(7) kommenttia

Kantvikin voimalaitoksella kokeillaan hevosenkakan polttoa − monilla talleilla vaikeuksia päästä eroon lannasta

Suomen Sokerilla on oma voimalaitos Kantvikin tuotantolaitoksella.

Suomen Sokerin voimalaitoksella Kantvikissa aiotaan polttaa koeluontoisesti hevosenlantaa energiantuotannossa. Polton mahdollistaa varsin tuore EU-direktiivi.

Suomen Sokeri on tehnyt ilmoituksen viranomaisille polttokokeesta, joka aiotaan toteuttaa loppuvuoden aikana.

Kokeella haetaan kokemuksia siitä, miten lanta soveltuu polttoaineeksi ja samalla tarkkaillaan mittauksin ja aistinvaraisesti päästöjä ympäristöön.

Kuivikelanta kerätään yhtiön ilmoituksen mukaan pääosin eteläsuomalalaisilta hevostalleilta.  Talleilla lannan seassa on yleensä jo puolet biomassaa kuten sahanpurua.

Kuivikelanta käsitellään vielä Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa, jossa kuivikelantaan sekoitetaan lisää biomassaa. Ämmässuolta polttoaine tuodaan Kantviikiin rekoilla konttikuljetuksina ja varastoidaan säältä suojassa.

Suomen Sokeri lupaa, että polttoprosessia seurataan tarkasti ja kokeilu keskeytetään heti, jos voimalaitoksen päästöt lisääntyvät tai ympäristölle aiheutuu muuta haittaa.

Hevosenlannan poltto perustuu viime vuonna voimaan tulleeseen EU-direktiiviin, jota Suomi ajoi useita vuosia.

Aikaisemmin hevosenlanta luokiteltiin jätteeksi, ja sitä sai polttaa vain jätteenkäsittelylaitoksissa.

Uuden EU-lain myötä poltto on mahdollistunut myös voimalaitoksissa, joissa voidaan taata riittävän korkeat lämpötilat polttamiseen.

Hevosenlanta on monille hevostalleille ongelma. Hevosenlannan pääkäyttötarkoitus on edelleen peltojen lannoitus, mutta erityisesti suurten asutuskeskusten lähettyvillä ei ole tarpeeksi viljelyksiä, jolle lantaa voitaisiin viedä.

Esimerkiksi Kirkkonummella arvioidaan olevan yli 1 000 hevosta.

> Suomen Sokeri investoi Kantvikiin (Viisykkönen 30.1.2015)

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Kyllähän Suomessa on poltettu maataloustukiaisillakin tuotettua viljaakin, niin tuo hevosenlanta tuntuu vähemmän arveluttavalta, koska sitä ei muuten osata hyödyntää.
Olihan ennen laivuri Ojaranta, koka hoiti ongelmajätteitä, upottamalla salaa meree. Arvokasta tavaraa hevosenlanta maataloustuotannossa palaneena, tosin ei uunissa-, vaan tunkiossa kompostoituna, palanutta. Luulisi olevan käyttöä.
ei kehdada tehdä työtä
Esimerkillistä toimintaa! Hevostilat pääsevät eroon ongelmastaan etelässä, jossa ei kaikkea kuivikelantaa muuten järkevin kustannuksin saada talleilta eteenpäin.
Hevostelija
Loistavasti toimittu.
tuulia
Mitenköhän hajuhaitta? Tuleeko kantviikkiin taas yksi hajuhaitta lisää? Johan siellä nuo paikalliset tehtaat pitää huolen siitä että kotona ei juuri ovia tai ikkunoita voi auki pitää kun löyhkä on niin kamala.
hoh hoijaa taas
Käsittääkseni kaikkea palavaa jätöstä voi käyttää energiantuotantoon, tosin tuota hevosperäistä taitaa olla kuitenkin tarjolla aikas vähän joten se kannattaisi hyödyntää mieluummin lannoitteeksi viljelys- ja kukkakasveille. Taitaa se puutavara maamme oloissa olla kuitenkin paras energianlähde?
Uffe
Siinä on ollut voimalaitos tehtaan yhteydessä jo yli 50v
SS
Monenko hevosvoiman voimala siitä tulee?
???

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä