(10) kommenttia

Kymmenien uusien lähijunien hankintaan varaudutaan – junakauppa kytköksissä varikkojen perustamiseen

HSL tähtää, että uusissa junissa olisi enemmän ovia ja käytävätilat nykyisiä junia suuremmat.

HSL alkaa valmistella isoa junakauppaa, jolla tähdätään kymmenien uusien junayksiköiden hankintaan joidenkin vuosien kuluttua.

Tällä hetkellä lähiliikenteen Flirt-junayksiköitä on 81 kappaletta. HSL arvio, että 2025 jälkeen tarvitaan 30-40 junaa lisää.

Lähijunat omistaa pääkaupunkiseudun kaupunkien junayhtiö, jolle uudetkin junat on tarkoitus hankkia.

Lähijunaliikennettä hoitaa toistaiseksi VR. Lähiliikenteen kilpailutus on käynnissä, ja liikenteen operoija saattaa muuttua runsaan puolentoista vuoden kuluttua.

Junahankinnalla HSL varautuu matkustajamäärien ja liikenteen kasvuun.

Junaliikenteen kysyntä on kasvanut selvästi, ja esimerkiksi Espoon kaupunkirata ja Järvenpään HSL-jäsenyys vaativat uutta kalustoa.

Lisäksi nykyiset liikenteessä olevat Flirt-junat ovat 2020-luvulla tulossa peruskorjausikään.

Kalustohankinnan rinnalla HSL haluaa varmuutta uusista junavarikoista, joita on kaavailtu Kirkkonummelle, Espooseen, Vantaalle Kehäradan varrelle ja Keravalle.

> HSL: Uudet junavarikot on pakko saada – väläyttää Y-junien poistamista ja lisähintaa ruuhkajuniin (Viisykkönen 21.11.)

HSL toivoo, että varikkojen sijoituspaikka-asia ratkaistaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Uusien junien hankkimiseksi tarvitaan HSL:n mukaan 2020-luvulla yksi uusi varikko, mutta 2030-luvun puolivälissä varikoita tarvitaan vielä yksi tai kaksi lisää.

HSL hallitus valtuutti tiistaina kuntayhtymän toimitusjohtajan valmistelemaan junakauppaa ja samalla neuvottelemaan alueen kuntien ja kaupunkien kanssa varikkoratkaisusta.

Nykyisten Flirt-junien hankinta aloitettiin jo vuonna 2005. Hankinnan viimeinen junayksikkö tuli käyttöön kaksi vuotta sitten,

Nykyisen Flirt-kaluston hankinta maksoi yhteensä yli 500 miljoonaa euroa, joten yhden junayksikön hinnaksi tulee yli 6 miljoonaa euroa.

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Jos se junavarikko on kerran niin hieno ja mahtava juttu niin miksi Espoolaiset ja Helsikiläiset haluaa sen ehdottomasti oman kunnan rajojen ulkopuolelle? Sitä sopii miettiä.
Ei kiitos
Hienoa olisi saada välillä työpaikkoja eikä häätää aina kaikkia Espooseen mutta sehän kuuluu kylän kulttuuriin
Sellaset on päättäjät
Kaukojunat avuksi pääkaupunkiseudun lähijunien ongelmiin

Viimevuosien junaliikenteen ongelmien yhteydessä syitä ja ratkaisuja on etsitty raiteilta ja kalustoista. Asiantuntijat ehdottavat pääkaupunkiseudulle ratkaisuja, jotka maksavat ja antavat odottaa vielä vuosia. Voisiko junavuorojen myöhästymisistä ja peruuntumisista aiheutuvien ongelmien vähentämiseksi kehittää myös pendelöijien lippujärjestelmää, ettei niin monen työmatkalaisten tarvitsisi kärsiä? Koska HSL-lippujärjestelmä ei ole Jumalan luoma, voidaan – jos tahtoa on – sen rinnalle kehittää lähijunien lisäksi kaukojunien hyödyntämiseen oikeuttava HSL+ -lippu.

