Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Kaupallisia päiväkotipalveluja haluttaisiin Kirkkonummelle lisää – kunnan palveluseteli avaisi yksityisen päiväkotipaikan yhä useammalle
14.10.2017
10:29
(8) kommenttia
Kaupallisia päiväkotipalveluja haluttaisiin Kirkkonummelle lisää – kunnan palveluseteli avaisi yksityisen päiväkotipaikan yhä useammalle
Kirkkonummella harkitaan kunnan palvelusetelin käyttöönottoa varhaiskasvatuksessa. Setelillä halutaan tuoda vaihtoehtoja päivähoitoon yhä useammille perheille.
Päivähoidon eli varhaiskasvatuksen setelimalli on käytössä useissa kunnissa ja monissa julkisissa palveluissa laajemminkin.
Palveluseteliä on Kirkkonummella valmisteltu viranhaltijatasolla, ja setelin käyttöönottoa esitettään ensi syksystä alkaen.
Esityksen taustalla on yksityisten päivähoitopaikkojen lisääminen.
Tällä hetkellä Kirkkonummella päiväkotilapsista hoidetaan kunnan tukemana yksityisessä hoidossa noin 20 prosenttia, loput ovat kunnallisissa päiväkodeissa.
Edellinen kunnanvaltuusto linjasi, että yksityisen varhaiskasvatuksen osuus olisi kolmannes, mikä on selvästi enemmän kuin tilanne nyt on.
Kirkkonummi tukee tälläkin hetkellä yksityistä päivähoitoa maksamalla tukea, kun lapset ovat yksityisessä päivähoidossa.
Jos tuki ei riitä yksityisten palveluntuottajien maksuihin, vanhemmat maksavat erotuksen itse.
Kirkkonummen sivistystoimessa on arvioitu, että nykyinen tukimalli ei lisää yksityisiä palveluita eikä sen korottaminen takaa, että perheiden asiakasmaksut yksityisestä päivähoidosta laskisivat.
Palvelusetelillä haluttaisiin lisätä valinnanvapautta ja antaa yhä useammalle perheelle mahdollisuus tulotasosta riippumatta valita yksityinen päiväkoti.
Palveluseteli takaisi, että yksityisellä puolella päivähoitomaksut ovat samat kuin kunnallisessa päivähoidossa.
Uudessa palvelusetelissä olisi tulorajat eli hyvätuloisille sitä ei myönnettäisi.
Myös yksityisen päivähoidon nykyinen tuki jatkuisi kuitenkin edelleen ilman tulorajoja, joten kaikki perheet voisivat saada tukea yksityiseen päivähoitoon tuloista riippumatta.
Kunnassa on arvoitu, että tulosidonnaisen palvelusetelin kautta hankittava päiväkotipaikka on kunnalle edullisempi vaihtoehto kuin kunnan omassa päiväkodissa tuotettu hoitopaikka.
Palvelusetelin käyttöönotto vähentäisi painetta tuleviin kunnan omiin päiväkoti-investointeihin.
Palveluseteliasia on esillä varhaiskasvatus-ja opetusjaostossa 18.10.
Kommentit (8)
12.09.2022
10:26
Yle: Kaukolämpö on Kirkkonummella kalliimpaa kuin monin paikoin ja hinta uhkaa nousta
09.09.2022
15:57
Hornet pyyhkäisee Kirkkonummen keskustan yli hyvin matalalla – ei tarvitse pelästyä
09.09.2022
10:06
Kerrostalon asunnossa tulipalo kunnantalon naapurissa – asunto oli täysin liekeissä
06.09.2022
10:26
Vantaa haluaisi myydä oman osansa Porkkalanniemen virkistysalueesta, josta se omistaa kolmasosan
05.09.2022
19:44
Kunnan suurin rakennushanke hyväksyttiin lähes yksissä tuumin, vaikka kustannukset nousivat 40 prosenttia
03.09.2022
16:05
Juna ja kuorma-auto törmäsivät, yli 1 000 ihmistä altistui säteilylle – onneksi tämä oli vain harjoitus
01.09.2022
08:52
Wolt-kuskit aloittavat Kirkkonummella – ruokaa voi tilata aluksi yhdeksästä ravintolasta
31.08.2022
11:28
Kommentit (8)
Tarkoittaisiko tämä sitä, että kunnallisiin päiväkoteihin hakeutuisi lisätukea tarvitsevat lapset, osa-aikaiset (mitä yksityiset eivät ainakaan tällä hetkellä ota vastaan) ja osa eskareista? Jos tämä ei lisää lasten eriarvoisuutta, niin mikä?
Päätös yksityisen päivähoidon lisäämisestä 33-35% löytyy kunnan taloussuunnitelmasta 2017-2018 (Sivistystoimi, käyttötalousosa), onko päätös tehty täydessä ymmärryksessä ja seuraukset tiedostaen? Vai kävikö tässäkin samalla tavalla kuin Finnsbackan päiväkodin kanssa, joka meni budjetissa pesuveden mukana?
Mutta miksi kaksi yksityistä päiväkotia joutui lakkauttamaan toimintansa tänä syksynä? Entä kun kunnalliset päivähoitopaikat eivät riitä, niitä ostetaan taas kalliilla rahalla yksityiseltä?
Samassa taloussuunnitelmassa sanotaan myös, että vuokratiloissa olevia päiväkoteja lakkautetaan niissä yksiköissä, joissa täyttöaste on pienempi kuin hoitopaikkatarjonta. Eli siis, jos päiväkotiin ei ole jonoa, sitä ei tarvita?
Varhaiskasvatus ja opetusjaoston esityslistassa ja liitteessä ei ole mainittu ensimmäistäkään lukua, johon tiedot ja päätelmät perustuvat. Mikä on Touhulan osuus palveluseteleiden takana, uhkaavatko he lopettaa toimintaansa Kirkkonummella vähäisen asiakaskunnan takia mikäli heidän toimintaa ei tueta?
Joten jos tahdotaan kasvattaa yksityisen päivähoidon osuutta ja myös houkutella lisää palvelun tarjoajia kuntaamme (pitäähän palveluntarjoajakin olla) - pitäisi palveluntarjoajille myös luoda malli jossa nämä rajatun päivähoito-oikeuden lapset eivät olisi palveluntarjoajalle ns. "vähemmän haluttavia" asiakkaita. (Rajatun päivähoito-oikeuden lapsellekin voidaan haluta kokopäivähoitoa.)
Nyt ehdotetulla palvelusetilin tarjoamisella vähempituloisille on siis myös syytä huomioida tämäkin eriarvoisuutta ja hintapainetta luova tilanne yksityisen palvelutarjoajan näkökulmasta.
Kommentoi