(8) kommenttia

Kaupallisia päiväkotipalveluja haluttaisiin Kirkkonummelle lisää – kunnan palveluseteli avaisi yksityisen päiväkotipaikan yhä useammalle

Kirkkonummella toimii jo useita yksityisiä päiväkoteja kuten Touhula-ketjuun kuuluva Bron päiväkoti.

Kirkkonummella harkitaan kunnan palvelusetelin käyttöönottoa varhaiskasvatuksessa. Setelillä halutaan tuoda vaihtoehtoja päivähoitoon yhä useammille perheille.

Päivähoidon eli varhaiskasvatuksen setelimalli on käytössä useissa kunnissa ja monissa julkisissa palveluissa laajemminkin.

Palveluseteliä on Kirkkonummella valmisteltu viranhaltijatasolla, ja setelin käyttöönottoa esitettään ensi syksystä alkaen.

Esityksen taustalla on yksityisten päivähoitopaikkojen lisääminen.

Tällä hetkellä Kirkkonummella päiväkotilapsista hoidetaan kunnan tukemana yksityisessä hoidossa noin 20 prosenttia, loput ovat kunnallisissa päiväkodeissa.

Edellinen kunnanvaltuusto linjasi, että yksityisen varhaiskasvatuksen osuus olisi kolmannes, mikä on selvästi enemmän kuin tilanne nyt on.

Kirkkonummi tukee tälläkin hetkellä yksityistä päivähoitoa maksamalla tukea, kun lapset ovat yksityisessä päivähoidossa.

Jos tuki ei riitä yksityisten palveluntuottajien maksuihin, vanhemmat maksavat erotuksen itse.

Kirkkonummen sivistystoimessa on arvioitu, että nykyinen tukimalli ei lisää yksityisiä palveluita eikä sen korottaminen takaa, että perheiden asiakasmaksut yksityisestä päivähoidosta laskisivat.

Palvelusetelillä haluttaisiin lisätä valinnanvapautta ja antaa yhä useammalle perheelle mahdollisuus tulotasosta riippumatta valita yksityinen päiväkoti.

Palveluseteli takaisi, että yksityisellä puolella päivähoitomaksut ovat samat kuin kunnallisessa päivähoidossa.

Uudessa palvelusetelissä olisi tulorajat eli hyvätuloisille sitä ei myönnettäisi.

Myös yksityisen päivähoidon nykyinen tuki jatkuisi kuitenkin edelleen ilman tulorajoja, joten kaikki perheet voisivat saada tukea yksityiseen päivähoitoon tuloista riippumatta.

Kunnassa on arvoitu, että tulosidonnaisen palvelusetelin kautta hankittava päiväkotipaikka on kunnalle edullisempi vaihtoehto kuin kunnan omassa päiväkodissa tuotettu hoitopaikka.

Palvelusetelin käyttöönotto vähentäisi painetta tuleviin kunnan omiin päiväkoti-investointeihin.

Palveluseteliasia on esillä varhaiskasvatus-ja opetusjaostossa 18.10.
 

(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

MYKKIS! Jos työpaikassa on huono ilmapiiri ja ns kiusaamista, sillon siellä on huono ja epäpätevä johtaja.
LTO
yksityisen päiväkodin henkilöt ovat usein motivoituneempia lasten hoitotyössä monet kunnallisissa päiväkodeissa saa kärsiä työtovereiden kanssa huonosta ilmapiiristä se on tutkittua tietoa lisäksi itse tässä työssä olleena kärsin työpaikkakiusaamisesta pidin todella työstäni ja se oli palkitsevaa mutta vaihdoin ammattia nyt voisin taas ryhtyä samaan hommaan ja nimenomaan yksityisenä vapaana freelancerina muuten pk:t hyviä paikkoja jos on reilu ilmapiiri
mykkis
Jospa joku laskisi, että kuinka paljon kunnalle maksaa päivähoitopaikka/lapsi, kunnallisessa päiväkodissa (mukaanlukien kiinteistön hoito-ym kulut), kunnallisessa perhepäivähoidossa, yksityisessä päiväkodissa-/perhepäivähoidossa ostopalveluna.
Tove
Yksityinen päiväkoti ei ole kaikille vaihtoehto, vaikka tulisi mitä palveluseteleitä. Yksityinen päivähoito voi itse päättää mitä palveluita tuottaa, tehostetun tai erityisen tuen palvelut eivät usein kuulu siihen. Se on myös kunnalle ostopalveluna huomattavan kallista, esim. Helsinki on luopunut kokonaan näiden palvelujen ostamisesta yksityisistä päiväkodeista.

Tarkoittaisiko tämä sitä, että kunnallisiin päiväkoteihin hakeutuisi lisätukea tarvitsevat lapset, osa-aikaiset (mitä yksityiset eivät ainakaan tällä hetkellä ota vastaan) ja osa eskareista? Jos tämä ei lisää lasten eriarvoisuutta, niin mikä?

Päätös yksityisen päivähoidon lisäämisestä 33-35% löytyy kunnan taloussuunnitelmasta 2017-2018 (Sivistystoimi, käyttötalousosa), onko päätös tehty täydessä ymmärryksessä ja seuraukset tiedostaen? Vai kävikö tässäkin samalla tavalla kuin Finnsbackan päiväkodin kanssa, joka meni budjetissa pesuveden mukana?

Mutta miksi kaksi yksityistä päiväkotia joutui lakkauttamaan toimintansa tänä syksynä? Entä kun kunnalliset päivähoitopaikat eivät riitä, niitä ostetaan taas kalliilla rahalla yksityiseltä?

Samassa taloussuunnitelmassa sanotaan myös, että vuokratiloissa olevia päiväkoteja lakkautetaan niissä yksiköissä, joissa täyttöaste on pienempi kuin hoitopaikkatarjonta. Eli siis, jos päiväkotiin ei ole jonoa, sitä ei tarvita?

Varhaiskasvatus ja opetusjaoston esityslistassa ja liitteessä ei ole mainittu ensimmäistäkään lukua, johon tiedot ja päätelmät perustuvat. Mikä on Touhulan osuus palveluseteleiden takana, uhkaavatko he lopettaa toimintaansa Kirkkonummella vähäisen asiakaskunnan takia mikäli heidän toimintaa ei tueta?
Anonyymi
Ja taas on unohdettu hyvä ja kunnalle halpa hoitomuoto:perhepäivähoito! Siinä lapset saa pienessä ryhmässä nauttia laadukkaasta varhaiskasvatuksesta. Sinakin Veikkolan alueella on kunnallisilla perhepäivähoitajilla vapaita paikkoja (kylällä heitä näkee 2-3lapsen kanssa). Miksi kunta ei hyödynnä tätä hyvää ja kiireetöntä hoitomuotoa? Tuntuu, että kaikki ihan pienetkin taaperot työnnetään ylitäysiin päiväkoteihin.
Mummo
Kuka/Keitä ovat nämä tahot, jotka tarjoavat yksityisiä päivähoitopalveluja? Minne meidän verorahat todellisuudessa menevät? Päätyvätkö ne takaisin meidän kassaan vai onko monenkin yksityisen päivähoidon toiminnan taustalla isompi ulkolainen firma? Onko tämä siis sitä kehuttua ja laadukasta suomalaista varhaiskasvatusta, kun lapsilla tehdään bisnestä? Näissä on porsaanreikiä ja jokaisen päättäjän tulisi miettiä tätä.
Mietippä sitä
Edellisen valtuuston linjaus on käsittämätön kun ei samalla tehty minkäänlaista suunnitelmaa siitä, miten niin raju yksityisen hoidon lisäys toteutettaisiin palveluverkon näkökulmasta. Kun useampi sata lasta halutaan siirtyvän kunnalliselta yksityiselle puolelle se tarkoittaa kokonaisten päiväkotiryhmien lopettamista ja mahdollisesti jonkun tai joidenkin kunnallisten päiväkotien lakkauttamista. Lähipäiväkodin sijainti on lapsiperheelle olennainen tekijä asuinpaikan valinnassa. Tällaiset linjaukset ilman toteutussuunnitelmaa eivät kasvata kunnan vetovoimaisuutta asuinpaikkana, ja samalla nykyisten asukkaiden keskuudessa epävarmuus lisääntyy.
Mitä vedetään seuraavaksi hatusta?
Vähemmän julkisuudessa mainittu yksityiskohta on yli 100eur/kk/lapsi pienempi valtion KELA-tuki yksityisen päivähoidon tuottajille, jos lapsi on oikeutettu vain 20h/vko päivähoitoon. (kokopäivänen KELA-tuki 172,25 eur/kk vs. 20h/vko oikeutettu 63,38 eur/kk) Lisätietoa KELA:n sivuilta: http://www.kela.fi/yksityisen-hoidon-tuki-maara-ja-maksaminen

Joten jos tahdotaan kasvattaa yksityisen päivähoidon osuutta ja myös houkutella lisää palvelun tarjoajia kuntaamme (pitäähän palveluntarjoajakin olla) - pitäisi palveluntarjoajille myös luoda malli jossa nämä rajatun päivähoito-oikeuden lapset eivät olisi palveluntarjoajalle ns. "vähemmän haluttavia" asiakkaita. (Rajatun päivähoito-oikeuden lapsellekin voidaan haluta kokopäivähoitoa.)

Nyt ehdotetulla palvelusetilin tarjoamisella vähempituloisille on siis myös syytä huomioida tämäkin eriarvoisuutta ja hintapainetta luova tilanne yksityisen palvelutarjoajan näkökulmasta.
Jerri Kämpe-Hellenius

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä