(54) kommenttia

Kirkkonummi hyväksyi 4 miljoonan euron säästöpaketin – liitos Espooseen nostettiin uhkakuvaksi

Kirkkonummen valtuusto piti vielä hybridikokouksen pääosin etänä. Seuraava kokous on tarkostus pitää normaalisti valtuustosalissa.

Kirkkonummen valtuusto aloitti maanantai-iltana kunnan talouden sopeutustoimet ja päätti varsin yksimielisesti vajaan neljän miljoonan euron säästöistä tälle vuodelle.

Kunnan talous on ollut pahasti miinuksella pidemmän aikaa ja taloustilannetta pyritään korjaamaan kolmen vuoden ohjelmalla.  

Urakka alkoi maanantaina ja jatkuu elokuussa, kun ryhdytään setvimään ensi vuoden budjettia. Kipeimmät päätökset jäävät syksyn neuvotteluihin.

Pikavauhtia viime viikkoina tehdyissä listoissa on erilaisia säästökohteita laajalla rintamalla kokoliharuokien vähentämisestä kunnan ruokalistoilla bussivuorojen karsintaan ja matonpesupaikkojen sulkemiseen.

Esimerkiksi koulujen oppimateriaaleista on tarkoitus säästää tänä vuonna vajaat 200 000 euroa ja kunnan maksamien koulukyytien vähimmäisraja aiotaan nostaa 1-3 -luokkalaisilta lain mahdollistamaan 5 kilometriin sekä koulujen uimahallimatkat karsia minimiin.

Monet valtuuston linjaamista säästöistä joudutaan vielä yksilöidymmin päättämään lautakunnissa kesälomien jälkeen.

Valtuusto keskusteli vain kahdesta säästökohteesta, jotka eivät suoraan liity tämän vuoden pikasäästöihin.

Noin 30 oppilaan Karuby skolanin lopettaminen jo heti ensi syksystä oli aikaisemmin esillä, mutta asia oli siirretty jo aiemmin ensi vuoden säästölistoille.

Valtuustossa Tony Björk (r.) halusi vielä tarkentaa päätöksentekoa ja esitti, että koulun kohtalosta päätetään ensi lokakuussa. Esitys hyväksyttiin äänin 34-15.

Koulun lopettamisesta ei olisi viranhaltijanäkemyksenkään mukaan voitu vielä päättää maanantain kokouksessa, koska ennen ratkaisuja on käytävä kuulemiset koulun henkilökunnan ja lasten vanhempien kanssa. 

Myös Kantvikin lähiliikuntapaikasta äänestettiin. Sanna Jäppinen (vihr.) ehdotti, että lähiliikuntapaikan suunnitelmia karsitaan säästösyistä ja päätöksiä tehdään syksyllä.

Esitys ei mennyt läpi, se kaatui äänestyksessä 32-16. Siten lähiliikuntapaikalle on tälle vuodelle 200 000 euron määräraja ja kahdelle seuraavalle vuodelle yhteensä 700 000 euroa.

Hankkeeseen on saatu 125 000 valtiolta avustusta, jonka ehtona on rakentamisen aloittaminen tänä vuonna.

Vaikka säästötoimet menivät läpi hyvin sutjakkaasti, valtuusto kävi yli kolmen tunnin keskustelun taloudesta.

Kirkkonummen pitäisi saada taloutensa oikaistua 2-3 vuodessa, muuten kunta voi joutua valtion valvontaa ja kriisikategoriaan.

Muitakin uhkia maalailtiin. Kokoomuksen Mikko Kara epäili, saadaanko kunnan talous oikaistua esitetyillä toimilla. Tien päässä hän näki mahdollisesti pakkoliittämisen Espooseen.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) vakuutteli, että kyllä Kirkkonummi aikoo vakaasti pysyä itsenäisenä jatkossakin ja pystyy hoitamaan taloutensa omin avuin kuntoon.

Valtuuston maanantain päätökset koskivat siis vain tämän vuoden säästöjä.

Suurin vääntö talouden sopeutuksesta on vuorossa syksymmällä, kun ensi vuoden talousarviota käsitellään.

Silloin käsittelyssä on alustavia esityksiä muun muassa Veikkolan ja Masalan terveysaseminen lopettamisesta, Veikkolan nykyisen kirjastorakennuksen sulkemisesta ja Volsin hoivakodin lopettamisesta.

(54) kommenttia
Kommentit (54)

Kommentit (54)

Sivut

Espoon peräkylähän tässä ollaan oltu jo pitkään. Sinne vaan,loputkin palvelut lähtee.Ensin maksettiin jo sairaalaa, kun Espoolta loppui rahat.
Ei ne kirkkonummelaisia huoli, vain rahat kelpaavat.
Lohduton tulevaisuus
Joo, liitytään vain Espooseen. Nyt saatiin viikonlopun hesarista lukea esimerkki, kuinka Espoo saa veroprosentit pidettyä alhaalla (siivoton ala)
Anonyymi
Liitetään esposeen kannatan
Juppi
Jännää että pyöräparkkeihin ja kuntoportaisiin löytyy kyllä rahaa. Kiinteistöhoito jääköön väliin. Kunnalla melkoinen metsävaranto testamentillä saatu Veikkolassa. Miten se on päättäjien/virkamiesten mielestä viime vuosikymmem hoidettu?
Ollon
Nim.:lle. Järki takaisin
Oikeassa olet. Jos kiinteistöt olisi hoidettu asiallisesti, eivät ne olisi lahonneet pystyyn.
Kiinteistöjen käyttötapa tuhoaa nopeasti uudetkin rakennukset, kun ilmanvaihto suljetaan yöksi ja lomien ajaksi eikä suodattimia vaihdeta. Toisaalta myös uusien rakennusten käyttöönotto ja/tai rakennusaikainen valvonta ja hyväksyminen on kunnan omalla vastuulla ja sen tuloksena onkin mennyt jo taloja käyttökelvottomaksi tai remonttiin saman tien.
Halvemmaksi tulisi kuntalaisille sijoittaa rahat vuokrattuihin paviljonkeihin, parakkeihin siis, joiden huollosta vastaa vuokraaja eikä kunta.
Saa nähdä miten kirjaston käy.
sisäilmasta sairastunut
Espoo on surkea vaihtoehto. Ei sinne. Lähiliikuntapaikan kustannusten karsiminen olisi ollut järkevää. Liikuntaa voi harrastaa missä vaan. Terveyskeskusten ja kirjastojen sulkeminen on idioottimaista. Karubyn koulu olisi hyvin voitu sulkea. Suomenkielinen ja ruotsinkielinen opetutoimi yhteen.

Melko tylsää tämä aika ajoin toistuva sama säästökeskustelu. Tällä kertaa syy on Sipilän hallituksen leikkauksissa ja osittain koronassa, mutta miettisin vakavasti pitäisikö kunnanjohtaja/johto laittaa vaihtoon. No vaaleissa nähdään
Tero
Miksi lopettaa wohlskoti. Minne vanhukset laitetaan sen jälkeen. Varmasti kotiin yksin. Ja terveysasema Veikkolassa. Kaikilla ei ole mahdollisuus autoon. Säästöt pitäisi syntyä siitä että nyt ei satsata kaikin maailman hömpötyksiin. Niitä voisi ajatella sitten kun on parempi talous.
Ei taida päättäjät välittää
Eikö säästötoimet pitäisi ensisijaisesti kohdistaa siihen joka on johtanut tähän kustannusten valtavaan nousuun.
Kunnan kiinteistöt on hyvin laajalla rintamalla tuhottu ennen elinkaarensa loppumista välinpitämättömällä käytöllä, huollolla ja puutteellisilla tai väärillä korjaustoimilla. Mitään vastuuta rakennuksista ei ole otettu missään organisaation portaassa. Vastuurakenne puuttuu täysin koko organisaatiosta. Titteli ” huoltomestari” on irvikuva siitä mitä käytännössä on tapahtunut.
Talomiehet pitää saada takaisin ja heille valta ja resurssit pitämään rakennukset kunnossa.
Järki takaisin
Olisi hyvä kuulla Espooseen liittymisen hyvät ja huonot puolet, niin voisi muodostaa mielipiteen. Jos Veikkolan ja Masalan palvelut joka tapauksessa ajetaan alas, niin Espoo olisi kummallekin kylälle lähempänä kuin Kirkkonummi. Lisäksi Espoossa on ison kunnan palvelut, ehkä vähemmän kuppikuntaisuutta jne. Ehkä Kirkkonummen sisäinen hyvävelijärjestelmä hajoaisi kun pikkukalat joutuisi suurempaan veteen. Toki suuressa lammikossa olisi myös suuremmat aallot ja pohjavirrat.
Voisiko joku puolueeton taho tehdä asiasta selvityksen?
vesihämähäkki
Pitäisikö kysyä, josko Venäjä haluaisi ottaa tämän entisen vuokra-alueen takaisin. Kehitysmaa tämä kirkkonummi on muutenkin. Veikkola plus muut ulos Jäävät kylät voivat sitten muodostaa oman, Veikkolan suurruhtinas kunnan.
Jollox
@Reiska Reilu. GWPD hän on sellainen
Anonyymi
Timolla järkipuhetta eikö niitä palveluja ole jo tarpeeksi siirretty Espooseen
Anonyymi
Millä tapaa on reilua, että pieni ruotsinkielinen koulu saa olla vaan ja möllöttää omalla opinpolullaan? Miten voi olla mahdollista? Mitä vispilänkauppaa kunnassa käydään politikkojen ja virkamiesten kesken, että asia on näin? Kuka käy ja kenen saunassa saunomassa?

Sulkemalla ko. opinahjo, saataisiin muille kunnan kouluille esimerkiksi paremmat oppimateriaalit (tai noh., saataisiin edes pidettyä nykyinen säälittävä taso...), nyt tämän pienen koulun vuoksi kärsii KAIKKI kunnan lapset. Kirkkonummen kunnan oppimateriaalit yms., ovat jo entuudestaan keskivertoa heikommat ja nyt heikkenevät entisestään!

Eikö olisi järkevää lopettaa tämmöinen kahtiajako kunnassa, suomenkieliset vs. ruotsinkieliset? Eikö olisi hienompaa, jos voisimme varhaiskasvatuksesta alkaen käydä samoissa päiväkodeissa ja myöhemmin kouluissa. Tämä lisää toiseuden tunnetta. Näin oikeasti puolin ja toisin oppisimme paremmin ruotsinkieltä, että myös suomenkieltä. Varhaiskasvatukseen kielisuihkutusta naapuriryhmän kasvattajilta! Kynnys opiskella ruotsia/suomea madaltuisi, kun saman katon alla olisi mahdollisuus kuulla ja oleskella itselle vierasta kieltä puhuvien kanssa.

On muinaisjäänne ylläpitää useita erillisiä koululaitoksia kieliperusteisistä syistä.

Reiska Reilu
Hyviä näkemyksiä nimimerkeiltä; ”Långvikista ja hallintoalamainen”. Kuntalaisaloitteita voi tehdä kuntalaisaloite palvelussa: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi

Asioista pitää voida ja kannattaa keskustella hyvän sään aikana - silloin voi saada myös joitakin omia toiveita läpi. Pakkoliitos tilanteessa asiat tuppaavat olemaan sitten enemmän ilmoitusluonteisia. Ja vaikka kuntalaisaloite ei menisikään läpi niin se on hyvä muistutus päättäjille tilannekuvasta ja siitä että tahdin pitää jatkossa muuttua.
Hopea ei ole häpeä
Tehkää kuntalaiset aloite liittymisestä Espooseen. Jos saa reilun kannatuksen, valtion on otettava tämä huomioon seuraavissa kuntaliitosneuvotteluissa.
Syöttöporsaan hallintoalamainen
Isossa kylässä ollut pienen kylän päättäjät vuosikymmeniä. Tässä tulos.
Kriitikko
No ei se Espooseen liittyminen välttämättä onnea tuo, vaikka sitäkin vaihtoehtoa pitänee jossain vaiheessa pohtia. Espoo velkaantuu erittäin rajua vauhtia ja kaupunki myös monikulttuuristuu voimakkaasti, jota itse en pidä välttämättä kovin hyvänä asiana. Mutta jotain Kirkkonummella on kyllä mennyt pieleen, jos vertaa vaikka Porvooseen joka on sentään kauempana. Kirkkonummella upeat merelliset maisemat (vetovoimatekijä) sekä hyviä, koulutettuja veronmaksajia ja sijainti kivenheiton päässä pääkaupungista. Kaiken järjen mukaan Kirkkonummen pitäisi olla Kauniainen II.
Långvikista
No kulujen paikkaamiseen on tehty ratkaisu jonka johdosta tänne saadaan rauhaa rakastavia ja yhteiskuntaan istuvia insinöörejä ja lääkäreitä. Ja espoota ehdotellaan siksi koska heillä on talous niin kunnossa että he haluavat jakaa tämän insöörien ja lääkärien taidon kanssamme.
Järkee 0
Nyt hitto vieköön! Lasten ei aina tarvitse olla se säästökohde!!! Järki käteen välillä.
Huhuu
Säästötoimenpiteiden sijasta kunnan pitäisi palkata muutamia lisähenkilöitä:
1. Realisti - tarkistaisi isot investoinnit ja pyyhkisi niistä turhat pilvilinnat pois
2. Myyjä - kaikessa toiminnassa pitäis varmistaa tulopuoli. Myydään turhat pois ja houkutellaan yrityksiä + asukkaita.
Isontalon Äntti
Espooseen liittyminen on mahdollisuus ja erittäin hyvä sellainen. Saataisiin hiukka tasapuolisemmat palvelut ja julkinen liikenne pelaamaan ja joku roti poliittisiin päätöksiin. Pitisikö perustaa joku ProEspoo-liike? Liitos Espooseen uhkakuvana on toimittajan oma tulkinta ja mielipide asiaan.
Espoolaisiksi tulkaamme
Kirkkonummi, Vihti ja Nurmijärvi yhteen. Uuden kunnan nimeksi Kihtijärvi.
nimeä paperiin
Mikä se uhka on? Sehän olisi lottovoitto. Veikkolan voi antaa vaikka Lohjalle, jos eivät halua Espooseen.
Ainoa uhka on kuntapoliitikkojen palkat
Kuntaliitoksen yhteydessä täältä häviävät loputkin palvelut. Näin on käynyt muuallakin, uskokaa pois.
Paljon nähnyt täti-ihminen
Espooseen olisi pitänyt liittyä jo 10 vuotta sitten,mutta liitytään nyt jos Espoo suostuu tälläisen luuseri kunnan ottamaan huomaansa.
rakovalkea
Haluan olla kirrkonummelainen ja tehdä suuren pesäeron espoolaisiin, jotka ovat kummallisen itsekeskeisiä ja kulutuskeskeisiä ja kaukana siitä, mitä Kirkkonummen hieno historia on. Saamme Espoolta vain lieveilmiöt, Masalaan, Kantvikiin, Veikkolaan lykättäisiin ne, jotka halutaan pois Espoonkeskuksen katukuvasta. Miettikää sitä. En halua kasvattaa lapsista espoolaisia vaan kirkkonummelaisia.
Anonyymi
Liittyminen Espooseen ainoa järkevä vaihtoehto. Neuvottelut aloitettava heti, koska muutaman vuoden päästä ehdot sanellaan meille. Espoo tarjoaa parhaat kehitysmahdollisuudet tulevaisuudessa. Kunnanjohtaja voisi tehdä sen kuuluisan viimeisen palveluksen ja olla aloitteellinen tässä asiassa. Nykyinen moniytiminen Kirkkonummi on haasteellinen ja kallis kehitettävä. Taloudelliset resurssit ja osaaminen (poliittinen ja operatiivinen kaikilla tasoilla) eivät vaan ole riittävällä tasolla. Yksi kalliimmista valuvioista ja virheistä oli aikanaan nykyisen keskustan sijainnin määrittely ja päätös sen resursoinnin ensisijaisuudesta. Ei tue luonnollisia talousmaantieteellisiä kasvusuuntia ja osin sen vuoksi myös kaupallinen vetovoima puuttuu. Edelliseen kun yhdistetään Kirkkonummelainen pikkupolitikointi, epäonnistunut elinkeinopolitiikka (uudet yritykset), epätasa-arvoinen aluepolitiikka ja laaja yksityinen kehitystä usein jarruttava maanomistus niin lopputulema on tässä. Asukkaat ovat tyytymättömiä kunnan toimintaan ja kunta on todella velkaantunut. Tiestö ja infra on rempallaan ja koulut homeessa. Tilannetta on yritetty pelastaa asukastyytyväisyys tutkimuksilla, joiden luotettavuutta, tulkintaa ja kohderyhmä valintoja voi perustellusti pohtia (markkinointia ja poliittista valkopesua?). Hyvää Kirkkonummessa on se, että kunta pyrkii huolehtimaan heikompi osaisista, upea luonto (jota ei osata hyödyntää) ja tietty inhimillinen ote asioihin. Nämä toivottavasti säilyvät myös kun liitos Espooseen aikanaan toteutuu.
Viisas lopettaa ajoissa
Espooseen liittyminen ei tule kysymykseen koska silloin ärkoopeeltä lähtisi nykyinen valta-asema.
MOT
Liitos Espooseen ja Metron jatko kirkolle.
Arska
Liitos Espooseen on mahdolisuus. Miten kunta, jossa on TOP3 verotulot per asukas Suomessa, onnistuu sössimään taloudensa jatkuvasti?
Anonyymi

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä