(10) kommenttia

HSL miettii uusia lippumalleja: Tasahinnalla voisi matkustaa 68 euroa/kk mielin määrin, mutta kunnalle malli on kallis

Helsingin seudun joukkoliikenteeseen on selvitetty uusia matkalippumalleja kolmen uuden vaihtoehdon pohjalta. Kyselyssä tasamalli saa eniten kannatusta.

HSL on verrannut tulevaisuuden matkalippumalleja nykyiseen vyöhyke- ja hinnoittelujärjestelmään. Tällä hetkellä HSL-alue on jaettu neljään vyöhykkeeseen, jossa Kirkkonummi on uloin D.

Uusissa malleissa vyöhykkeitä on yhdistetty ja ääripäässä on tasamalli, jossa matkalippujen hinnat olisivat samat koko alueella.

Esimerkiksi Siuntiosta Sipooseen voisi matkustaa samalla hinnalla kuin Helsingin keskustassa raitiovaunumatkan.

Tasamallissa suurimmat hyötyjät olisivat alueen kehältä nykyvyöhykkeitä ylittävät matkustajat kuten kirkkonummelaiset.

Tasamallivertailussa kuukauden seutulipun hinta on nykyhinnoin 68,50 euroa, kun taas tällä hetkellä koko alueen (ABCD) seutuilippu maksaa 142,70.

Tasahinnoittelussa kertalipun hinta olisi aina 3,10 euroa (ABCD nyt 5,70 euroa).

HSL:n laajassa asiakaskyselyssä tasahinnoittelu saa parhaimman vastaanoton ja erityisen positiivisesti suhtaudutaan ajatukseen reuna-alueilla, joilla lippujen hinnat laskisivat eniten.

Kyselyssä 62 prosenttia vastaajista piti tasamalli reiluna ja selkeänä.

HSL:n tavoitteena on kaikissa malleissa saada joukkoliikenteeseen lisää matkustajia. Toisaalta HSL:n lipputulot eivät saisi vähentyä.

Tavoite on kova, koska ennusteen mukaan vielä vuonna 2024 joukkoliikenteen käyttö on HSL-alueella lähes 10 prosenttia pienempi verrattuna ennen korona-aikaa.

Tavoitteissa painavat myös ilmastonmuutos ja sen hillitseminen. Kestäviä liikennemuotoja olisi lisättävä.

Kestävien kulkutapojen käyttö lisääntyisi selvitysten mukaan uusissa lippumalleissa erityisesti Kirkkonummella, Keravalla ja Sipoossa.

Kuntien kustannusten kannalta lippumallit ovat kaksipiippuinen juttu.

Kun lippujen hinnat laskevat, joukkoliikenteen käyttö lisääntyy, mikä kasvattaa kunnalle kohdistuvia kustannuksia.

Kaikissa malleissa Helsingin ja Kauniaisen kuntaosuus laskee ja muiden kuntien kuntaosuus nousee.

Tasalippumalli nostaisi Kirkkonummen kunnan joukkoliikennekustannuksia selvityksen mukaan jopa 35 prosenttia, mikä on rahassa lähes 3 miljoonaa euroa vuodessa.

Kirkkonummi maksaa tätä nykyä HSL:lle 7-8 miljoonaa euroa vuodessa.

Matkalippumalleista kysytään seuraavaksi kuntien mielipidettä.

HSL:n selvityksen päätelmänä on, että vaikutustenarvioinnin perusteella tavoitteiden kannalta paras vaihtoehto olisi tasahinnoittelu.

> HSL miettii uutta hinnoittelua: Ääripäässä tasamalli, jolloin seutulipun hinta puolittuisi Kirkkonummella (Viisykkönen 10.11.2021)

> HSL: Hinnoittelumallit (8.6.2022)

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Autoilijan kommentista tuli mieleen että olisikohan kysyntää "ulkojokeri" -bussille, eli sellainen linja joka lähtisi Kirkkonummen asemalta, ajaisi siitä sitten Kehä III:sta lentoasemalle ja mahdollisesti vielä siitäkin pidemmälle itään. Tällä hetkellä tuo matkustussuunta on matka-aikojen suhteen mahdoton.
sdkfz
Mitä väliä lipun hinnalla on kun ottaa huomioon kuinka VR tökkii koko ajan juniensa kanssa.
Junalla ja bussilla kestää yli kaksi kertaa kauemmin liikkua töihin tai edes stadiin! Lisäksi kunnassa ei voi asua ilman omaa autoa, yhteyksiä ei ole ja matkat kestää ikuisuuden.
Kiitos ei, emme koskaan tule enään käyttämään HSL liikennettä.
Oma auto takaa luotettavan ja nopean liikkumisen
Jos saadaan oma bussilinja kehä 3:lle, K:nummi-Helsinki, vaihdan heti julkisiin! Nykyään menee julkisilla 2 h ja omalla autolla 40 min työpaikalle.
Autoilija
Reilu 10 miljoonaa euroa vuodessa maksaisi Kirkkonummen joukkoliikenne veronmaksajille. Mielestäni aika paljon. Varsinkin kun vain osa voi käyttää sitä. Lippujen hintaa pitää nostaa ja veronmaksajien osuus vähentää. Se olisi reilumpaa.
Mietiskelijä
Vahva tuki tasamallille! Voidaan nähdä myös vihreänä sijoituksena.
Raiteille
Ennen metroa Masalasta Ruoholahteen pääse 35 minuutissa ovelta ovelle. Metron jälkeen 45 min - 1t. Omalla autolla työmatka taittuu 25 minuutissa, ovelt ovelle. Vanhalla autolla kun ajaa niin kustannukset on melko pienet, nyt varmaan julkiset vähän halbempia kun bensan hinta on noussut.
Keijo
Tämä olisi niin hyvä idea! Jättäisin auton suosiolla kotiin ja julkisin töihin julkisilla
Pernilla
Taitaa tuo kustannus olla pientä, jos sitä vertaa rakennushankkeiden budjettiylityksiin. Ajatuksena kannatettava, jos väki halutaan joukkoliikenteen käyttäjiksi.
Abra
En käyttäisi vaikka lippu olisi ilmainen. Omalla autolla menee 1h 20 min päivässä työmatkoihin
Julkisilla 4-4,5h päivässä, joskus enemmänkin.
Autolla
Kolme miltsii on taskuraha,jos miettii mihin kaikkeen hevon humppaan rahaa on syydetty.
Et sillee.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä