Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Noin 1 000 allekirjoittajaa vastustaa junavarikkoa Luomaan tai Mankkiin – seuraava päätös 9.6.
20.05.2020
11:11
(26) kommenttia
Noin 1 000 allekirjoittajaa vastustaa junavarikkoa Luomaan tai Mankkiin – seuraava päätös 9.6.
Rantaradalle suunniteltu suuri junavarikko on saanut liikkeelle nimienkeruun adressiin, jossa vastustetaan varikon sijoitusta Luoma-Mankki -alueelle.
Adressissa oli keskiviikkoaamuna noin 1 000 allekirjoitusta. Kannanotolla pyritään vaikuttamaan 9.6. Uudenmaan maakuntavaltuuston päätökseen.
Adressissa vaaditaan, että uudesta Uudenmaan maakuntakaavasta poistetaan merkintä raskaan raideliikenteen varikosta Espoonlahden pohjukassa eli Mankissa ja Luomassa.
Väylävirasto julkaisi viikko sitten uuden selvityksen junavarikoista. Sijaintipaikkoja on siinä tutkittu viisi: Kirkkonummella, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla.
Maakuntavaltuusto päättää vajaan kolmen viikon kuluttua uudesta maakuntakaavasta, joka ohjaa rakentamista pitkällä tähtäimellä koko maakunnan alueella.
Junavarikon sijaintia ei maakuntakaavassa lopullisesti päätetä, vaan kaavamerkinnällä mahdollistetaan jatkosuunnittelu.
Toisaalta jos kaavamerkintää ei jollakin alueella ole, suurten rakennuskohteiden jatkosuunnittelu on mahdotonta.
Uudenmaan maakuntahallitus hyväksyi helmikuussa ehdotuksen uudesta maakuntakaavasta. Junavarikon merkinnästä äänestettiin silloin.
Maakuntavaltuustossa on 80 edustajaa eri kunnista ja kaupungeista. Kokoukset ovat julkisia.
Edustajista 26 on Helsingistä, 11 Espoosta, 9 Vantaalta ja 3 Porvoosta sekä pienemmistä Uudenmaan kunnista kustakin yksi tai kaksi edustajaa.
Suurimmat puolueet ovat kokoomus (22 edustajaa), vihreät (17) ja SDP (14).
Kirkkonummen kunnalla on kaksi edustajaa: Timo Haapaniemi (kok.) ja Reetta Hyvärinen (vihr.).
Kommentit (26)
12.09.2022
10:26
Yle: Kaukolämpö on Kirkkonummella kalliimpaa kuin monin paikoin ja hinta uhkaa nousta
09.09.2022
15:57
Hornet pyyhkäisee Kirkkonummen keskustan yli hyvin matalalla – ei tarvitse pelästyä
09.09.2022
10:06
Kerrostalon asunnossa tulipalo kunnantalon naapurissa – asunto oli täysin liekeissä
06.09.2022
10:26
Vantaa haluaisi myydä oman osansa Porkkalanniemen virkistysalueesta, josta se omistaa kolmasosan
05.09.2022
19:44
Kunnan suurin rakennushanke hyväksyttiin lähes yksissä tuumin, vaikka kustannukset nousivat 40 prosenttia
03.09.2022
16:05
Juna ja kuorma-auto törmäsivät, yli 1 000 ihmistä altistui säteilylle – onneksi tämä oli vain harjoitus
01.09.2022
08:52
Wolt-kuskit aloittavat Kirkkonummella – ruokaa voi tilata aluksi yhdeksästä ravintolasta
31.08.2022
11:28
Kommentit (26)
https://julkaisut.vayla.fi/pdf12/vj_2020-25_lahijunaliikennealueen_web.pdf?fbclid=IwAR0_qlNt_1FXomckMVMXpywG5zoz6n9ze91YjjqbTTXfHXmBOYhxhdf_K98
Lainaus julkaisusta sivulta 47: "Pehmeiköllä sijaitseville varikkoalueille on suunniteltu pohjanvahvistukseksi pääosin stabilointi. Stabilointi soveltuu alle 20 metriä syville pehmeiköille. Paalulaattoja on suunniteltu nykyisille raiteille tuleville raiteenvaihtopaikoille, nykyisten raiteiden liitoskohtiin sekä varikkoalueella pehmeiköille, joiden syvyys on alle 20 metriä. Massanvaihto soveltuu alle neljän metrin syville pehmeiköille. Stabilointia on ehdotettu suunnitelmassa varikkoalueiden pohjanvahvistukseksi. Stabilointia on kuitenkin käytetty rataympäristössä vain vähän ja sen hyväksyminen pohjanvahvistukseksi on epävarmaa. Mikäli pohjanvahvistustapaa vaihdetaan, pohjanvahvistusten kustannukset nousevat."
Ja sivulta 50 Mankin varikko:
"Alueella on varikon esimerkkisuunnitelman mukaan yhteensä noin 17 kilometriä raiteita ja vaihteita 39 kappaletta. Aluetta kiertäisi huoltotieverkko, jonka pituus olisi alle viisi kilometriä. Varikko edellyttäisi yhden nykyisen sillan leventämistä ja uusien siltojen toteuttamista. Alustavien tarkastelujen perusteella alueella
tulisi tehdä pohjanvahvistuksia paalulaatoilla ja stabiloinneilla. Jos stabilointi vaihdettaisiin paalulaataksi, nostaisi se pohjanvahvistuskustannukset kaksinkertaisiksi."
Sivulta 51 Luoman varikko:
"Alueella on varikon esimerkkisuunnitelman mukaan yhteensä noin 22 kilometriä raiteita ja vaihteita 46 kappaletta. Aluetta kiertäisi huoltotieverkko, jonka pituus olisi noin viisi kilometriä. Varikko edellyttäisi yhden nykyisen sillan uusimisen ja yhden uuden sillan toteuttamisen. Alustavien tarkastelujen perusteella alueella tulisi tehdä pohjanvahvistuksia paalulaatoilla ja stabiloinneilla. Jos stabilointi vaihdettaisiin paalulaataksi, nostaisi se pohjanvahvistuskustannukset kaksinkertaisiksi."
Kuten yllä lukee, stabiloinnin käyttö tällaisessa ratkaisussa on epävarmaa.
Ja vielä tulva-alueesta
https://www.sll.fi/uusimaa/2020/01/14/taydennys-lausuntoomme-uusimaa-2050-kaavasta-luoman-ja-mankin-varikon-osalta/?fbclid=IwAR3VLYdFtWI8m6LJBglmRFAABjPBti56bQwfVvCqykKdFXhbdib2G139gtE
"Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri kiinnittää Uudenmaan liiton huomiota siihen, että Uusimaa 2050 -kaavan Natura-arvioinneissa ei ole otettu riittävästi huomioon tulvariskialueita. Niiden merkitys on kasvamassa ilmastonmuutoksen takia, joten rakentamisen pitkänkin aikavälin vaikutukset tulee ottaa huomioon. Tämä merkitsee sitä, että tulvariskejä ei ole riittävää tarkastella vain suhteessa rakentamiseen. Tarvitaan myös arviointia rakentamisen ja tulvariskien yhteisvaikutuksista luonnonarvoihin.
Tulvariskialueella on merkitystä muun muassa Luoman ja Mankin varikon toteuttamiskelpoisuuden suhteen. Varikko olisi Espoonlahti-Saunalahti -nimisen Natura 2000 alueen välittömässä läheisyydessä. Tulvariskien pahentaminen voi lisätä päästöjä varikolta suojeltuun vesistöön."
Mitäs arvioitte, onko stabilointi tässä tapauksessa ratkaisu? Ja kuitenkin laskelmat pohjautuvat tähän. Loput voit varmaan itsekin lukea dokumenteista. Myös adressissa on hienosti avattu asiaa tiivistetysti.
Vielä lopuksi tarkennus, että tässä ei vastuteta varikon rakentamista, vaan halutaan oikeudenmukainen ja laillinen selvitys sopivasta paikasa, jonne varikko voitaisiin rakentaa ilman luontoarvojen tärvelemistä ja asukasviihtyvyyden menetystä. Asioita pitää katsoa pidemmälle tulevaisuuteen.
Rakennuspaikan haastavuus kyllä tiedostetaan ja se varmasti osataan ottaa laskelmissa huomioon. Näitä suunnitelmia tekevät ammattilaiset faktojen eikä mielipiteiden pohjalta.
Enkä ole vakuuttunut että junavarikon vastustajatkaan ovat esittäneet mitään kovin painavia faktoja tässä keskustelussa, saati että heillä olisi esittää jotain konkreettista ja toimivaa vaihtoehtoa varikon sijoituspaikaksi. Joku oli jopa huolissaan kun maajussi menettää elinkeinonsa, eiköhän se maanomistaja pääse hyvällä hinnalla myymään maat kun kaavamuutos on tehty.
Ymmärrän että Luomassa asuvia harmittaa jos junavarikko tulee siihen pellolle, mutta ei se nyt mikään katastrofi ole eikä tuota suurempaa häiriötä alueelle. Tässä on kyseessä kuitenkin koko pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen tarpeet eikä sitä varikkoa voi mahdottoman paljon kauemmas sijoittaa.
Rakennusmaa ei kyllä ihan heti lopu kesken niin että tarvitsisi Luoman pelloille alkaa rakentamaan. Ja jos sinne kaavoitettaisiin kerrostaloja niin samanlainen vastarinta niistäkin tulisi. Kuntakeskukseen on yleiskaavoitettu jo niin paljon alueita että kaavamaa ei Kirkkonummelta lopu kesken. Sundbergissäkin riittää vielä rakentamatonta peltoa valmiilla kaduilla.
Oletko aivan järjen menettänyt?
Ensin Juna asema vietiin ja tilalle tulisi ruma varikko ilman seisaketta, hyvä syy haukkua luomalaisia.
Puhumattakaan siitä, että siinä on luonnonsuojelualue vieressä ja jo pelkästään se tulee synnyttämään valituskierteen, joka estää vuosiksi eteenpäin varikon rakentamisen käynnistämisen.
Lisäksi laskelma-arviot on tehty vääristellen, kun niitä tarkemmin tutkii. Ja oletteko ajatelleet kuka varikon maksaa? Kunnalle tulisi oma osuutensa maksettavaksi, eikä se tässä taloustilanteessa varmastikaan ole tervetullut lasku.
Miten kävi Jorvaksessa Kehä III ja Länsiväylä alueelle johon piti tulla iso kauppapaikka? Missä se nyt on kun siitäkin valitettiin, no Vantaalla.
Fakta on vaan se että johonkin radan varteen se junavarikko on sijoitettava ja Espoon puolella alkaa Mankkia lukuunottamatta olemaan ahdasta.
Puolustajilta löytyy kyllä kaunopuheita alueen upeasta luonnosta ja kauhutarinoita junavarikon metelistä. Ja ristiriitaisesti ensin haukutaan että ei saa rakentaa junavarikkoa, mutta sitten toisaalta haaveillaan samalle rakennuspaikalle jotain muuta.
Espoonlahden perukka on lähinnä ruovikkoa ja ruopattuja yksityisrantoja ei siitä kovin kummoiseksi luontomatkailukohteeksi ole ja vähän matkan päässä oleva junavarikko ei tätä miksikään muuttaisi.
Asian vierestä sanottuna en edes pidä Kirkkonummea merellisenä kuntana, harvasta paikasta pääsee meren rantaan ilman kieltotauluja. Porkkalanniemen kärkeen on pitkä matka. Helpompi mennä Espoon puolelle rannalle tai Siuntioon Störsvik/Kopparnäs ulkoilualueille.
Kommentoi