Tämä 2-lippujärjestelmä ei maksaisi mitään verrattuna kalustomuutoksiin, tunnelien louhintoihin tai ratapihojen uudistamisiin. Se ei ratkaisisi junaliikenteen aikatauluongelmia täysin, mutta helpottaisi monen asiakkaan työmatkaa. HSL+ -lipulla saataisiin keskeisille pääkaupunkiseudun asemille paljon lisävuoroja sekä matkustusvarmuutta ja -vapautta. Uskon, että ehdotukseni toisi lisää matkustajia ja tuloja HSL- & VR -sopimusosapuolille.

Esimerkiksi kirkkonummelaisille tämä toisi 16 lisävuoroa suuntaansa. Kokemukseni mukaan nämä ovat niitä junavuoroja, joita etuajo-oikeuksin yritetään pitää aikataulussa lähijunien seistessä asemilla aikatauluistaan jäljessä odottamassa kaukojunien kulkua. HSL+ -lippu parantaisi monen pendelöijän matkan sujuvuutta vaikka ratapiha- ja kalustovaikeudet säilyisivät.

Mielestäni palveluhalukkuutta kuvaa se, että ongelmatilanteissa minimoitte vaikeuksistanne kärsivien asiakkaiden määrän. Näin voisitte muuttaa asemienne informaatiotauluihin töykeältä kuulostavan HSL-lippu ei kelpaa tekstin tilalle palvelutahtoa kuvaavamman ohjeistuksen: HSL+ -lipun lunastaneille.

Kirjoitettu 9.1.2011, jolloin kaukojunat pysähtyivät Kirkkonummella
Sari Jouhki
Suomen Rautatiematkustajat ry, hallituksen jäsen,
Kirkkonummi
-Sari
Kirkkonummi on mitä parhain valinta varikko-alueelle jolla on myös tärkeä työllistävä vaikutus ja onhan junaliikenne muutoinkin vahvaa liikennekulttuuria paikkakunnalla eli iso peukku kaikille asiaan vaikuttaneiile..:)
Staffan
Se on fakta, että junavarikko ja lisäraiteet Kirkkonummelle tuovat lisää elämää ja mahdollisuuksia kuntayhteisölle. Vastustajat itse jo elävät yltäkylläisyydessä, joten eivät mitään uutta halua.
Yhteinen etu
Kyllä tiettyjä "asiantuntijoita" kun oltaisiin kuunneltu aikojen saatossa, niin ihmiskunta asuisi edelleen luolissa ja taivasalla.
Ei Kirkkonummen kannata jäädä jokaisesta junasta jälkeen, joten varikko, työpaikkoineen ja lisää raiteineen ovat tulevaisuutta eikä kaipuu menneeseen.
Johan Vietävä
Käsittämätöntä toimintaa, taas kerran. Miksi kukaan kirkkonummelainen voi haluta isoa likaista ja haiseva junavarikkoa Kirkkonummelle?? Se ei tuo työpaikkoja eikä nopeita junayhteyksiä Helsinkiin.
Sairasta touhua taas
Varikkoliikenne ei tuo Kirkkonummelle matkustajajunavuoroja lisää. Se on selvä asia. Alueen liikennöinti ja säännöllisyys junalla on nytkin alle minimin. Se ei tule paranemaan nykyisestään.
Mikäli halutaan käydä kauppaa, pitää saada vastinetta. Eikö niin, päättäjät?
Extra-ale raidekapasiteetissako
Ei se varikko tuo lisää Kirkkonummelle matkustajaliikennettä. Miksi toisi? Se on varikko johon tuodaan junia huoltoon riippumatta juna-aikatauluista.

VR voi hankkia vaikka kuinka paljon junia ja rakentaa 3 varikkoa Kirkkonummelle, mutta Kirkkonummen junien määrät ei kasva.
Halio
Se olisi positiivista saada Kirkkonummelle jotain uutta mutta eiköhän se jo ole jo kuopattu kylän tuntien
Toivotonta

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä