K-nummi pitää kiinni itsenäisyydestä
Kirkkonummi haluaa pysyä itsenäisenä jatkossakin. Jos johonkin pitää liittyä, suunta on itään. Kirkkonummen valtuusto linjasi näin myöhään maanantaina iltana.
Valtuustossa oli parin tunnin keskustelu lausunnosta metropolialueen hallinnon esiselvitykseen. 14 metropolikunnan oli annettava lasunto valtiovarainministeriölle jo viime viikolla, Kirkkonummi ja Mäntsälä sorvasivat kantansa myöhässä tällä viikolla.
Keskustelussa olivat vanhat asetelmat tallella. Osa valtuustoa - etupäässä RKP - haikailevat länteen. Ajatuksena on ollut jo vuosia uusi Porkkalan kunta, jonka muodostaisivat Kirkkonummi. Inkoo ja Siuntio. Kunnassa olisi vankka edustus ruotsinkielisillä.
Siuntio suunta koki viime viikolla pienoisen kolauksen, kun Siuntio päätti ryhtyä kuntaliitosselvityksiin Lohjan kanssa. Tosin päätös syntyi äänin 14-13. Siuntiossa jakolinja yhteistyöstä Lohjan ja Kirkkonummen -suuntien välillä on ollut jo pitkään sama, myös edellisen valtuuston aikana.
Kirkkonummi teettätti jo pari vuotta sitten laajat selvitykset, mitä kolmen kunnan - Kirkonummen, Siuntion ja Inkoon - ydistyminen merkitsisi. Valtuustossa vedottiin maanantaina moneen otteeseen kyseiseen selvitykseen ja siihen, että samaa työtä ei kannata tehdä uudestaan.
Nyt siis kuntajakoselvitys tehdään Espoon, Kauniaisten ja mahdollisesti Vihdin kanssa.
Valtuuston linjauksen ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin itsenäisenä pysyminen. Samalla kannatetaan metropolihallintoa, jota johtaisi mahdollisesti vaaleilla valittu valtuusto. Metropolihallinolle annettaisiin valtaa kaavoituksessa eli metropolivaltuusto päättäisi Kirkkonummenkin osalta rakentamisen suurista linjoista.
Lisäksi valtuusto pui Sepänkannaksen päiväkodin rakentamistapaa ja rahoitusta. Valtuusto päätti, että päiväkoti rakennetaan kunnan rahoilla ja ns. tyyppipäiväkotina eikä leasing-rahoituksella ja tilaelementtiratkaisulla.
Kommentit (9)
Tarkoittaisi samalla että ns. kuntakeskus siirtyisi kyllä pohjoisemmaklsi, esim. Veikkolaan. (ja miten se sopisi keski-/etelä Kirkkonummelaisille?)
Mutta jatkokysymyksenä - missä määrin Vihtiläiset liikkuvat jo Kirkkonummelle/Kirkkonummen läpi? Eräs esillä ollut motivaatio Siuntio-Inkoo akselin puolesta on juurikin että suuri osa mainituista liikkuvat Kirkkonummellle (tai muualle pk-seudulle) työ-, opiskelu- ym. matkoillaan (Hangontie, Turuntie ja junarata) ja täten olisivat jo "sidoksissa" Kirkkonummeen. (Esim. Tervespalvelut keskustassa ja Veikkolassa voisivat hyvin palvella ns. "ohimeneviä")
Kirkkonummen asukastiheys on nyt 102,8 asukasta neliökilometrillä. Vihdin kanssa asukastiheys putoaa 74,7 as/km2, ja Siuntion ja Inkoon kanssa 51,5 as/km2. Pelkästään Siuntion kanssa liittyminen tuo asukastiheydeksi 72,1 as/km2, mutta väkiluku (yhteensä 43 799) jää huomattavasti alhaisemmaksi kuin Vihdin kanssa liittyessä vain (66 345). Tietysti voidaan yrittää neljän kunnan liittymää, eli Kirkkonummi + Vihti + Siuntio + Inkoo. Tällöin asukasluvuksi tulee 78047, mutta asukastiheys jää vain 52,8 as/km2. Asukastiheys on vain noin puolet Kirkkonummen nykyisen 102,8:sta. Asukastiheyden perusteella itsenäinen Kirkkonummi on vähiten hajautunut. Seuraavaksi paras on Kirkkonummi+Vihti. Viimeiseksi jää Kirkkonummi+Siuntio+Inkoo (eli ns. Porkkalan kunta), jossa on kaikista hajautunein kuntarakenne ja siten vaikeammin toteutettavat palvelut.
Velkaosuudet asukasta kohti ovat kaikissa kunnissa lähellä toisiaan, joten niiden vertailu ei anna juurikaan lisää informaatioita päätöksenteon tueksi, enkä lähde niitä tässä tarkemmin listaamaan.
Mieluiten Kirkkonummi säilyy itsenäisenä. Jos kuitenkin on jostain syystä pakko liittyä muihin, niin näiden lukujen valossa Vihti on se paras suunta.
Jos vain toinen selvitys tehdään nyt niin jätetään niin paljon jossittelun varaan että oikeasti hirvittää. Onko tämä todellakin kuntalaisten etujen palvelimista ettei ole edes haluta selvittää kaikkia vaihtoehtoja?
Näissä puheissa on vieläkin likaa tunnetta ja liian vähän faktaa. -- ja nyt faktojen saamista estetään kunnanvaltuustn toimesta.
Kommentoi