(5) kommenttia

Sähkön siirtohintoihin Kirkkonummella rajut korotukset – ei voi valittaa eikä vaihtaa

Caruna aloitti viime syksynä Kirkkonummella kaapelityöt, joiden yhteydessä sähkölinjoja kätketään maahan 70 km. Työt ovat olleet talvella keskeytyksissä ja isoja kaapelikeloja on ympäri keskistä Kirkkonummea. (kuva:Caruna)

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan ilmoitus maksujensa korotuksista on kiukustuttanut monia ja erityisesti sähkölämmittäjiä. Korotukset voivat olla useita kymmeniä prosentteja.

Kirkkonummella sähkönsiirrosta vastaava Caruna kertoo kirjeessään, että siirtohinnat nousevat keskimäärin 22 prosenttia 1.3. alkaen.

Kirjeessä on laskettu, että eri käyttäjäryhmille korotukset ovat noin 4–8 euroa kuukaudessa.

Euroissa korotukset tuntuvat pieniltä, mutta prosentteina ne näyttävät toisenlaisilta. 

Siirtomaksujen korotuksia on porrastettu kulutuksen mukaan. Kerrostaloissa ne ovat suhteellisesti suuremmat kuin paljon sähköä käyttävissä omakotitaloissa.

Omakotitaloissakin puhutaan helposti noin 20 prosentin korotuksista siirtohintaan. Esimerkiksi yösähkösiirron perusmaksu nousee 70 prosenttia Kirkkonummella. Korotuksen jälkeen se on 12,95 euroa kuukaudessa (nyt 7,61).

Sähkönsiirto on laissa säänneltyä toimintaa. Yhdellä alueella toimii vain yksi yhtiö, joka omistaa linjat ja muuntajat. Kuluttaja ei voi vaihtaa siirtoyhtiötä toisin kuin itse sähkön tuottajaa.

Valvovalle viranomaiselle Energiavirastolle on ympäri Suomen tullut kiukkuista palautetta korotuksista, joita siirtoyhtiöt ovat tekemässä.

Virasto toteaa, ettei se voi tehdä mitään tässä vaiheessa. Siirtoyhtiöiden hintoja tarkastellaan lain mukaan neljän vuoden välein taannehtivasti ja seuraavan kerran vuonna 2020.

Caruna perustelee korotuksia sillä, että sähköverkkoa kaivetaan maan alle sähkökatkosten vähentämiseksi.

Sähkölasku muodostuu kolmesta osasta: sähkönmyynti, siirto ja verot. 

Lue lisää:
> Sähköverkkoa maan alle 70 km – työllistää Kirkkonummella 42 henkilöä (9.9.2015)

(5) kommenttia
Kommentit (5)

Kommentit (5)

Voi valittaa ja kannattaakin. Tänään lähtee paikalliselle viranomaiselle ja EU Komissiolle samaan syssyyn.
Periaate
Kannatti myydä Fortumin sähkönsiirto ulkomaisille sijoitusyhtiöille jotka paratiiseihin ohjaavat miljoonavoittonsa? Hyvin lyhytnäköistä politiikkaa. Ministerit vakuuttelivat että sääntelymekanismit toimivat energiansiirron hinnalle. On järjen vastaista maksaa siirrosta enempi kuin itse energiasta. Sähköenergiapuolella sentään kilpailu jotenkin pelaa, nämä alueelliset sähkönsiirtomonopolit voivat kiskoa asiakkailtaan mitä lystäävät. Mielipuolista korotusta perustellaan mm 200 miljoonan investoinneilla ja 100 miljoonan poistoilla. Lykätköön investointeja jos yhtiön talous niin "kuralla" että on riistettävä asiakkailta kiskurihintoja ja yhä isompia voittoja "kotiutettava" ulkomaisiin paratiiseihin. Energiaviraston voi lakkauttaa tarpeettomana jos heillä ei ole eväitä puuttua monopoli peliin tarvittaessa vaikka joka kuukausi eikä vain 4 vuoden välein.
Superkalliista siirrosta eroon omalla aurinko/biovoimalalla?
Laskeekohan ne hinnat sitten kun kaikki kaapelit ovat maakaapeleita ja ei synny myrskyvahinkoja?
Tutkivan journalismin paikka.
Siirtohinta 70% hinnasta
Vieläkö kukaan muistaa viime syksynä tullutta energiansiirron kertahyvitystä ajanjakosolta 2012-2015 ettei liikaa maksuja asukkailta kerättäisi?
Maksuja valvotaan
Valittaa voi aina, kyllä suomi on valittajien kultainen kansakunta.
Reijo Ostarilta

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä