(19) kommenttia

Suurhankkeesta viimein päätös – tavoitteena uusi koulukeskus lähes 1 300 oppilaalle neljässä vuodessa

Gesterbyn koulukeskus puretaan ja rakennetaan kolmelle koululle uudet tilat. Oikealla oleva rakennus on väistötila.

Vuosien suunnittelun ja viime hetken vääntöjen jälkeen Kirkkonummen valtuusto päätti maanantai-iltana toteuttaa uuden kaksikielisen Gesterbyn koulukeskuksen.

Hanke on kunnan uusista alkavista hankkeista selvästi suurin. Kustannusarvio on noin 42,5 miljoonaa euroa.

Gesterbyn nykyiset koulurakennukset puretaan Papinmäen koulua lukuun ottamatta. Huomattava osa rakennuksista on jo tyhjänä ja oppilaita väistötiloissa.

Koulukeskukseen suunnitellaan ja rakennetaan uudet tilat Gesterbyn koululle, Winelska skolanille ja Papinmäen koululle.

Uudet koulutilat suunnitellaan noin 1 270 oppilaalle. Henkilökuntaa koulukeskuksessa on noin 200.

Ruotsin- ja suomenkieliset koulut jatkavat kuitenkin itsenäisinä oppilaitoksina, mutta yhteisiä tiloja pyritään toteuttamaan mahdollisimman paljon.

Nykyisin Gesterbyssä toimivalle Kyrkslätts gymnasiumille suunnitellaan tiloja uuteen lukiokampukseen, johon muuttaa myös Porkkalan lukio. Kampusta suunnitellaan pääkirjaston viereen.

Ruotsinkieliselle lukiolle kaavaillaan väistötiloja Porkkalan lukion yhteyteen siksi aikaa, kunnes uusi kampus on valmis, ja Gesterbyn koulukeskuksen rakentaminen on alkanut.   

Gesterbyn koulukeskus aiotaan toteuttaa nopealla aikataululla, noin neljässä vuodessa. Uudet tilat olisivat käytössä siten syksyllä 2025.

Hanke valmistellaan elinkaarimallilla, jolloin urakoitsija tulee jo heti suunnitteluvaiheessa mukaan, rakentaa tilat ja hallitsee niitä esimeriksi 20 vuotta. Malli on sama kuin Jokirinteen kouluhankkeessa.

Rahoitus hoidetaan Gesterby-hankkeessa leasingrahoituksella, jolloin investointikustannukset jakautuvat parille vuosikymmenelle.

Sopimusaikana kunta maksaa leasingmaksua ja sopimuksen lopussa kunta lunastaa tilat jäännösarvolla tai jatkaa sopimusta.

Valtuusto äänesti maanantaina vielä Gesterbyn koulukeskuksen hankesuunnitelmasta.

Pro Kirkkonummen Antti Kilappa esitti, että koulukeskushanketta vaiheistetaan, eikä kaikkea rakenneta yhdellä kertaa. Kilapan esitys hävisi äänestyksen 9-42.

(19) kommenttia
Kommentit (19)

Kommentit (19)


”Älkää vain toistako Jokirinteen koulun virheitä ns avoimista oppimisympäristöistä. Meidän nuoret ihan kyllästyneet jatkuvaan meluun kun ei ole seiniä. Korkeintaan verho välissä kun toisella puolen isoa tilaa opiskellaan seiskan ruotsia ja toisella ysin enkkua. Pienemmät oppilaat keskittyvät pitäen kuulosuojaimia korvillaan. Ne kuuluvat "perusvarustukseen". Onneksi seinättömyys on jo pois muodista. Rakennusyhtiöt niitä avoimia kyllä mieluusti rakentavat. Laadukasta ja nykyisen opetussuuunitelman mukaista opetusta voi kyllä opettaa vaikka seinät olisivatkin.
Veronmaksajat”

Hyvä, että tuot tämän ongelman esille! Toivottavasti Jokirinteessä korjataan ongelmat ja muissa vältetään ne. Kakofonia ja ylimääräiset ärsykkeet haittaavat oppimista. Kunnon äänieristetyt seinät takaavat työskentelyrauhan ja monipuoliset opiskelutavat. Suljettujen luokkahuoneiden LISÄKSI tulisi olla muunneltavia avoimempia tiloja. Avoimissa tiloissa ei välttämättä voi edes tehdä tavanomaisia kuuntelutehtäviä tai toiminnallista harjoittelua, koska pitää huomioida vieressä oleva toinen ryhmä. Pakotetaan suosimaan hiljaista kirjoitustyöskentelyä, mikä tekee opiskelusta yksipuolista ja jopa vanhanaikaista. Kuulosuojainten pitäisi kuulua vain teknisen työn luokan varustukseen tai tarvittaessa erityisen tuen oppilaille, eikä tavalliseen luokkatyöskentelyyn.
Kuntalainen
Kaunis kiitos! Vihdoinkin. Tiedän monta ja monta oireilevaa, jotka ovat vuosien varrella muuttaneet kunnasta pois tai ainakin vaihtaneet Espoon puolelle kouluun. Yksikin koulun huonon kunnon takia sairastunut lapsi tai koulun henkilökuntaan kuuluva on liikaa.
Kiitos
Taas yksi syy pysyä kunnassa asukkaana. Tätä päätöstä on odotettu ja rahoitus menee täsaä juuri oikein. Kunnan ei kannata omistaa rakennuksia, varsinkin kun hankinnat ovat menneet usein yli budjetin ja laatu ei ole ollut parasta.
Majuri vsop
Älkää vain toistako Jokirinteen koulun virheitä ns avoimista oppimisympäristöistä. Meidän nuoret ihan kyllästyneet jatkuvaan meluun kun ei ole seiniä. Korkeintaan verho välissä kun toisella puolen isoa tilaa opiskellaan seiskan ruotsia ja toisella ysin enkkua. Pienemmät oppilaat keskittyvät pitäen kuulosuojaimia korvillaan. Ne kuuluvat "perusvarustukseen". Onneksi seinättömyys on jo pois muodista. Rakennusyhtiöt niitä avoimia kyllä mieluusti rakentavat. Laadukasta ja nykyisen opetussuuunitelman mukaista opetusta voi kyllä opettaa vaikka seinät olisivatkin.
Veronmaksajat
Kyllä tässä alkaa maksajan rooli riittämään.Kokoajan vaan veistä työnnetään syvemmälle selkään.
Maksajan roolissa olen.
Hurraa, taas yksi syy miksi kannatti muutta pois kunnasta.
Tehkää kullasta seinät.
En ole valmis maksamaan lisää veroja suuruudenhullujen suunnitelmien vuoksi!! Jäitä hattuun ja yksi ensin valmiiksi eikä kaikkia yhtäaikaa. Lasten määrä vähenee koko ajan ja tilanne voi olla aivan toinen vuosien päästä. Myös muuhunkin satsattava kuin pelkkään koululaitokseen!
Ei ykkösprioriteetti
Minä olisin miettinyt myös luovaa ratkaisua, eli hajautettuja vuokratiloja sieltä täältä pitkin kuntaa, jolloin oppilasmäärät olisivat pysyneet pieninä per koulu. Ja tiloista pääsee aina tarvittaessa eroon, jos alueen oppilasmäärä supistuu paljon, tai mikäli tilat käyvät pieneksi tai paljastuvat epäterveiksi. Pitkän päälle isot keskitetyt ratkaisut varmaan ovat kustannustehokkaita, jos vain rakennusten kunnosta pidetään huolto. Vai tehdäänkö nämä nykyrakennukset joka tapauksessa kestämään max 50 vuotta. Jotenkin vaan tuntuu, että aina halutaan tehdä suurta, hienoa ja kallista, ja rakennusliikkeet myhäilee tyytyväisinä...
Pohdiskelija
Gesterbyn nykyisissä väistötiloissa vesi tuli sateella katosta sisään, vaikka rakennukset olivat uusia. Se siitä laadusta.
Vesimies
Veroja ei ole syytä nostaa, vaan tarvitaan erittäin pitkät lainat hankkeita. Koulut ja julkiset rakennuskset kun pitäisi kestää käytössä 50 vuotta, niin miksi niiden tulisi maksattaa veroja korottamalla seuraavien lähivuosien aikana...

Tärkeintä olisi rakentaa kestäviä rakennuksia joiden huoltaminen on helppoa ja edullista..
Timo
Joko kuparit on hankittu? Kai tulee riittävästi liikuntasalitilaa myös iltakäytttöä ajatellen?
Joppe joutomies
Entäs Nissniku? Kirkkonummen houkuttelevuus jatkaa laskuaan.
Kwkel
Turha näistä on stressiä ottaa. Nyt vain sattuu kaikki koulu hankkeet samaan hetkeen. Mutta huonokuntoisissa kouluissa ei koulua voi käydä eikä täällä kukaan halua asua tai muuttaa jos koulut ovat huonossa jamassa.
Eteenpäin vaan
Uudet tilat käytössä syksyllä 2025 ja homeessa pari vuotta myöhemmin.
Lyödäänkö vetoa
Missä toteutetaan väistötilat muille kuin lukiolaisille?
Kysymys
Nimim. Verot tappiin, rahaa lukiokamopukselle saadaan keskustan nykyisestä lukio-entinen Kirkkoharju-tontista sekä terveyskeskuksen tontista. Veroja olisi varaa korottaa lisäksi, hyvätuloisia veronmaksajia on kunta täynnä.
Iloinen veronmaksaja
Tämän summan lisäksi purkukustannukset noin 8 miljooonaa ja Papinmäen korjaus noin 5 miljoonaa.
Rahaa
Hyvä juttu! Mitäs päätettiin muista hankkeista? Nissniku?
Terveet tilat kaikille!
Saa kunta aika monta lomatonttia myydä, jos aikoo rahoittaa koulun rakentamista. Eikä loppua näy.. Lukiokampus kaikkine muine tiloineen... Huh, huh.. Ei naurata meitä veronmaksajia:(
Verot tappiin???

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä