(5) kommenttia

Kiinteistövero nousee – kunnalle 440.000 euroa lisätuloa

  • Kiinteistöistä veroja 9,7 miljoonaa euroa

Kirkkonummen kunta joutuu nostamaan kiinteistöveroa, koska eduskunta määräsi uudet verorajat. Lisälasku keskiverto-omakotitalosta on 100 – 200 euroa vuodessa.

Kirkkonummi on ollut tähän saakka varsin maltillinen kiinteistöverottaja. Pakollinen veronkorotus on nyt edessä runsaalla 60:llä Kirkkonummen kaltaisella kunnalla. Joukossa on kaikki pääkaupunkiseudun kaupungit ja esimerkiksi Nurmijärvi ja Tuusula.

Vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti on Kirkkonummella 0,32 eli alin mahdollinen.

Eduskunta päätti viime perjantaina uusista minimirajoista äänin 94-81. Alin vakituisen asunnon veroprosentti on ensi vuonna 0,37, joten Kirkkonummen on nostettava veroaan 0,05 prosenttiyksikköä.

Muiden kiinteistöjen kuten kesämökkien veroprosenttiin ei tarvitse välttämättä koskea. Uusi minimi on 0,92 eli sama, joka Kirkkonummella nyt on.

Myös Kirkkonummen yleinen kiinteistöveroprosentti 0,80 ja rakentamattoman maan 3,0 prosenttia voivat olla uuden verolain mukaan ennallaan.

Veroprosenteista päättää valtuusto. Talousarvioesitys on laadittu siten, että vain vakituisen asumisen kiinteistön vero nousee 0,37:ään.

Kirkkonummelle arvioidaan kertyvän kiinteistöveron nostosta ensi vuonna lisähyvää noin 440 000 euroa. Kiinteistöveroja kertyneen ensi vuonna yhteensä vajaat 9,7 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveron korotus tuo lisälaskua omakotitalolle, jonka verotusarvo on esimerkiksi 300 000 euroa, ensi vuonna 150 euroa.

Kirkkonummi ei ole nostamassa muita veroja. Kuntavero säilyy ensi vuonna 19,5 prosentissa.

> 51-Arkisto (11.11.2013) Verot laukaisivat syvän riidan valtuustossa

> 51-Arkisto (19.11.2013) Kirkkonummi pärjää hyvin verokilvassa   

 

(5) kommenttia
Kommentit (5)

Kommentit (5)

Kunta voisi vähän tehostaa toimintaa aika monella tasolla; virkamiehet, johtajat, suunnittelijat. Yksityispuolella kustannustehokkuus on aika kova sana, mikä ei kaikilla tasoilla kunnalla toimi. En tarkoita päivähoitoa tai sairaudenhoitoa, vaan esim. rakennustoimintaa. Voisi vähän tehostaa johtamista ja saada tehokkaampia ihmisiä töihin. Joskus tuntuu että kunnan johdossa projekti kestää 2 kuukautta, kun se yksityisellä puolelle tehtäisi 2 viikossa...
Sivustskatsoja
Viimeisillä irtisanomisilla on ollu lähes mitätön vaikutus koska osa työtekijöistä on palkattu takaisin kuntaa. Lomautusten vaikutus on ollu vähän suurempi. Tosi asia on se että ensi vuosi Kirkkonummella on vielä siedettävä. Sen jälkeen ei enää pelkkä henkilökunnan vähentäminen riitä vaan palveluistakin on jo luovuttava.
vaan
Kunnan työntekijöiden kannattaa muistaa että ei se yksityiselläkään sektorilla ole ollut ruusuilla tanssimista enää vuosiin: YT-kierroksia, irtisanomisia, lomautuksia riittää. Kunnan hommissa on monesti ollut aika leppoista ja nyt kun hommia tehostetaan vastaamaan yksityisen sektorin tasoa niin se saattaa tuntua rankalta. Yksityistä sektoria pidemmät lomat toivottavasti auttavat kestämään työtaakkaa.
sdkfz
Olikohan nämä kiinteistöveroeurot laskettu kunnan budjettiin.?
Tulee vuodeta 2015 kovin rankka vuosi. Erityisesti henkilökunnalle on tulossa hyvin raskasta. Sitä tehdään pienellä porukalla työtä urakalla.
Vastuu toiminnasta on kuitenkin työnantajalla.
Vuosi 2015
Kyllä tämä lisähyvä palautuu valitettavasti valtion kassaan. Ei tarvitse tämän summan kanssa ihmetellä mihin käytettäisiin.
Kati Kettunen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä