Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Kirkkonummi arvioi vielä miljoonien eurojen Apotti-tietojärjestelmää – kunta ollut hankkeessa viisi vuotta
27.10.2020
08:57
(15) kommenttia
Kirkkonummi arvioi vielä miljoonien eurojen Apotti-tietojärjestelmää – kunta ollut hankkeessa viisi vuotta
Kirkkonummella on herätty pohtimaan uuden potilastietojärjestelmän Apotin mielekkyyttä. Kirkkonummi liittyi Apotti-yhtiöön vuonna 2015.
Uudenmaan sairaaloiden sekä Helsingin seudun kuntien ja kaupunkien käyttöön suunniteltu Apotti on tarkoitus ottaa Kirkkonummella käyttöön ensi huhtikuussa. Käyttöönotto siirtyi koronan takia puolella vuodella.
Apottia pidetään maailman ensimmäisenä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisenä tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmänä.
Järjestelmää on kehitetty lähes kymmenen vuotta. Ensimmäisenä Apottia on ryhdytty käyttämään toissa vuonna HUS:n sairaaloissa, joissa järjestelmän käyttö laajenee tällä viikolla.
Apotin hinta on noussut huomattavasti vuosien varrella. Tällä hetkellä puhutaan jopa noin 780 miljoonasta eurosta kymmenen vuoden aikana.
Kirkkonummi on mukana Apotti Oy:ssä runsaan kahden prosentin osuudella.
Järjestelmän luvataan maksavan itsensä takaisin seitsemässä vuodessa käyttöönoton jälkeen, kun useita nykyisiä it-järjestelmiä korvataan uudella yhteisellä järjestelmällä.
Kirkkonummen kunnanhallitus keskusteli Apotista maanantai-iltana ja kunnanhallitus päätti pyytää kokonaisarviota Apotin tilanteesta Kirkkonummen kunnan näkökulmasta.
Epävarmuutta järjestelmän mielekkyydestä on Kirkkonummellakin lisännyt järjestelmän hinta ja se, että moni kunta on jättäytynyt sivuun Apotista.
Näin päätti muun muassa Espoon viime keväänä ja päätti jatkaa omien potilastietojärjestelmien kehittämistä.
Sen sijaan Inkoo ja Siuntion päättivät viime keväänä tulla Apotti-yhtiöön mukaan.
Espoon poisjäänti Apotista on sikäli hankalaa Kirkkonummen kannalta, koska Espoo ja Kirkkonummi kuuluvat samaan sote- eli hyvinvointialueeseen, jota Länsi-Uudellemaalle suunnitellaan.
Kirkkonummen kunnanhallitus velvoitti viranhaltijoita selvittämään myös arviota Apotin ulkopuolelle jättäytymisestä ja sen käyttöönoton siirtämisestä.
Kommentit (15)
12.09.2022
10:26
Yle: Kaukolämpö on Kirkkonummella kalliimpaa kuin monin paikoin ja hinta uhkaa nousta
09.09.2022
15:57
Hornet pyyhkäisee Kirkkonummen keskustan yli hyvin matalalla – ei tarvitse pelästyä
09.09.2022
10:06
Kerrostalon asunnossa tulipalo kunnantalon naapurissa – asunto oli täysin liekeissä
06.09.2022
10:26
Vantaa haluaisi myydä oman osansa Porkkalanniemen virkistysalueesta, josta se omistaa kolmasosan
05.09.2022
19:44
Kunnan suurin rakennushanke hyväksyttiin lähes yksissä tuumin, vaikka kustannukset nousivat 40 prosenttia
03.09.2022
16:05
Juna ja kuorma-auto törmäsivät, yli 1 000 ihmistä altistui säteilylle – onneksi tämä oli vain harjoitus
01.09.2022
08:52
Wolt-kuskit aloittavat Kirkkonummella – ruokaa voi tilata aluksi yhdeksästä ravintolasta
31.08.2022
11:28
Kommentit (15)
Potilastietojärjestelmän rakentamiseen tarvitaan aika paljon muutakin kuin koodareita. Vaikeudet sellaisen kehittämisessä eivät suinkaan liity koodaamiseen, vaan aivan muihin asioihin. Erityisesti siihen, miten saadaan järjestelmä, joka palvelee valtavaa määrää erilaisia tarpeita ja työprosesseja neuvolasta elinsiirtoklinikalle, sallii tehokkaan tietojen vaihtamisen, mutta samalla noudattaa potilastietojen käsittelyä ja tietoturvaa säätelevää lainsäädäntöä.
"Apotin arvioitu kustannus on lähemmäs miljardi euroa."
Ei ole. Järjestelmän rakentaminen ja käyttöönotto on arvioitu tällä hetkellä 408 miljoonan hintaiseksi. Kokonaiskustannus 10 vuodelle arvioitiin alun perin 575 miljoonaksi ja on noussut 774 miljoonaan. Kustannus on toki noussut alkuperäisestä, mutta mukaan liittyi matkan varrella myös enemmän kuntia kuin alun perin oli tiedossa. Se kasvattaa käyttäjämääriä ja kustannuksia.
"Virossa suunniteltiin terveydenhuollon järjestelmä halvalla, olikohan se 11 miljoonaa euroa."
Virossa toteutettiin tiedonvälitys/arkistointipalvelu, ei potilastietojärjestelmää. Hienosti toteuttivat mutta vertaus Apottiin ontuu, kyse täysin eri asiasta.
Virosta pitää oppia. Viron järjestelmän pääsuunnittelijaa ei huolittu Suomeen suunnittelemaan.
Mikä ihme on, kun pitää valita ikivanha amerikkalainen järjestelmä Suomeen? Vähän aikaa sitten haettiin Apotti-ohjelmoijaa töihin. Työpaikkailmoituksessa ei kerrottu, että ohjelmointikieli on MUMPS. Se on kehitetty USA:ssa 1966.
Kyllä tarkoittaa, Apotin kustannukset ovat sen verran korkea ettei ihan helposti onnistuisi kustannusten ylittäminen vaikka siihen palkattaisiin virkamiehiä harjoittelemaan koodausta.
Apotin arvioitu kustannus on lähemmäs miljardi euroa. 10 000 työvuotta keskimäärin palkatttuja koodaajia PK-seudulla. Kymmeniä tuhansia jo Virossa ja heilläkin löytyy kokemusta näiden järjestelmien rakentamisesta.
Jos säästöä ei tule (niinkuin se on erittäin todennäköistä) maksaako ohjelmiston toimittaja korvausta?
Apotti ei ole kehuja saanut käyttäjiltä, vaan hankinnasta vastaavilta virkajohtajilta.
500 miljoonaa on jo palanut.
Onnea kaikille veronmaksajillle ja tuakaileville käyttäjille.
Ymmärrän kyllä että on kiva puuhastella ja syödä kokouspullia ohjelmistotoimittajien kanssa, mutta mitä järkeä kaikkien kuntien on puuhastella jotain järjestelmiä ja sitten vetää kaikki uusiksi kun saadaan sote päätökset valmiiksi. Niihän tämä kuitenkin menee monen osalla.
Mielenkiintoista on myös nähdä kelpaako koko uusi rakenteilla oleva hyvinvointikeskus hyvinvointialueelle.
Kommentoi