(19) kommenttia

Junat eivät pysähdy Kirkkonummella – VR: Merkittävä säästö ja se syntyy näin

Kaukojunat ajavat 27.3. lähtien Kirkkonummen ohi pysähtymättä. Junaliikenne oli 12.1. vaikeuksissa lumipyryn takia.

VR:n päätös lopettaa 27.3. lähes tyystin kaukojunien pysähtyminen Kirkkonummella on kohauttanut monia. Nyt VR perustelee päätöstä ja paljastaa kuinka monta kaukojunamatkustajaa Kirkkonummella on.

VR:n suunnittelujohtaja Antti Tuominen myöntää, että viiden minuutin säästö matka-ajassa Helsinki-Turku  -välillä voi tuntua pieneltä ja lähes merkityksettömältä. Tuomisen mukaan taustalla on huomattavasti suurempia asioita kuin pelkkä matkustajien ajansäästö.

− Kun viisi minuuttia saadaan pois matka-ajasta, kulkee juna Helsinki-Turku –välin selvästi alle kahdessa tunnissa [1 h. 53 min.]. Tällöin Turusta tuleva juna voi lähteä lähes heti takaisin eikä joudu seisomaan Helsingin asemalla tuntia niin kuin nykyisin, Tuominen selittää.

Tuominen toteaa, että muutoksesta syntyy kaksi merkittävää etua.

− Rantaradalta saadaan päivässä kalustosta pois yksi juna, kun junien seisonta-aika vähenee. Tämä on erittäin merkittävä säästö VR:lle kalusto-ja henkilöstökustannuksissa.

Toisaalta Helsingin erittäin ruuhkaisen ratapihan tilannetta helpotetaan, kun Turun-junat ovat asemalla huomattavasti vähemmän aikaa kuin nyt.

Tuominen ei suostu sanomaan kuinka paljon euroissa säästöä syntyy, mutta muistuttaa että yksi junarunko maksaa miljoonia ja pääomakustannukset ovat merkittäviä. 

Kokonaisuuteen kuuluu, että VR haluaa ehdottomasti, että aikataulut ovat aamusta iltaan yhtenäiset eli junat tulevat ja lähtevät joka tunti samalla kellonlyömällä.

− Ruuhkaisella rantaradalla tarvitaan vakioaikataulu senkin takia, että liikenne pitää sovittaa HSL:n lähijunaliikenteen aikatauluihin, Tuominen perustelee. 

VR:llä on Tuomisen mukaan koko toiminnassaan tavoitteena matka-aikojen pienentäminen ja lipunhintojen alentaminen. – Kun kustannuksia karsitaan, lippujen hintoja voidaan laskea.

Kuinka monta matkustajaa Kirkkonummella? 

Kirkkonummen asemalla on Tuomisen mukaan keskimäärin päivässä 100 matkustajaa, jotka joko tulevat kaukojunaan tai lähtevät junasta.

Kaukojuna-asemana Kirkkonummi on pieni. Esimerkiksi Siuntiossa on lähijunamatkustajia VR:n mukaan keskimäärin noin 250 päivässä.

VR on luvannut järjestää 27.3. lähtien bussikyyditystä Kirkkonummelta Karjaalle liityntäyhteytenä Turun-juniin.

VR aikoo järjestää Karjaa-yhteyden pikkubussilla kolme kertaa päivässä. Bussi ajaa aamulla, keskipäivällä ja iltapäivällä. Vuoroilta on yhteys Turkuun meneviin juniin.

Tällä hetkellä Kirkkonummella pysähtyy 13 kaukojunavuoroa suuntaansa. Maaliskuun lopun jälkeen vain aamun ensimmäinen juna Turkuun ja illan viimeinen juna Helsinkiin pysähtyvät Kirkkonummella.

Lue lisää: 
> Kaukojunien pysähdykset loppuvat Kirkkonummella lähes kokonaan (29.1.)
> Pääkirjoitus: Tämähän on kuin 1944-56 – junat eivät pysähdy Kirkkonummella (29.1.)

 

(19) kommenttia
Kommentit (19)

Kommentit (19)

VR on muuttanut tilastoja laittamalla halvemman hinnan Helsinki-Turku lipulle kuin Kirkkonummi-Turku lipulle. Eli useimmat ostavat Hki-Tku lipun ja tilastojen mukaan kukaan ei nouse Kirkkonummelta Turkuun. Hienoa toimintaa!
kirkkonummelainen-tku:ssa opiskeleva
On tainut unohtua, miksi junat ylipäätänsä kulkee. Ei sen takia, että niitten lakkauttamisesta syntyy säästöä. Kannattaa varmaan sulkea koko rantarata, niin tulee kunnon säästöt. Kyllä ihmiset sitten löytää jonkun kulkutavan tai sitten pitää vaan muuttaa jonnekin missä julkiset yhteydet toimii.
tuohtunut
Mitess on esim myös koulujen kannalta, tämän takia monet eivät edes harkitse menevän kouluihin turun suntaan koska kestäisi liian kauan. Eli monet koulutkin menettävät tässä hommassa.
Anonyymi
Uskomatonta touhua! Junat kulki ihan ok monta vuotta, kunnes vr muutti aikatauluja ja sen jälkeen mikään ei toimi. Nyt priorisoidaan Turun juna. Onko tosiaan matkustajia niin paljon hki-Turku, että kannattaa uhrata Kirkkonummelaisten, Siuntiolaisten ja Karjaalta tulevien työmatkaliikenne?? Ja tietenkään kunnan päättäjät ei voi muuta tehdä kuin, juoda kokouksessa kahvia ja ihmetellä.
Kirkkonumelta julkisilla Helsingissä työssä käyvä
Ei kai kukaan oikeasti usko VRn tilastoihin? Jo syksyllä nähtiin miten Siuntion kohdalla tilastot olivat täysin väärät.
joopa joo
Viime viikolla juuri uutisoitiin, että kehyskuntiin muuttaminen ei enää houkuttele kuten ennen. Ihmiset haluavat hyviä palveluita ja hyvät liikenneyhteydet, kahden auton omistaminen ja asuminen metsässä ei enää tunnukaan niin hyvältä. Kohta ei houkuttele asua edes radan varressa vaan Rööperi ja Töölö tuntuvat ihan siedettäviltä vaihtoehdoilta.
Siiri
Olen luullut että junan on tarkoitus kuljettaa ihmisiä paikasta toiseen, ei kytätä aikaa josta pääsee alkuasemalta pääteasemalle tai miettiä saadaanko joitain junia pois kokonaan. Tällä tavalla kun edetään niin lopulta ajan saatossa voi lakkauttaa koko VR:n.
Käsittämätöntä tämä nykyaikainen ajattelumalli, kaupat pitää olla kellon ympäri auki, mutta terveysasemat menee kiinni tai iltaisin/yöllä/viikonloppuna ei asiaa. Junat suhahtaa ohi kun et lähde "tärkeältä" asemalta. Vähän tulee lunta "niin kun ennen vanhaan" on bussiliikenne seis ja lapset ei pääse kouluun ja porukat töihin. Muuttovirta kasvaa niin Kirkkonummelle,Siuntioon ja Inkooseen jne ja odotetaan väkiluvun kasvua niin palvelut heikkenee sitä mukaa. Ei ymmärrä...kansalainen ei ole oikein minkään arvoinen kun kaikki, perustoimminnotkin on maksimivoittoa tavoittelevaa toimintaa.
Petri
Jännästi tämä VR-päätöksen ajankohta, sillä sitä ennen 26.1.2016 tuli 60 v. täyteen Porkkalan alueen palauttamisesta Suomelle... merkkipäivän "muistamista".
Anonyymi
Ei kannata käyttää kaukojunaa, hankala mennä pummilla
Massarepe ostarilta
Miten matkustajamäärä on laskettu? Monesti Helsinki-Turku-lippu on halvempi kuin Kirkkonummi-Turku. Miten tilastoidaan Kirkkonummelta junaan nousevat, mutta Helsinki-Turku-lipun ostaneet?
Pian autoilija
"Kirkkonummen asemalla on Tuomisen mukaan keskimäärin päivässä 100 matkustajaa, jotka joko tulevat kaukojunaan tai lähtevät junasta."

Onhan tuo VR päätös raju mutta koskee todella pientä ryhmää kirkkonummelaisia. Täältä kulkee päivittäin töihin ja vapaa-ajan menoihin kymmeniä tuhansia ihmisiä pääosin pk-seudun suuntaan. Eli vaikka ikävä homma niin ei anneta tälle nyt kohtuuttomia mittasuhteita.
realist
Eikö tuon Espoon pysähdyksen voisi jättää pois ja pysähtyä edelleen Kirkkonummella.
Kirkkonummelta lähtee lähijunia jotka vie Espooseen. Sen sijaan että Kirkkonummelta Turkuun menevä joutuu ensin menemään Espooseen josta tulee juna takaisin K:nummen ohi Turkuun. Ja sama toiseen suuntaan, ensin K:nummen ohi ja sitten paikallisjunalla takaisin. Eikö sitä saada sama säästö aikaan tällöin.
Taitaa olla niin että ei VR ole matkustajia varten
JSa
Mikseivät päättäjät enää tee hyviä päätöksiä? Suomi murenee ja alkaa olla pahoinvointiyhteiskunta - paitsi hyvätuloisten osalta, joilla on varaa yksityisautoilla.
uudet huonot ajat
Herää kysymys mikä on junien tarkoitus, kuljettaa matkustajia vai ajaa rataa edestakaisin mahdollisimman säästeliäästi!!???
Sivusta seuraaja
Autoilu lisääntyy. Tähän perheeseen tulee kakkosauto sitten.
Kiitos VR
Vr ei näytä laskevan y-junan lopettamisesta näihin tilastoihin mukaan ollenkaan. Karjaan suunnalta käy Kirkkonummella ihmisiä myös töissä ja ovat käyttäneet y-junaa siihen. Nyt kun y-juna lopetataan, olisivat nämä siirtyneet kaukojuniin.
ex-junalainen
Edelleen, VR hyötyy, matkustajat eivät. Tämä muutos todennäköisesti vaan nostaa lippujen hintoja kuluttajan näkökulmasta, sillä vaihto Leppävaarassa paikallisjunaan edellyttää uuden lipun ostamista. Puhumattakaan matka-aikojen pidentymisestä. Haluaisiko joku täsmentää missä kohtaa ja millä tavoin pyritään saamaan ihmisiä käyttämään enemmän julkisia kulkuneuvoja? Kohta ollaan oikeasti takaisin 50-luvulla matka-aikojen tuplaantuessa...
Minna
Asiakkaat selvästi häiritsevät vr:n tehokkuutta!
Anonyymi
http://www.adressit.com/kaukojunayhteyskirkkonummelle
Kati

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä