampi, kiitos!
Kirkkonummele ei suositella niitä
sähkömyllyä, kun täällä ollaan niin
herkkiä meluille, mielummin ollan ilman
sähköä kun riskeerataan että korvat
vaurioituvat.

Mutta, mutta, miten saadaan ne uudet
sltahissit toimimaan ilman sähköä ?

Ehkä on palattava siihen höyrykoneaikaan.

Mutta miten saadan poltoainetta siihen
höyrykattilaan kun puunkato on kielletty
kunnan mailla?
Ongelmia riittää !
Kyllä kai taas joku Kirkkonummelainen laittaa protesti sisään, eihän tuollainen käy.
Espoossa ostataan muutakin kun vuokratalojen tekoa.
Mitenkäs meluvaikutus yhdessä Turuntieltä meluaidoilla voimistetun melun kanssa? Veikkolan keskustassa on jo nyt aikamoinen kohina ympäri vuorokauden.
Veikotar

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä