Potilastiedot turvassa terveyskeskuksessa
Kuntalaisten tiedot esimerkiksi terveyskeskuksessa ovat Kirkkonummen tietotekniikkapäällikön mielestä varmassa tallessa. Tietoturvan eteen on Kirkkonummen tietotekniikasta vastaavan Lea Blombergin mukaan tehty kaikki tarpeellinen, mutta ikinä ei kuitenkaan saada täydellisen varmaa järjestelmää.
Sähköisesti tallennettujen tietojen leviäminen nousi jälleen keskusteluun, kun ulkoministeriön laaja tietovuoto paljastui. Tapaus on erityisen kiusallinen, koska ulkoministeriöllä on oletettu olevan yhdet maan turvallisimmat tietojärjestelmät.
Ylen Aamu-tv:ssä professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta arvosteli kuntien tietoturvan tasoa. Voutilainen oli huolissaan erityisesti potilastiedoista, joista huomattava osa on kuntien hoidossa terveyskeskuksissa.
Kirkkonummen tietotekniikkapäällikkö Lea Blomberg on asiasta toista mieltä. Hän pitää nykyistä potilastietojärjestelmää turvallisena.
- Tiedot kulkevat suojattuna, salaista ”putkea” pitkin. Järjestelmä ei ole yhteydessä yleiseen internetverkkoon millään tavalla. Järjestelmä toimii vain terveyskeskuksen ja samalla HUS:n sisällä, Blomberg kertoo.
Vuosi sitten tietoturvaa parannettiin vielä siirtämällä terveyskeskustieto pois kunnan omasta konesalista kunnan ulkopuolelle serveripalveluita tarjoavan yrityksen hoitoon.
Potilastietojärjestelmään pääsy on Blombergin mukaan hyvin valvottua. Lääkärit ja hoitajat pääsevät potilastietoihin vain valvovan viranomaisen Valviran myöntämällä kortilla, joka pistetään tietokoneeseen. Kortit otetaan heti pois, jos työsuhde päättyy.
Uhkana tietoturvalle ei Blombergin mielestä ole niinkään tekniikka, vaan ihmisten tietoisuus, joka on tosin parantunut kaiken aikaa.
Kaikki uudet työntekijät joutuvat Kirkkonummella käymään tietoturvaohjelman läpi. Se valvotaan erikseen annettavalla sertifikaatilla.
Suomeen rakennetaan parhaillaan tietojärjestelmää, jossa potilastiedot ovat nykyistä huomattavasti laajemmin esimerkiksi sairaaloiden käytössä.
Kommentoi