(0) kommenttia

Huomasitko: Kello oli 13,7 mikrosekuntia pielessä – K-nummella havaittiin

Kylmälän Metsähovissa tarkkaillaan maailmankaikkeuden menoa 14-metrisellä radioteleskoopilla. (kuva: Aalto-yliopisto)

GPS-satelliittipaikannukseen perustuva yleismaailmallinen kellonaika näytti  vuorokauden väärää aikaa. Se huomattiin tiistaina Kirkkonummen Kylmälässä.

Tavallinen kansalainen ei kellon väärää aikaa taatusti huomannut, sillä kysymys oli 13,7 mikrosekunnista. Yksi mikrosekunti on sekunnin miljoonasosa.

Metsähovin radio-observatorion vetymaser-atomikellon automaattinen valvontajärjestelmä hälytti tiistaina hieman puolenpäivän jälkeen, että GPS-satelliittipaikannuksen välittämä kellonaika oli hypännyt äkillisesti väärään aikaan.

– Ilmoitimme tästä välittömästi muille radioastronomisille tutkimuslaitoksille, jotka vahvistivat ilmiön omista valvontatiedoistaan, laboratorioinsinööri Ari Mujunen kertoo.

Ilmiötä seurattiin Metsähovissa tiiviisti koko vuorokauden ajan ja todettiin, että GPS-ajan viimeinen havaittu ”aikahyppely” päättyi noin kello 12:00 UTC-aikaa (sama kuin Greenwichin aika).

Aikahyppy havaittiin Kirkkonummen lisäksi muun muassa eri radiotutkimusasemilla Kiinassa, Puerto Ricossa ja Australiassa.

Syytä aikahyppyyn ei tiedetä tarkkaan. Se saattoi olla jossain GPS-satelliittien ohjailukeskuksessa.

GPS-kellonaikaa käytetään yhä enemmän erilaisten järjestelmien synkronointiin ja maailma on riippuvainen hyvin tarkasta atomikellojen näyttämästä ajasta.

> Tässä viedään Kylmälän perukoille uusia antenneja (24.9.2015)
> Kirkkonummella nähdään auringonpimennys vaikka pilvien läpi (19.3.2015) 

 


(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä