(23) kommenttia

HSL: Uudet junavarikot on pakko saada – väläyttää Y-junien poistamista ja lisähintaa ruuhkajuniin

Yhtenä mahdollisena varikkoalueen paikkana on esitetty Luomaa. (kuva: Väyävirasto)

HSL aikoo patistella lähikuukausina alueensa kuntia ja kaupunkeja ottamaan tosissaan uusien junavarikkojen tarpeen. Asia sivuaa läheisesti Kirkkonummea.

Väylävirasto on esitellyt jo alustavia suunnitelmia ja vaihtoehtoja uusien varikoiden paikoiksi. Kirkkonummella on nostettu esiin Luoma ja Vuohimäki sekä Espoon puolella Mankki.

Lähijunaliikenteen järjestäjä HSL lisää nyt kierroksia varikkokeskusteluun. HSL:n hallitus saa laajasti perustellun esityksen asiasta ensi tiistaina.

HSL:n viranhaltijoiden laatimien perustelujen mukaan uudet varikkoalueet ovat täysin välttämättömiä, jotta lähijunaliikenteen kasvuun voidaa varautua.

Matkustajamäärät ovat kasvaneet lähijunissa nopeammin kuin joukkoliikenteessä keskimäärin. Tämä näkyy varsinkin rantaradalla ruuhkaisina junina.

Junia tarvitaan lisää, ja niiden hankinta olisi HSL:n mukaan aloitettava piakkoin, koska prosessi kestää vuosia. Tavoitteena on 30-40 uuden junayksikön hankinta vuoden 2025 jälkeen.

Samoihin aikoihin alkaa myös nykyisten Flirt-junien peruskorjaus, mikä vie kalustoa pois käytöstä.

Lähijunakaluston omistaa lähes kokonaan kaupunkien omistama junayhtiö. Junia vuokraa VR, joka hoitaa liikennettä.

HSL painottaa, että uutta kalustohankintaa ei voida käynnistää, ellei ole tietoa ja varmuutta, että myös uutta varikkotilaa saadaan sekä pääradan että rantaradan liikenteeseen.

Jos kalustoa ei ole tarpeeksi, pitää liikennettä sopeuttaa. Käytännössä se tarkoittaa tarjonnan keskittämistä sinne, missä on eniten kysyntää, eli rantaradan suunnalla Helsinki-Leppävaara-välille ja pääradan suunnalla Helsinki-Tikkurila -välille.

Espoon kaupunkiradasta odotetaan rakennuspäätöstä ensi vuonna. Jos lisäraiteet saadaan Leppävaara-Kauklahti -välille, tarvitaan liikenteeseen lisää junia.

Tavoitteena on ajaa 10 minuutin vuorovälillä Kauklahteen kaupunkiradan junia, jotka pysähtyvät kaikilla asemilla, ja nopeita junia Kirkkonummelle 15 minuutin vuorovälillä, sekä jatkaa yksi juna tunnissa Siuntioon.

Jos uutta kalustoa ei voi hankkia varikkotilan puuttuessa, HSL tarjoaa aika karuja vaihtoehtoja lähivuosina.

Jos kalustoa ei ole tarpeeksi kaikille radoille, lähijunia pitää lyhentää nykyisestä. Nyt niitä ajetaan 1-3:lla yksiköllä.

Rantaradalla kapasiteettia vähennettäisiin samalla, kun matkustajamäärät kasvavat, jolloin rantaradan junat ovat seisomakuormassa käytännössä jo Espoon keskuksen kohdalla, perusteluissa todetaan.

Kysymykseen voisi tulla Y-junien yhdistäminen U-junaan, jolloin nopeammat yhteydet Kirkkonummelta poistuisivat.

Myös lipunhintojen porrastus voisi tulla eteen. Ruuhka-aikana matkustus olisi kalliimpaa kuin muulloin. Lisäksi polkupyörien ja lastenvaunujen maksullisuus toisi tilaa juniin, todetaan perusteluissa.

HSL:ssä hintaohjausta pidetään epätoivottavana keinona joukkoliikenteen kehittämisen kannalta.

HSL:n hallitus käsittelee junavarikkoasiaa tiistaina 26.11.

(23) kommenttia
Kommentit (23)

Kommentit (23)

Joukkoliikenteen kehittäminen entistä enemmän voittoa tuottavaksi ja matkustajien kiusaamiseksi ottamalla maksuun ruuhka-aikojen lisämaksut ja lastenvaunujen ja polkupyörien maksullisuus on tie kirkkonummelaisasukkaiden pois muuttoon kunnasta Espoon puolelle.
Pitäkööt varikkonsa muualla, niinkö ?
...ja liikakiloista lisämaksu?
Jos kunta ryssii tämänkin asian olemattomalla päätöksentekokyvyllään, niin tulevat sukupolvet varmaan tutkivat ihan väitöskirjapohjaisesti, miten tällainen tyhmyys kuntatasolla oli mahdollista 2010 -luvulla.
Nyt järki pois lipaston laatikosta ja osoitetaan varikolle paikka ihan mistä vaan Kirkkonummelta, että pysyy edes ne junayhteydet mitä vielä on!
Rabitos
Meidän pieni kuntamme on tässä asiassa välikädessä suurempien etujen painaessa päälle. Kunnanjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja voisivat ehdottaa keskusteluyhteyttä varikosta päättävän organisaation kanssa. Parempi hakeutua yhteistyöhön ja löytää kompromissi kuin ajautua epäsopuun ja huonoon ratkaisuun.
Jälkimmäisestä koemme aamulla kun bussit seisovat.
Mietiskelijä
Näyttäkää Vuohimäen suunnittelualue kartalla. Muuten sanoisin että Kirkkonummella vastustetaan kaikkea.
näyttö
Miten olis vaikka Inkoo? Saisi samantien sinnekin rautatieyhteydet kuntoon, varmasti ilomielin ottaisivat.
Jahvetti
Vuohimäen alueelle, mutta kuntarajan toiselle puolelle Siuntioon. Jos ei hekään suostu, niin valtion tulisi maksaa kunnon kipurahat Siuntiolle, niin eiköhän se käy.
Tsela
Jos Kirkkonummi haluaa varmistua siitä, että juna kulkee tulevaisuudessakin, niin Vuohimäki on varmasti paras vaihtoehto. Ainoa haitta olisi ne junat jotka kulkevat tyhjillään, mutta vaikea on nähdä sitäkään kovin isona haittana. Itse varikko olisi metsässä piilossa
Junajärkeilijä
Jos varikko tulee Vuohimäkeen on mahdollista joskus saada kaupunkirataa jatkettua Kirkkonummelle asti. Muuten nopeita junayhteyksiä ei koskaan saada Kirkkonummelle. Nykyiset matka-ajat Kirkkonummelta Helsinkiin ovat naurettavan huonot, eivätkä millään tavalla tue ihmisten laajempaa siirtymistä julkisen liikenteen käyttäjiksi. Oma auto on tällä hetkellä välttämätön jotta lapsiperheen arki aikatauluineen saadaan sovitettua yhteen.
Autoileva ilman vaihtoehtoja
Rantarata Kauklahden jälkeen poikki. Kirkkonummelta pääsee tulevaisuudessa busseilla Espoonlahden metroasemalle ja siitä bussia vaihtamalla Kauklahteen, jos junaa tarvii. Ei tarvi yhtään junaa lisää eikä siten raiteitakaan.
halvin ratkaisu
Haluaisin nähdä perustelut mitä kirkkonummi tästä hyötyy?
Mitä positiivista tämä toisi kuntalaisille?
Miksi ihmeessä pitäisi suostua?
Ei se varikko tarkoita lisää matkustajaliikennettä. Sinne menee junia huoltoon eli Kirkkonummelle tulee satoja junia lisää tukkimaan raiteita entisestään. Pahimmassa tapauksessa varikko jopa hidastaa Kirkkonummen liikennettä.
unelmahötöt pois
Kuinka monta raidetta pitää Espoon ja Kirkkonummen välille rakentaa, jotta varikkoliikenne toimii haittaamatta "aikataulun" mukaista junaliikennettä? Selitykseksi ei riitä, että siirrot tehdään yöaikaan. Länsi-Uudenmaan raideliikenne yhdellä ja kahdella raiteella ei nytkään toimi.
haloo helsinki
Junayhteydet Helsinkiin tulevat säilymään surkeina vielä vuosia jos parantuvat koskaan. Ennenkuin Espoon kaupunkirata saadaan valmiiksi ratakapasiteetti on rajoitettu ja lisävuoroja ei mahdu. Kaupunkiradan rakentaminen kestää vuosia ja päätöstäkään ei ole vielä tehty ja nykyinen liikenneministeri tuntuu kovin nihkeältä tekemään tällaisia investointeja.

Espoolaisilla on E-junan ansiosta mukava 15 min vuoroväli, tätä tuskin saadaan ikinä Kirkkonummelle.
sdkfz
Varikko Vuohimäkeen. Sillä saadaan lisäraiteita Kirkkonummelle asti, jonne niitä myös tarvitaan. Miksi "kaupunkirata" loppuu Kauklahteen? Mikä on todennäköisyys saada lisäraiteita Kirkkonummelle, jos varikko jämähtää Mankki/Luoma-alueelle?
Miettikääs nyt vähän
On se ihme juttu, kun pari luomalaista änkyrää saa hidastettua koko alueen kehitystä ja lopulta poistettua vähäisetkin toimivat junayhteydet muilta radan varren asukkailta.
Luomasta länteen
Eikös siinä ole porkkanaa ihan riittämiin, että nopeat yhteydet saataisiin Kirkkonummelta Helsinkiin vartin välein?

Nyt järki käteen ja varikko Kirkkonummelle niin tulevaisuudessa saadaan nauttia kunnollisista junayhteyksistä.
PL
Ei muuta kun varikko Masalaan. Mikä tässä on ongelma? Samanlaista peltoa ja ryteikköä on Kirkkonummi täynnä, joten luontoarvoihin vetoaminen on vaan naamioitua Nimbyilyä.
Junailija
Junalla matkustaminen on henk. koht kalliimpaa kuin oma auto joten huonontakaa vaan palvejuja.Johan sitä tehtiin kertaalleen karsimalla Inkoo. Pasilan näköistä karmivaa junavarikkoaluetta ei missään nimessä voida sijoittaa Luoman alueelle. Alue tulee olla paikassa jossa sitä ei tarvitse päivittäin katsella ja jossa se ei pilaa maisemaa. Luomasta ei sellaista löydy. Varikot sinne missä palvelutkin ovat parhaalla tasolla. Hyödyt ja haitat samaan koriin.
Varikko Hesaan
No nyt on asia. Ihmiset haluavat junia mutta huoltoa ei tarvita silti ne pitää toimia 24/7.
En haluaa tankata autoa mutta kyllä ajaa.
Jo nyt on kiitettävästi toteutettu heikennyksiä Kirkkonummella junavuoroja lakkauttamalla (IC ja Y). Kaiken huippu on, että hitaaseen L- nyljytysjunaankin kulku on vaikeaa, koska Kirkkonummen asema on ollut yli vuoden pimeänä työmaa-alueena.
Varikkoasiakin nousi pintaan yhtä nopeasti, kuin junavuorojen lakkauttaminen taannoin. Missäköhän Kirkkonummen edustajat piileksivät?
Apostolin kyydillä
No eihän Kirkkonummelle tule edes nopeita Junia nytkään. Joten mitä tuo nyt muuttasi. Kirkkonummelta Helsinkiin matka kestää jo nyt junalla lähes 40min ja bussi metro yhdistelmällä 1h10min. Ei Kirkkonummella voi kukaan asua ilman omaa autoa jos liikkumaan haluaa päästä yhtään mihinkään.
Turha uhkailla
Onko Kirkkonummen päättäjillä ideoita? Varikkoasian ratkaisulla on merkittävä vaikutus Kirkkonummen tulevaiauuteen. Näivettyykö kunta vai tuleeko tästä kasvukunta?
Jotenkin ei ole luottoa, että tämä menee hyvin
Kaikki tietää että porkkana on parempi motivaattori kuin keppi...
Mitäpä jos HSL miettisi kunnon porkkanaa tarjottavaksi kepin sijaasta
Porkkana vai Keppi?

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä