Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Kauklahden aseman viereen joutomaalle jopa 5.000 uutta asukasta − alue on osa Espoon teollisuuden historiaa
06.02.2019
21:30
(7) kommenttia
Kauklahden aseman viereen joutomaalle jopa 5.000 uutta asukasta − alue on osa Espoon teollisuuden historiaa
Kauklahden aseman kupeeseen kaavaillaan uutta asuinaluetta ja liikenteen solmukohtaa. Liikenneyhteydet ovat nyt jo varsin hyvät, junalla pääsee Helsingin suuntaan neljä kertaa tunnissa.
Aseman ja rantaradan eteläpuoli Kauklahdessa on ollut pitkään joutomaata, joka kasvaa heinää ja pusikkoa. Maastossa melkein piilossa mutkittelee Espoonjoki.
Alueen historiasta muistuttaa entisen lasitehtaan huonokuntoinen iso teollisuusrakennus, jossa toimii kierrätysyhtiö Kuusakoski Oy. Historiasta kielii myös alueen nimi Lasihytti.
Radan varressa yli 40 hehtaarin alueella on alkamassa asemakaavoitus, jolla tähdätään merkittävään asuinrakentamiseen. Tavoitteena on uusi alue 4 000-5 000 asukkaalle.
Lasihytin aluetta pidetään otollisena asuinalueen suunnitelmille. Rautatieasema on aivan vieressä ja Espoonjoki luo hyvät lähtökohdat viihtyisän asuinympäristön suunnitteluun.
Isoa lasitehtaan teollisuusrakennusta ei ole tarkoitus säilyttää, koska se on päässyt jo liian huonoon kuntoon. Kauklahden maamerkki, pitkä tehdaspiippu on jo purettu.
Suunnittelualueeseen kuuluu myös Lumenen tuotantolaitoksen alue, josta löytyy yksi suojelunarvoinen, historiallinen teollisuusrakennus. Se on vanha Slev Oy:n kaarihalli, joka on Viljo Revellin suunnittelema.
Kauklahdessa pysähtyvät nykyisin Kirkkonummen U-junat, ja kaksi kertaa tunnissa E-junat vaihtavat suuntaa takaisin Helsinkiin.
Junayhteyden odotetaan paranevan, kun uusi kaupunkirata eli lisäraiteet Leppävaarasta saadaan rakennettua. Kaupunkiradan suunnitelmat ovat valmiit, mutta rahat ja investointipäätös puuttuvat.
Kaavasuunnittelu on vielä alkutekijöissään. Kaavoitus on aloitettu maanomistajien aloitteesta. Alueella on Espoon kaupungin, Liikenneviraston, Senaatti-kiinteistöjen, VR-yhtymän ja useamman kiinteistöosakeyhtiön maanomistusta.
Aivan radan varrella olevassa tehdasrakennuksessa toimi vuosina 1923-52 Kauklahden lasitehdas, jonka omisti Riihimäen lasi. Kauklahden tuotanto päättyi konkurssiin.
Tehtaassa puhallettiin paljon valaisinlaisia, mutta taidelasikin oli tunnettua.
Kauklahdessa syntyi 1940-luvulla maalattua ja kaiverrettua lasia, ja tehtaalle palkattiin taiteilijoita suunnittelemaan malleja.
Monet lasiharrastajat tuntevat nimet Helena Tynell, Kyllikki Salmenhaara ja aikansa kuuluisin lasinkaivertaja ja hioja Theodor Käppi.
Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee 13.2. Lasihytin alueen kaavoituksen periaatteita jatkosuunnittelun pohjaksi.
Kommentit (7)
12.09.2022
10:26
Yle: Kaukolämpö on Kirkkonummella kalliimpaa kuin monin paikoin ja hinta uhkaa nousta
09.09.2022
15:57
Hornet pyyhkäisee Kirkkonummen keskustan yli hyvin matalalla – ei tarvitse pelästyä
09.09.2022
10:06
Kerrostalon asunnossa tulipalo kunnantalon naapurissa – asunto oli täysin liekeissä
06.09.2022
10:26
Vantaa haluaisi myydä oman osansa Porkkalanniemen virkistysalueesta, josta se omistaa kolmasosan
05.09.2022
19:44
Kunnan suurin rakennushanke hyväksyttiin lähes yksissä tuumin, vaikka kustannukset nousivat 40 prosenttia
03.09.2022
16:05
Juna ja kuorma-auto törmäsivät, yli 1 000 ihmistä altistui säteilylle – onneksi tämä oli vain harjoitus
01.09.2022
08:52
Wolt-kuskit aloittavat Kirkkonummella – ruokaa voi tilata aluksi yhdeksästä ravintolasta
31.08.2022
11:28
Kommentit (7)
Itse käyn Kauklahdessa viikoittain joten alue on kyllä tuttu mutta silti se jurraa paikallaan. Jos käyttää junaa se on ihanteellinen asumispaikka mutta jos on matkaa muualle tarvii auton jos ei kahtakin.
Ei tietenkään voi verrata Kirkkonummeen, mutta kuitenkin jotain ...
Ja pari kuukautta sitten:"Espoolainen kaupunginosa on valittu Vuoden kaupunginosaksi ensimmäistä kertaa ikinä." Kyllä Kauklahti - Köklax.
Monelle koulut + ulkoilumahdollisuudet avainasemassa - ja töihin Helsinkiin pääsee 15 min välein, kesto 29 min (metro ei! auttanut). Tuo uusi alue on melko iso, mutta hyvä että jokialue tulee asuinkäyttöön. Siitä voi tulla ihan kiva.
Kommentoi